Noordijk in het teken van ‘vetpriezen’

NOORDIJK – Zaterdag 21 november van 10.00 tot 16.00 uur vindt in de Oale Schole het vetpriezen (slachtvisite) plaats, een activiteit van de Historische vereniging Oud Noordijk.  Omdat het bezoekersaantal  jaarlijks groeit, wordt de locatie uitgebreid met twee aangebouwde tenten, waardoor het geheel veel ruimer van opzet zal zijn. 

Ten tijde dat er op het platteland nog volop huisslachting plaats vond, was het gebruikelijk dat de buren, zodra het varken op de ladder hing, op visite kwamen om het geslachte varken te keuren. De ‘naobers’ (de buurt) prezen het varken om haar kwaliteit en kwantiteit betreffende de hoeveelheid vet, spek en vlees, vandaar de naam vetpriezen. Oud Noordijk wil dit oude gebruik weer even doen herleven, dus zal op 21 november het hele slachtgebeuren in geuren en kleuren te zien zijn.

Als randactiviteit zijn er demonstraties van oude ambachten zoals tin gieten, mosterd maken, stoelen matten (webbing techniek) , glas in lood maken, vogeltaarten, grolse wanten breien. Preuverieje (ook vegetarisch) van groente/aardappelen uit het Oale Höfke. 

Gelijk met het vetpriezen is er een creativiteitsmarkt  in t Haarhoes ( nabij de Oale Schole) een activiteit van de P.R. commissie van het Haarhoes. In tegenstelling tot de oude ambachten rondom het vetpriezen, worden hier hedendaagse ambachten getoond.  Hier kunt u naar hartenlust  rondneuzen . Er wordt veel creativiteit getoond, onder andere stro vlechten, warmtezakken, glas graveren, sierraden , groendecoratie’s, gehaakte en gebreide artikelen, en ikonen.

[nggallery id=748]

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Noordijk in het teken van ‘vetpriezen’”

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven