Palingen uitgezet dankzij “Berkelwater”

berkelpaling 015-borderBORCULO – Vanmiddag zijn in Borculo, ter hoogte van de sluis aan de Burgemeester Bloemersstraat, aan beide kanten jonge palingen uitgezet. Het is een gebaar van de Vereniging Vrienden van de 3e Berkelcompagnie. Het bestuur van de vereniging zette vijfhonderd jonge palingen uit in de Berkel met de bedoeling dat deze in alle rust op kunnen groeien en de Berkel op deze wijze weer hersteld wordt naar de oorspronkelijke situatie waarin er paling aanwezig was.

De paling is onder meer bekostigd uit de verkoop van ‘Berkelwater’. Dit is een plaatselijk kruidenbitter dat vorig jaar op de markt werd gebracht om de Berkel te promoten.
Inmiddels zijn er ruim 400 flessen verkocht. Van elke verkochte fles gaat 25 cent naar de vereniging. Met de opbrengst wilde de vereniging iets nuttigs doen voor de Berkel. Na overleg binnen de vereniging werd besloten dat het geld aangewend zou worden voor het uitzetten van de paling. Uit eigen kas werd ook geld bijgelegd.

Het is overigens niet de bedoeling dat vissers in en om de sluis op paling gaan vissen. Paling vissen is zelfs verboden omdat het al zo slecht gesteld is met de palingpopulatie. De vereniging geeft aan te vertrouwen op de controle van de gemeente en politie op illegale vangst.

De paling werd gepoot en uitgezwaaid onder het toeziend oog van diverse genodigden waaronder een afgevaardigde van het Ministerie van Landbouw en Natuur. Aan beide kanten van de sluis werden 250 palingen “gepoot”. De laatste 250 palingen werden uitgezwaaid met een speciaal geschreven gedicht van wethouder Zappije. Achteraf werd door de aanwezigen geproost met het bekende “Berkelwater”.

Naast de palingpoot vraagt de vereniging ook aandacht voor de Berkel door middel van een tweetalige folder die al eerder werd uitgebracht en een bierviltje met de loop van de berkel erop. De vereniging houdt zich bezig met het promoten en bevaarbaar maken van de Berkel.
[nggallery id=797]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven