Dierenambulance maakt overuren

hond.jpgBERKELLAND – Het is goed te merken dat de vakantietijd weer is aangebroken en dat er weer veel jonge dieren worden geboren. Bij de Dierenambulance Doetinchem/Winterswijk komen daardoor steeds meer meldingen binnen van gevonden zwerfdieren zoals,  honden, katten, tamme konijnen, cavia’s en fretten.

Een reden van meer gevonden zwerfdieren is dat er soms een onervaren persoon op een dier moet passen of een huisdier ontsnapt omdat met het mooie weer deuren en ramen vaker open staan. Van echt veel dumpingen van huisdieren is nog geen sprake, het gaat nu nog om ‘slechts’ een enkel geval.

In veel gevallen worden ( zwerf ) dieren ten onrechte door een vinder ( of een ander ) naar het asiel gebracht, maar dat is nou juist de bedoeling niet. De asielen zouden hierdoor overvol raken. De dierenambulance controleert daarom bij de vinder het dier op aanwezigheid van een chip met een zogenaamde chipreader. Het komt maar zelden voor dat door technische redenen een chip onleesbaar is. Is deze goed geregisteerd dan is het dier al heel vaak snel weer thuis gebracht. Pas als er geen registratie is dan wordt een dier overgebracht naar een asiel. De beschermde diersoorten worden door de ambulance naar de daarvoor gespecialiseerde opvangcentra gebracht. Gewonde of zieke dieren gaan als eerste naar een dierenartspraktijk.

De samenwerking met politie en brandweer is optimaal, want in sommige situaties, bijvoorbeeld als een dier op grote hoogte zit, heeft de ambulance de brandweer nodig.

De  vrijwilligers van de dierenambulance zijn 7 dagen in de week, 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer: 06 53 68 05 78 of via het landelijke nummer 0900-0245. De dierenambulance is actief in de volgende gemeenten: Berkelland, Doetinchem, Oude IJsselstreek, Montferland, Doesburg, Bronckhorst, Aalten, Winterswijk , en Oost-Gelre.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven