Verkeersregelaar: “de asocialen winnen”

test en zo 073-borderBORCULO – Agressie in het verkeer; al jaren lang een groeiend probleem. Deze agressie blijkt zich nu ook meer en meer te gaan richten tegen verkeersregelaars, onder andere bij evenementen zoals de intocht van sinterklaas in Borculo afgelopen zaterdag. Voor Fred Stomps uit Borculo is de maat vol; hij legt het bijltje er na 9 jaar bij neer. Afgelopen zaterdag was voor hem de druppel.

 Vanaf 2000 is Fred Stomps actief als verkeersregelaar. In eerste instantie bij wielerkoersen en nadien voor meerdere evenementen, meestal als wederdienst. De groep verkeersregelaars in Borculo bestaat uit vele vrijwilligers die hun vrije tijd aan de maatschappij besteden voor de veiligheid van ons allen.

De agressie neemt hand over hand toe; de vele dikke vingers groeien per jaar en de asociaalheid van sommige weggebruikers gaat dik over de grenzen van redelijkheid heen. De verwensingen zijn niet van de lucht terwijl de vrijwillige verkeersregelaars er ook voor de veiligheid van die groep staan. Het lijkt elk jaar gekker te worden en Fred Stomps wil niet over een motorkap heen rollen of tijdens zijn vrijwillige werkzaamheden ander letsel oplopen.

Vrijwel iedere deelnemer aan het verkeer, of toeschouwer bij een evenement, is in gevaar als deze toenemende agressie tegen verkeersregelaars niet wordt tegengegaan. De verkeersregelaars staan er niet voor niets. Ze hebben de taak de veiligheid te waarborgen. De afgelopen jaren is ook landelijk goed zichtbaar dat het mis gaat. Denk bijvoorbeeld aan de verkeersregelaars van Ikea .

De collega’s van Fred Stomps gaan voor alsnog door. Ook zij krijgen te maken met de agressie maar voor hen is het punt van stoppen nog niet bereikt. Ze zijn er inmiddels wel aan gewend. Wat weinig mensen weten is dat de functie van verkeersregelaar bevoegdheden kent vanuit de Wegen Verkeerswetgeving.

Wat Fred Stomps vooral dwars zit is dat hij niet kan rekenen op ondersteuning van de politie. Ook afgelopen zaterdag sprak hij de politie aan in verband met een automobilist die zijn aanwijzingen negeerde maar de politie had geen tijd. Uiteindelijk moest de sinterklaas optocht enkele minuten stil gelegd worden alvorens de bestuurder van een grote auto inzag dat hij niet anders kon dan wachten.

Als oplossing voor de problematiek die steeds groter wordt pleit Fred Stomps voor meer hard optreden van de politie en een campagne van Veilig Verkeer Nederland, bijvoorbeeld via Postbus 51 spotjes, om de bevolking te wijzen op de bevoegdheden van verkeersregelaars. Voor Fred komt het echter te laat; zijn fel gekleurde oranje hesje ligt inmiddels in de klikobak en komt daar niet meer uit. “De asocialen hebben weer gewonnen” aldus Fred.
[nggallery id=793]

Deel dit artikel:

7 gedachten over “Verkeersregelaar: “de asocialen winnen””

  1. Herkenbaar !!

    Ook ik ben regelmatig verkeersregelaar….. bijna dood ervaringen (naja overdreven he) wordt niets mee gedaan..
    Terwijl wij als verkeersregelaars de politie op dat moment kunnen bellen en dat ze dan ook direct komen omdat ze op de hoogte zijn van het evenement (is van te voren aangemeld!) … maar nee hoor..

    Pas na aandringen werd ik gebeld om mijn verhaal te komen doen bij de politie… daarna hoor je er niets meer van….

  2. bezorgde Berkellander

    Beste oplossing is dat de politie het weer zelf gaat doen zien we ook weer blauw op straat en vallen er ook geen ontslagenen bij de politie

  3. Telefoon vervangt agenten op bureau

    EDE – De politie Gelderland-Midden zet binnenkort een speciale telefooncentrale in om vragen en aangiftes te behandelen.Daardoor zijn veel politiebureaus vanaf dan minder vaak open. Volgens de politie wordt de service naar de burgers niet verminderd, maar juist verbeterd. Door de centrale is er volgens het korps ruimte voor meer blauw op straat.
    Bron tv gelderland

    De actie heeft niks te maken heeft met bezuinigingen. De centrale moet straks 80 procent van alle vragen afhandelen. Regio Noord-Oost Gelderland gebruikt het systeem al langer

  4. ik regel regelmatig verkeer in twente en daar hebben goede contaten met de politie aldaar binnen 5 min als we bellen staat er politie bij ons daar is het goed geregeld in twente

    vebt

  5. Ik heb me geergerd aan het artikel in het Berkelnieuws van dhr Stomps. Ik snap zijn bedoeling met de “asocialen winnen” maar om hier twee keer toe de politie in te betrekken en een schop na te geven vind ik te ver gaan. Wie weet hadden de agenten op dat tijdstip dat ze dht Stomps tegenkwamen wel een andere prioriteit, denk eens aan een vermissing!!!! Dhr Stomps mag wel eens een daje meelopen met de politie dan pas kan hij meepraten of ze wat uitvoeren ja of de nee. En dan klagen tijdens zijn werk als verkeersregelaar dat hij teveel commentaar krijgt van de “asocialen”, kijk eens hoeveel vingers/ scheldwoorden en trappen de polietagenten dagelijks mee te maken krijgen! Respect voor een politieagent!

  6. Ik ben beroepsmatig verkeersregelaar, sta daarom iedere dag op de weg bij wegwerkzaamheden en evenememten.
    Ik ben in gesprek met de gemeente op samen met de gemeente en de politie op een lijn te komen. Ook ik en mijn collega’s hebben ervaringen waar de Politie verstek laat gaan na telefonisch oproep en melding. En daarbij tegenwoordig is het duur aan het worden met een mobile telefoon de politie te bellen. En de asocialen hebben de halve wereld. Laat de overheid maar eens daar heen kijken en op reageren als op het huis van Prins Willem Alexander. Lijkt mij veel zinniger om te doen. Ook veilig verkeer Nederland mag hier meer aandacht aan besteden. In het programa van wegmisbruikers kan men goed hievoor aandacht besteden.

    Wens alle verkeersregelaars in Nederland een veilige werkplek. en hopenlijk iedere avond veilig thuis.

    M.J. Schepers Veilig & Schoon Hoensbroek

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven