Dure kerstverlichting in centrum vernield

Door Redactie op 09-11-2009

EIBERGEN – De kerstverlichting in het centrum van Eibergen is in de nacht van zaterdag op zondag op meerdere plekken vernield. Voor het gemeentehuis zijn twee grote masten met daarop de dure verlichting door onbekenden naar beneden gehaald en vernield.

Naast het pand van Obbink aan de J.W. Hagemanstraat en in de Kluiversgsang is ook de versiering vernield. Eibergen wordt al maanden geteisterd door vandalen. Zelfs TV Gelderland heeft hier vorige week aandacht aan besteed.

In de uitzending werd verteld dat dit jaar al het dubbele aantal vernielingen zijn gepleegd vergeleken met vorig jaar. Burgemeester Hein Bloemen heeft toegezegd dat er extra politie wordt ingezet om het probleem op te lossen. Ook worden er afspraken gemaakt met de horeca.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Foto’s ingezonden:

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Reacties

pfffffffffffffffff rotjongs !

Ik | 09-11-09 | 10:56

Mocht je de jeugd zien dat aan het vernielen is bel de politie ! Maar ja ………….ze moesten uit Lichtenvoorde komen !!!!!! Inmiddels een half uur later !!!!!! dan zijn de vogels al gevlogen !!!!!!!

Ik bel niet meer !!!! Gemeente Berkelland vraagt er zelf om !!!! mooie praatjes van de Burgemeester , denk je een steentje aan bij te dragen krijg je bovengenoemde ervaring !!!
Wie heeft deze ervaring ook ??? …..

waterrat | 09-11-09 | 12:33

Zo, he ,he!
Eindelijk wordt er extra politoe ingezet!
Er moet eerst heel veel kapot gaan voordat er wat aangedaan wordt!

N. F | 09-11-09 | 12:36

in ieder geval is één van de daders te herkennen aan een kapotte jas.
Misschien dan toch de volgende keer maar niet meer in de heg springen he jongens?
Daar hou je wel eens gescheurde kleding aan over 😉
Overigens zijn er dus ook verkeersborden gesloopt….

@ Redactie: waar blijven die foto’s? er is nog meer gesloopt……ik maak niet voor niets foto’s 😉

burger tegen vernieling | 09-11-09 | 13:14

hoe kunnen ze dat doen vindt het dood zonde de vrij willigers die er zaterdagen voor op offeren en dan weer die jeugd berkeland doe er wat aan dit kan zo niet door gaan
ga posten in het dorp ben je sneller bij de daders maar post dan niet opvallend met een politie auto

hannie | 09-11-09 | 14:02

Ik ben de vernielingen spuugzat. Een paar extra agenten help echt helemaal niets. En afspraken met de horeca? Wat moet ik me daarbij voorstellen. Er moet sowieso weer een politiebureau komen ni Eibergen.

Het gaat hier overigens allang niet meer om een aantal kwajongens die wat vernielen, maar om georganiseerde jeugdbendes die een en ander vooraf plannen.

Het ergste is dat de politie de vernielingen allang niet meer aan de pers doorgeeft om zo e.e.a. te verBLOEMEN. Gelukkig is deze site er nog.

Mocht ik een vernieler betrappen, dan geef ik ‘m een pak rammel dat hem zijn hele leven nog zal heugen. Daar heb ik wel een bezoekje aan de rechter voor over.

Hans | 09-11-09 | 14:11

Nog even het het gaat net als hieronder.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/5280430/__Rellen_tussen_buurt_en_hangjeugd__.html
Gaat dan de politie ook even de andere kant op kijken meneer de burgemeester?

Neil Armstrong | 09-11-09 | 15:11

Is het nu zo moeilijk om een nachtploeg van politie in te stellen voor de weekenden.
en dan wel van af 2uur s’nachts tot in de morgen uren want dan gebeurd de vernielingen.
en niet in politie uniform en politie auto want dat valt wel heel erg op bij de vernielers.
Als dit niet snel ophoud dan ben ik bang dat de burgers zelf iets onder nemen bijvoorbeeld knokploeg die de wacht houd.
We zijn het nu wel een keer zat ,kost ons als burger alleen maar geld.

toon | 09-11-09 | 15:11

Beste mensen er waren zaterdagavond 2 politieagenten op de Brink aan het wandelen, zo van als er iets gebeurd dan kijken we wel de andere kant op !!!.
Dat was ongeveer om 24.00 uur ze waren er dus wel, maar het tijdstip, wanneer die versiering van de EOV vernield is weet in niet.
Bel je de politie zoals onlangs met het brandje in een vuilnisbak op de Brink, maar liefst 2 uur later reed de politie in een opvallende wagen er nog eens langs.
Of ze op het moment dat de brandweer er bij was, er ook bij waren weet ik helaas niet. Maar ook toen waren de vogel’s (vandalen. rotjongens en OOK MEIDEN !!!!, )gevlogen.

brinkbewoner | 09-11-09 | 15:18

Tijd voor burgerwacht., dit loopt echt uit de hand!
De reactie van waterrat slaat natuurlijk nergens op, je moet dit altijd melden! Uiteindelijk betalen we met z’n allen deze vernielingen. Als we niet oppassen gaan de slachtoffers voor eigen rechter spelen en dat verbaasd me dan niets.

P | 09-11-09 | 16:01

Citaat van Hans :

Mocht ik een vernieler betrappen, dan geef ik ‘m een pak rammel dat hem zijn hele leven nog zal heugen. Daar heb ik wel een bezoekje aan de rechter voor over.

Dit is ook weer een reactie van niks, en dan probeer je 1 een pak rammel te geven die er dan iets handiger in het spelletje is als dat jij bent … staat er de volgende keer weer dit op de site.
Jongeren slaat oudere in elkaar 🙂 .. zo blijf je natuurlijk bezig.

Peter. te b | 09-11-09 | 16:27

De vernielingen Bij Obbink/ Nieuw Paradijs waren om 4.15 uur. De vernielingen bij het gemeentehuis zullen wel niet veel later zijn gebeurd. Een groep van ongeveer 10 tot 15 jongeren hebben borden om getrapt, verkeersborden ( omleiding Rekken) vernield, een kerstverlichting uit de grond getrokken.
heb alles goed kunnen zien, want het lawaai heeft me ook dit weekend weer wakker gemaakt.
De politie mag bij mij posten in huis, ze zullen zelfs koffie en een frisdrankje krijgen, maar ja dat is waarschijnlijk teveel gevraagd.

jo | 09-11-09 | 16:40

Reageer de laatste tijd geregeld op diverse nieuwsberichten, maar de helft komt niet door. Als ik bij berkelstream wat plaats gaat het wel goed 🙁

Peter . te b | 09-11-09 | 17:12

heel eibergen weet wie het zijn behalve de politie en aan wie ligt het dan?

martijn | 09-11-09 | 18:05

Ja, het is elk weekend prijs bij Obbink en Nieuw-paradijs en achter Helmink.Eerst rond half elf (vertrek naar Disco) en later bij terugkomst met Disco-bus zo rond half vier in de nacht. Puur vandalisme!! Ik vind dat deze mensen eigenlijk behandelt moeten worden als hooligans, dus moet de politie ze bij vertrek en terugkomst begeleiden naar de disco. En plaats maar camera’s op deze plaatsen.
Dit moet stoppen!!!!!!!

Henk | 09-11-09 | 18:31

Burgemeester Bloemen geeft met zijn ‘plan van aanpak’ een brevet van onvermogen af.

1) Een aantal extra surveillerende agenten zal echt niets helpen. Een kern met 12.000 inwoners kon in 1970 nog zonder politiebureau (toch was er één), maar anno 2009 niet. Bij aanwezigheid van een politiebureau kan bij meldingen kan de politie dan binnen vijf minuten ter plaatse zijn.

2) Als alternatief voor bovenstaande de volgende tips. Zie je iemand iets vernlelen, volg dan de daders op veilige afstand. Bel intussen met je mobiel zoveel mogelijk mensen op die je kent. Op hun beurt dienen zij ook zoveel mogelijk mensen te bellen. Vorm een grote groep en sluit de groep vernielers in een snelle actie in. Zorg dat zij hun mobieltjes niet kunnen gebruiken. Arresteer de groep. Nu zegt u: “Arresteren??? Dat mag alleen de politie.” Nee hoor, dat is een veelvuldige misvatting. Hoewel het zelden of nooit gebeurt, mag volgens het Wetboek van Strafrecht IEDERE burger iemand die een overtreding of misdrijf begaat arresteren. Dit komt wellicht vreemd over, maar dit is echt waar. Breng vervolgens de vernieler(s) over naar b.v. een schuur. Het liefst eentje waarin het pikdonker is. Bel vervolgens de politie en wacht rustig af.

3) De politie afspraken maken met de horeca? Wat moet de horeca daar aan doen dan? Bovendien is de kans klein dat de daders zich ’s avonds in de horeca hebben begeven.
Er dienen juist afspraken te worden gemaakt met de supermarkten! Elke vrijdag- en zaterdagavond hangen tussen een uur of 18.00 en 21.00 uur grote groepen jongeren rond de ingang van de supermarkten rond. Hier slaan zij grote hoeveelheden alcohol in. Het gaat hier om kinderen tussen de pakweg 13 en 18 jaar. Vaak begeven de groepen zich ook in de supermarkt. Iemand die 16 jaar is en zich legitimeert betaalt, de rest loopt er achteraan. Vervolgens wordt voor de supermarkt de alcohol verdeeld onder de groep. Wat me op is gevallen, is dat het hier zelden om bier gaat. Vrijwel altijd om sterke drank.
Tip politie: zoek eerst maar eens die groepen voor de supermarkten op. Pik de jonge alcoholdrinkende jeugd er uit, laat ze zich legitimeren en noteer hun namen. Dit is een zwaar onderkend probleem, waarover ik nog nooit iets heb gelezen!

Eibergenaar | 09-11-09 | 18:40

Ben het helemaal met ‘Eibergenaar’ eens. Eindelijk iemand die niet zo maar wat raak schreeuwt. Van dat arresteren wist ik niet, maar ik heb even gegoogled:

“Wetboek van Strafvordering
Eerste afdeeling. Aanhouding en inverzekeringstelling
Artikel 53
1
In geval van ontdekking op heeter daad is IEDER bevoegd den verdachte aan te houden.”

http://www.wet-online.nl/Sv/53.html

Een goed alternatief is in dit geval het oprichten van een burgerwacht. Zolang deze burgerwacht zich aan de regels van het Wetboek houdt, is hier niets illegaals aan. Regels in dit geval: arresteren – zoveel mogelijk zonder geweld maar wel met de bevoegdheid tot zelfverdediging – bij het betrappen op heterdaad.

Laten wij ons mooie dorp nog langer kapotmaken door een stel onder invloed zijnde varkenskoppen (sorry voor het woordgebruik)?? Als we willen dat het geweld ophoudt, dan zullen we zelf in actie moeten komen.

Van de burgemeester en politie hoeven we niks meer te verwachten. Het is nu 9 november. Laten we de heer Bloemen nog tot 1 december de kans geven om met een GEDEGEN plan van aanpak te komen. Dit zal hij dan moeten presenteren middels een persconferentie.

‘Meer politie op straat’ en ‘Gesprekken met de horeca’ zijn holle frases, waar je helemaal niets aan hebt. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

De problemen zijn de politie allang boven het hoofd gegroeid. De vernielingen zijn immers niet iets van de laatste tijd, maar zijn zo’n drie jaar geleden al begonnen. Doordat er toen nooit adequaat is ingegrepen, is er nu geen houden meer aan. Dus zullen wij als Eibergenaren zelf in actie moeten komen.

Benieuwd overigens hoe lang de kerstboom op de Brink het dit jaar volhoudt. In de afgelopen drie jaar werd of steeds de verlichting er uit getrokken of werd de boom in brand gestoken. Willen we ‘m dit jaar sparen, dan zal er elke nacht bewaking moeten zijn. Te gek voor woorden!!

Verontruste bewoner Simmelink | 09-11-09 | 20:22

@ Hans, je bent dus eigenlijk precies hetzelfde als de jeugd die dingen vernielen, jij neemt het recht in eigen handen en JA dat mag ook niet. Zou wel eens willen zien wat jij tegen zon groepje begint…niets dus. Staat er de volgende dag in de krant; opa slaat en schopt jongere en beland zelf in het ziekenhuis en later in de cel.

Pieter koens | 09-11-09 | 22:28

@ Pieter

en wat stel jij dan voor? Alles gewoon laten gebeuren? Ze elk weekend de boel laten afbreken en het met gemeenschapsgeld weer laten betalen?

Overigens zou ik tegen de bewoners van het centrum, grotestraat etc. (waar het vooral plaatsvindt) willen zeggen: Als jullie het ’s nachts zien gebeuren, maak dan foto’s van de daders (of nog beter: video (dat kan met veel fototoestellen tegenwoordig ook)). Die foto’s kunnen dan op deze of een andere site geplaatst worden, zodat iedereen kan zien wie het zijn.

B. | 10-11-09 | 09:58

@B
Mooie praatjes andere mensen het vuile werk op laten knappen, en zelf lekker in het simmelink zitten.
Wat nu als iemand diegene ziet filmen en later aangifte gaat doen tegen die jongeren?

Stefan | 10-11-09 | 11:39

@ B.
Wel eens geprobeerd zonder hulplicht een video te maken midden in de nacht?
de enige manier om goede video of foto opnamen te maken lijkt er een te zijn waarbij je jezelf midden in de spotlights moet zetten.
Lijkt me niet zo verstandig als je het er heelhuids vanaf wil brengen.

burger tegen vernieling | 10-11-09 | 12:14

stond hier gister de link naar hyves van eggmountainunited ofzoiets kan m niet weervinden en waarom weggehaald hier???
iemand nieuwe link aub

snelrecht | 10-11-09 | 12:39

Ten eerste woon ik niet in het Simmelink (ik woon niet eens in Eibergen). Ik leef alleen maar mee, en probeer alleen maar mee te denken hoor.

Overigens, als de straat verlicht is en je zit binnen in het donker kun je prima video opnames maken van de straat hoor. En foto (zonder flits) is dan ook geen probleem.

Maargoed, ik zal geen tips meer geven. Jullie weten het zelf misschien beter. Succes verder.

B. | 10-11-09 | 14:45

Je word er toch gek van…elk weekend word er van alles vernield!!Laat de politiepost in het centrum aub weer bemand worden en laat de politie harder optreden!!Aanpakken die jeugd want dit kost inderdaad handen vol geld!!
De jongeren aanspreken op hun gedrag,gemeente of politie bellen is geen optie meer…ik voel me niet prettig met al die jongeren in de buurt.Ze vernielen iets,je spreekt ze er op aan en je krijgt alleen maar een grote bek .

Daantje | 10-11-09 | 14:58

die kan je niet meer vinden de site is verdwene

Jeugd | 10-11-09 | 15:37

in principe ben ik het er mee eens dat er meer blauw op straat moet zijn en dan liefst nog op de tijdstippen dat deze dingen gesloopt worden ipv op tijden dat men lekker in de kroeg zit.
Aan de andere kant doet de politie ook niet veel….
Je belt ze op, geeft een compleet signalement van de daders. áls de politie ze al kan vinden krijgen ze alleen de vraag of ze ‘dat of dat’ gesloopt hebben….zeggen ze van niet, dan gaan ze vrijuit!
Wat hebben we daar nou aan.

Overigens stel ik het op prijs dat mensen willen mee denken (reagerend op B.) maar dan moet men zich wel realiseren dat mensen die op plekken wonen waar veel gesloopt wordt bepaalde dingen (zoals foto’s cq video’s maken) al echt wel geprobeerd hebben….

@ B. Filmen en fotograferen lukt best vanuit een huis. En je krijgt een redelijk beeld. Maar als je er op uit bent gezichten herkenbaar vast te leggen moet ik je toch teleurstellen. dronken mensen poseren helaas niet voor de camera 😉

burger tegen vernieling | 10-11-09 | 19:20

Er is inmiddels een bericht naar de commisaris van de koningin van Gelderland gestuurd, de heer Clemens Cornielje. Daarin is het volstrekt falen van de heer Bloemen aan de orde gesteld.

Eibergenaren pikken het niet langer. Het hele dorp wordt kapotgemaakt. En waar zijn de ordebewaarders?? Misschien moeten we maar eens een beroep doen op de militairen van Kamp Holterhoek. Die hebben ons in het verleden al vaker gesteund. Ik geef direct toe, dat het een vreemd alternatief is wat het waarschijnlijk nooit haalt. Maar wat moeten we???????????

Afzender: een volstrekt wanhopige Eibergenaar, die op weg naar huis (Simmelink) zag dat drie eenden dodelijk op de weg lagen. Oorzaak: kopjes omgedraaid!! ………

Eibergenaar die het beu is. | 11-11-09 | 03:08

Hoppa weer in het nieuws.

Die etterbakken vinden het een sport om in de media te lezen wat er nu weer gesloopt is.En ideen opdoen wat ze de volgende keer gaan slopen.

halfje | 11-11-09 | 10:49

@halfje: En ze kicken nog meer op zulk soort nutteloze reacties welke al 100x zijn vermeld?

ik | 11-11-09 | 12:59

lalalalala jullie denken wel dat het alemaal maar 1 groep is maar dat is niet zo hoor mischien zit je eige zoon of dochter er wel bij ik snap niet waar jullie last van hebben

lalalala | 11-11-09 | 17:36

Ik snap niet waarom er nog steeds niks aan gedaan wordt, het barst hier van de goede en nuttige ideeen waar vast iets meegedaan kan worden.
Onderhand weten ook heel veel mensen de namen te noemen van een groot aantal jongens die zich elk weekend ophouden bij de groep.
Hoe kan het dan dat de politie deze jongens niet persoonlijk benaderd?

bert | 13-11-09 | 13:00

dat doen ze wel. Maar als de jongens aangeven dat ze niets gedaan hebben mogen ze tegenwoordig blijkbaar gewoon weer gaan…..en dus verder gaan met slopen

burger tegen vernieling | 13-11-09 | 21:02

Wat is nou het probleem het is allang duidelijk door wie er altijd gesloopt worden(hangjongerenmaat/meergaarden en de radstake bus) de politie heeft blijkbaar de ballen niet ofzo?

Gast | 15-11-09 | 02:52

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Mountainbiken voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar
BERKELLAND - Op woensdagmiddag 27 januari om 14.30 uur organiseert de Sport Federatie Berkelland (SFB) in het kader van de SFB Winterspelen een gratis......
Lees verder »

Provinciale Staten vergaderen volledig digitaal
REGIO - Provinciale Staten vergaderen op 27 januari volledig digitaal. Vanwege de coronamaatregelen komen de Statenleden niet fysiek bij elkaar maar v......
Lees verder »

Inzameling voor Voedselbank in Eibergen
EIBERGEN - Op dinsdag 2 februari staan er in de consistorie van de Oude Mattheüs in Eibergen mensen klaar om producten in ontvangst te nemen voor de ......
Lees verder »

Stichting Zomerfeesten Haarlo viert jubileum met online pubquiz
HAARLO - In maart 1971 is Stichting Zomerfeesten Haarlo opgericht, 2021 is dus voor de stichting een jubileumjaar. "Dit kunnen we niet onopgemerkt voo......
Lees verder »

16.000 Berkellanders ontvangen brief over invullen keuze Donorregister
BERKELLAND - Negen miljoen volwassen hebben al eigen keuze ingevuld op donorregister.nl. Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Berkelland die nog geen......
Lees verder »

Beltrum krijgt Dorpsverbinder
BELTRUM - De Raad van Overleg Beltrum stelt met veel vertrouwen de dorpsverbinder voor Beltrum, Avest, Lintvelde en Voor Beltrum voor: Chantal Papen. ......
Lees verder »

Loslopende tamme poes in Eibergen
EIBERGEN - Sinds een paar dagen/weken loopt in de omgeving van De Meergaarden in Eibergen deze tamme poes rond. Weet jij van wie deze poes kan zijn, ......
Lees verder »

Borculoër (18) onder invloed en zonder rijbewijs aangehouden
BORCULO - Afgelopen zondagnacht is een 18-jarige Borculoër in het Twentse Sibculo aangehouden voor het rijden onder invloed. Hij was daarbij ook ......
Lees verder »

Drie inbraken in Neede, getuigen gezocht
NEEDE - In het weekend van 15 t/m 17 januari 2021 zijn er 3 inbraken geweest in Neede. De politie Berkelland is op zoek naar getuigen van deze de......
Lees verder »

Mensen maken Berkelland
BERKELLAND - In de gemeente Berkelland zetten jaarlijks al duizenden mensen zich vrijwillig in voor anderen en hun omgeving. Dat lijkt heel veel, maa......
Lees verder »

Winterspelen special Survival Neede
NEEDE - Op maandag 25 januari van 15.00-16.00 uur organiseert de Sportfederatie Berkelland een Winterspelen Special voor jongeren van 12-17 jaar. Dit ......
Lees verder »

KNVB hoopt altijd nog op herstart amateurvoetbal
BERKELLAND - Ook nadat het kabinet vorige week dinsdagavond heeft aangekondigd dat de lockdown in ieder geval tot en met 9 februari zal gaan duren, bl......
Lees verder »

Columns Marcel & Monique

Fratsen gelukkig
NEEDE - Gelukkig moar `t nieuwe joar kump deran, 2020 was achterof eigenlijk `n joar vol gemas. Deur `t virus kwam onze dagelijkse gang van zaken behe......
Lees verder »

Column Monique Weiden: Melkproductieregistratie (MPR)
BELTRUM - Onze melkkoeien produceren zeer hoogwaardige melk die aan heel veel voorwaarden moet voldoen, maar die ook onder zeer scherp toezicht van ve......
Lees verder »

Fratsen Trio
NEEDE - Onlangs schreef ik ne keare iets oaver een escortbureau, doar warkt van dee vrouwleu dee ie kunt bellen as ie argens van of mot. In dat artike......
Lees verder »

Fratsen de road
NEEDE - Onze gemeenteroad begunt zich een betje te reuren,ze denkt volgens mien dat ze neet serieus genog wordt e nommen. De wetholder hef `n dealtje ......
Lees verder »

NUB TV

film: Het jaar van Bas te Velthuis


BERKELLAND – In de laatste dagen van het jaar blikken we met een 11-tal Berkellanders terug op 2020. Op de laatste dag van het jaar hebben we niet alleen het interview met burgemeester Joost van Oostrum, maar ook met Bas te Velthuis, de eindredacteur van Nieuws uit Berkelland. Eigenlijk zou deze film geplaatst worden op donderdag 30 december. Echter is Bas gisteren voor de eerste keer vader geworden. Daarom hebben we even gewacht met het plaatsen van dit interview. Tim Loos sprak met Bas voor dat hij vader werd.

Ondernemend Berkelland

Nieuws uit Berkelland helpt: Taza Borculo
 Nieuws uit Berkelland helpt Taza Borculo BORCULO - Het zal voor veel mensen een rustige jaarwisseling worden. In alle opzichten anders dan anders. E......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01
Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01 Net als met Kerst zullen wij weer heerlijke borrelplankjes voor jullie bereiden voor Oudejaarsdag! Een heer......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Ten Haken Foodservice
Nieuws uit Berkelland helpt: Ten Haken Foodservice NEEDE - Wij verkopen op 31 december aan de Borculoseweg ( bij het ijzeren hek naast de AH) oliebol......
Lees verder »

Online Muziekbingo bij De Klok in Eibergen
EIBERGEN - In deze rare tijden is het voor ondernemers erg belangrijk om creatief te zijn. Ook vele ondernemers uit Eibergen komen met leuke en uniek......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Helmink Wonen Eibergen 
Nieuws uit Berkelland helpt: Helmink Wonen Eibergen  Tijdens de lockdown zijn wij telefonisch per mail en app bereikbaar. Artikelen kunnen via de......
Lees verder »