Vogels tellen op Europese vogelkijkdag

BORCULO – Op zaterdag 3 oktober aanstaande gaan leden van de Vogelwerkgroep Borculo-Ruurlo op stap om vogels te kijken en te tellen. Zij doen dit samen met meer dan honderd andere vogelwerkgroepen in ons land. De vogeltellingen staan in het teken van de internationale EuroBirdwatch, waarbij dit weekend in heel Europa naar vogels gekeken wordt.

Op alle belangrijke plaatsen waar vogels naar voedsel zoeken, slapen of rusten, tellen de vogelaars verschillende soorten en hun aantallen. De VWG Borculo-Ruurlo zal daarvoor de Geerdinksdijk te Borculo (Waterhoek) bezoeken om daar de langs trekkende vogels te tellen.

Elk jaar nemen er meer mensen deel aan het vogelkijkevenement. Vorig jaar meer dan 30.000 mensen uit 30 landen. Toen werden er 2,2 miljoen vogels geteld. Vogelbescherming Nederland verzamelt de gegevens uit alle deelnemende landen. De resultaten worden vervolgens in heel Europa gepubliceerd.

Het thema van de EuroBirdwatch is dit jaar de campagne ‘Born to Travel’ van BirdLife International, een actie om meer aandacht voor trekvogels te krijgen. Miljoenen vogels trekken dit najaar weer duizenden kilometers naar het zuiden, een reis die niet zonder gevaren is. Intensieve landbouw, illegale jacht en klimaatverandering zijn voorbeelden van de bedreigingen waar trekvogels mee te maken krijgen. Veel soorten trekvogels gaan door toedoen van de mens snel in aantal achteruit. Daarbij zijn veel vogels die tot voor kort heel gewoon waren in ons land, zoals de zomertortel (85% achteruit), boerenzwaluw (50 procent achteruit) en de grutto (60% achteruit).

Om meer inzicht te krijgen in het aantal trekvogels wordt er een tellint ingericht langs het trekvogelpad, het 380 kilometer lange wandelpad van Enschede naar Bergen aan Zee. Een zelfde tellint is in 1989 en 1999 ook al gehouden, waardoor het interessant is de gegevens van dit jaar te vergelijken met die van tien en twintig jaar geleden. Langs het hele trekvogelpad worden op 3 oktober tellingen gehouden door vogelwerkgroepen uit heel Nederland. Ze vormen daarmee het grootste trektellint ter wereld! Alle trekvogels die op deze zaterdag van het noorden naar het zuiden overvliegen worden geteld. Daarmee wordt een geweldig inzicht verkregen in de massa’s vogels die zich verplaatsen naar het zuiden.

Het rood/wit gemarkeerde Trekvogelpad loopt door het buitengebied van Ruurlo en Borculo en ook over de Geerdinksdijk. De Vogelwerkgroep nodigt een ieder uit een kijkje op de telpost te komen en nemen en een kennis te maken met het bijzonder fenomeen van de Vogeltrek. Leden van de Vogelwerkgroep zullen aanwezig zijn van een half uur voor zonsopkomst om 07.10 uur tot 10.30 uur. Vogeltrek vindt vooral vroeg in de ochtend plaats en het is dus raadzaam niet te laat te komen.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Vogels tellen op Europese vogelkijkdag”

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven