Needse jongeren willen vooruitkijken

Exclusieve reportage van Nieuwsuitberkelland.nl
NEEDE – In café de Ruif heeft op woensdagavond voor de tweede maal een bijeenkomst plaatsgevonden van Jong Neede. Alle jeugd tussen twaalf en twintig jaar was via de media opgeroepen om deel te nemen aan de gesprekken over de toekomst van Neede.

De opkomst was veel hoger dan de vorige keer; nu schoven er in totaal dertig jongeren aan terwijl dat er de vorige keer maar vijf waren. Op deze bijeenkomst wilde men vooral naar de toekomst kijken. Wat vindt de jeugd belangrijk in de aanloop naar 2020?

De avond werd door organisatie én jongeren als zeer vruchtbaar ervaren. “Er is vooral veel naar de toekomst gekeken in plaats van achteruit” aldus initiatiefnemer Joachim Geerdink. “Het wordt ook echt tijd dat we in Neede vooruit gaan kijken in plaats van achteruit”.

De aanwezige burgemeester – Hein Bloemen – was erg blij met de opkomst van de jongeren en hun openheid in hun meningen. Ook Roel Heij, projectleider Neede-Vip schoof aan. De jongeren konden open met elkaar discussiëren en van gedachten wisselen. Hierbij werden er constructieve ideeën naar voren gebracht.

De organisatie stelde de jongeren een belangrijke vraag. “Wat vind je van belang als je naar de toekomst van jezelf kijkt en naar die van Neede?” Door middel van het opschrijven van 3 belangrijke thema’s en de daarop volgende uitwisseling van de genoteerde thema’s kwamen de gesprekken goed op gang.

De thema’s varieerden, ook mede op verzoek van de organisatie,  op sociaal-, economisch- en gebiedsgericht niveau. Problemen werden benoemd en oplossingen werden hierbij gezocht. Veel genoemd is het feit dat Neede niet echt over een “hart” beschikt; een centrum hart waarin bijvoorbeeld de horeca gesitueerd is met eventueel een plein waarop allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden. De jongeren willen het centrum veel gezelliger zien met bijvoorbeeld diverse terrassen.

Daarnaast werd er door de jongeren gewezen op de pijnpunten huisvesting, winkels, recreatie en sport. Met name het ontbreken aan (voldoende) starterswoningen was een veelvuldig genoemd item. De organisatie JongNeede werd verzocht om omtrent dit punt constructief in contact te treden met ProWonen. Huisvesting in Neede wordt door de jeugd echt als een groeiend toekomstprobleem gezien.

Over de politie waren de meningen verdeelt. Diverse jongeren gaven aan dat de “vriendelijke” aanpak van de wijkagent meer resultaten opleverde dan de aanpak van de agenten die minder bekend zijn met de jeugd in Neede. De jongeren riepen de politie dan ook op om meer als “vriend” dan als vijand benaderd te willen worden.

De jongeren willen ook graag een eigen plek, liefst binnen, waar ze met hun vrienden kunnen verblijven en hun eigen ding kunnen doen. Op de vraag of ze zelf aan een eigen plek mee willen bouwen, dan wel willen helpen bij de totstandkoming hiervan werd zeer positief gereageerd.

Wellicht het meest succesvolle van de avond was het feit dat er na enige tijd een groepje van tien jonge “hangjongeren” binnen kwam om deel te nemen aan de gesprekken. Hun komst was wel gewenst maar niet verwacht. De organisatie gaf hen alle ruimte om hun verhaal te doen en de burgemeester is enige tijd met deze jongeren in gesprek gegaan. Hij heeft ze hierbij onder andere gevraagd wat hun wensen waren als ze voor één minuut konden toveren. Ook vroeg de burgemeester wat hij concreet voor de jongeren kon beteken. Het antwoord was eenduidig; de jongeren willen graag een hangplek waar ze rustig en ongestoord kunnen “hangen” zonder iemand tot overlast te zijn.

Ook spraken de jongeren uit dat ze balen van het feit dat alle jeugd momenteel, met name in de media, over één kam wordt geschoren. De burgemeester kon deze jongeren de toezegging doen dat er hard wordt gewerkt aan het realiseren van een hangplek. De organisatie vulde hierbij aan dat het niet vandaag op morgen gerealiseerd kan worden maar dat er serieus en hard aan gewerkt wordt. De jongeren verlieten met een goed gevoel het pand. Ook de burgemeester was tevreden met de ontmoeting met deze groep.

De burgemeester had de organisatie zelf verzocht of hij op deze avond ook aanwezig mocht zijn om tussen de jeugd plaats te nemen om hun verhaal aan te horen en hun wensen in kaart te kunnen brengen. Het leidde tot zeer constructieve gesprekken waarin de burgemeester ook toezeggingen kon doen. In een hele amicale sfeer werd er op een goede manier informatie uitgewisseld. De burgemeester kon ook melden dat er in het college was besloten om meer geld vrij te maken voor straathoekwerkers om nog beter in contact te komen met de jeugd. De locatie van de toekomstige hangplek wordt nog onderzocht.

Op deze bijeenkomst is in een positieve sfeer een goed overleg tot stand gekomen dat zeker voor herhaling vatbaar is. Ook was er onderling overleg tussen de jongeren wat voor de gehele groep als beste maatregelen richting de toekomst beschouwd werd. Er werd goed geluisterd naar elkaar met respect voor eenieders mening. De organisatie is uitermate tevreden over deze avond. De jongeren vertrokken met een goed gevoel huiswaarts.
[nggallery id=864]
[nggallery id=863]

Deel dit artikel:

18 gedachten over “Needse jongeren willen vooruitkijken”

  1. Ik vind dat de foto`s er niet bij horen omdat deze jongeren niet de jongeren zijn die de vernielingen doen waar Neede en Eibergen last van hebben.

    Wij zien namelijk de daders er niet tussen zitten.

  2. haha die hangjongeren ,van deze groep heb je geen last hoor.de groep waar het echt om gaat zoals die bij de triviant ,bastion en die bij de kerk voor zitten die zie je echt niet hoor.dus is heel leuk dat je voor deze groep jongeren die er gisteren waren wat doen wilt.maar de grootste probleem jongeren gaan hun eigen gang toch wel.daar is niks tegen te beginnen die willen niet gecontroleerd zitten.

  3. De burgemeester is tevreden, daar is niet veel voor nodig.

    De hangjongeren willen “vriend” met de normale agent worden, dat kan, als ze zich aan de regels houden zoals een iedere normale inwoner van Nederland / Berkelland dat doet.

    Een centraal plein met terrasjes? Voor kinderen van 12 jaar tot 20 jaar? Deze mogen volgens de wet geen alcohol, dus wat terras?
    Thuis opvoeding genieten, dat is beter.
    Dit is weer een lekkere softe avond geweest waar de gasten met handschoentjes werden ontvangen.

    Volgens de Tubantia vanmorgen mocht er geen pers bij zijn, hoezo raasende reporter Roy wel?

  4. Positief en dus goed, fijn om te lezen.Veranderingen kosten tijd en met praten en luisteren werk je ergens aan.Niet alleen voor de jongeren van nu maar ook voor die van de toekomst!Goed dat de “hangjeugd” er ook was.

    Comminucatie!

    Goed initiatief dus!

    @ Hareld
    Ik vind het toch heel knap dat je na het lezen van een positief verslag hier toch nog een een reactie met een negatieve toon neer weet te zetten!Blijkbaar heb je er niks van begrepen!

  5. bla bla bla, zeer constructief, amicale sfeer, tevreden huiswaarts, positieve sfeer, alle hangjongerenproblemen werden opgelost, de initiatiefnemers kregen een koninklijke onderscheiding en iedereen leefde nog lang en gelukkig.

    Ja hoor, de pers mag niets opschrijven maar deze site plaatst braaf een gecensuureerd stukje van de organisatie. Hoezo nieuws? Noeem deze site dan voortaan Sprookjes uit Berkelland

  6. Alsof alle aandacht naar de jongeren moet gaan die de vernielingen plegen….. Misschien is het juist wel goed om deze te negeren. Het is natuurlijk altijd leuk om aandacht te krijgen en bijvoorbeeld je vernielingen terug te zien op internet. Door alle reacties die er vervolgens op geplaatst worden hebben zij maar liefst twee keer “lol” van hun acties…..!

  7. Een volledig mislukte avond, lijkt me. Ik zie a): amper jongeren. En b): de jongeren die ik zie lijken me keurige jongens en meisjes.

    ‘De organisatie is uitermatie tevreden over de avond’. Tja, met dit stel is dat niet zo moeilijk. Nu wordt vast en zeker gedacht: “We zijn op de goede weg!”

    De organisatie had helemaal niet tevreden moeten zijn. Want zit hier die echte hang- en vernieljeugd tussen???

  8. @hareld: De avond was niet bedoeld voor probleemjongeren maar voor Needse jongeren in het algemeen. Je hebt een kleine harde kern van jongeren die vernielingen aanrichten maar dat waren niet de jongeren die gisteravond constructief over de toekomst van Neede gingen nadenken.

    Jouw punt geeft trouwens exact hetzelfde weer als hetgeen dat de jongeren gisteravond aangaven: Alle Needse jongeren worden nu over één kam geschoren en bij de term “Needse jongere” denkt iedereen direct aan overlast en vernielingen.
    Generaliseren is ook een kunst natuurlijk, beetje het probleem waar een bepaalde groep Nederlanders met een bepaalde etnische achtergrond ook mee worstelt.

    Echter een belangrijk punt: ook bij de niet-overlast-veroorzakende-jongeren bestaat de behoefte om te ‘hangen’. Het is erg belangrijk dat hiervoor de faciliteiten komen, zodat er geen overlast ontstaat.

  9. Oh, er stonden kennelijk nog meer reacties in de wachtrij.

    Persoonlijk ben ik erg blij met het resultaat van gisteravond. Dat er 30 jongeren aanwezig waren die wél positief mee willen denken over de toekomst van Neede is een mooi iets waar Neede blij mee mag zijn. Het is makkelijk om negatief te doen maar door alleen te klagen zie je de mooie dingen van Neede over het hoofd. Om zelf met ideeën te komen is een stuk lastiger en de jongeren van gisteravond verdienen daarvoor mijn complimenten.

  10. Stop die verkeerde hangjongeren binnekort in de kelderbar van Luxor en vergrendel de deur goed.

  11. Vrienden van de Ruif.

    De jongeren zijn bij de Ruif, olv Willem en Manon.
    De hang jongeren staan buiten in de kou.
    Tot Vanavond.

  12. Henk Heinneman op 19-12-09 om 18.35 uur:
    ik denk dat de meeste mensen zich het bastion nog wel herinneren dat daar vroeger de jongeren zaten dat is nog niet zolang geleden en er geen of weinig problemen waren ,maar dit moest weer worden weg gegeven aan de ouderen die er nu zitten dus de jongeren weer op zij werden gezet en dus weer op straat kwamen te staan en nergens terecht kunnen .Wijlen Ad van Baal had begrip voor de jongeren en werd er van alles georganiseerd en konden ze daar terecht maar een tweede Ad van Baal moet je zoeken en al dat vergaderen wat heeft dat voor zin want de jongens waar het over gaat die worden vergeten .Wat ik heb gelezen en de foto,s heb gezien zie ik niet de jongens waar het over gaat de zogenaamde hangjongeren
    maar net zoals altijd weer vergaderen waar niets uit komt .Jullie moeten de groepe

    henk heinneman op 19-12-09 om 18.51 uur:
    deel twee
    n benaderen waar het nu om gaat de jongens die zich nu verzamelen op de welbekende hangplekken in neede en daar mee gaan praten stap er op af want bij de ruif krijg je die groep toch niet want ook die zijn dat geklets zat Ze willen actie dus iets waar ze terecht kunnen met een goede begeleider die ze begrijpt en niet van die kinderachtige dingen met geluiden om hun te verdrijven zijn geen dieren .Je werkt ze alleen maar tegen .Dus mijn idee is zoek een plek voor deze groep waar ze terecht kunnen Wat denk je van ons kasteel op spilbroek zijn we ook van dat gezeur af .Neede is alleen maar vergaderen dan gaat het de doofpot weer in tot de mensen weer in slaap zijn gesukkeld en je hoort ze de eerste vijf jaar weer niet Zo werkt het al jaren En nog even dit waar zaten die 30 jongeren kon ze op de foto niet terug zien of had de organisatie al zoveel gedronken dat ze dubbel zagen

  13. Erg makkelijk om hier wel te gaan klagen over wat voor een waardeloze avond er was, zonder dat je er zelf bij bent geweest.
    En ook erg fijn dat Neede zo ruim denkend is en dat ze bij het woord; Jongere; meteen de connectie met criminaliteit leggen.
    De hoop opgeven voordat hij er is, werkt natuurlijk niet.
    Ik ben er deze avond bij geweest, en er waren zeker ook wat jongeren die in jullie “plaatje” passen.
    Echter dat zij niet op de foto staan; wil niet zeggen dat ze er niet waren.

    Ga vooral door met jullie negatieve bevindingen; dáár wordt Neede beter van.
    Wij doen tenminste iets, wij proberen het tenminste!
    Want, met klagen kom je er niet.

  14. Henk, stuur je nog een derde deel na mijn uitleg? Ik verwacht nu wel een correctie, vooral op je dubbel glazige opmerking, deze vind ik niet passen.

    Aan de rest, is iedereen vergeten dat er nog meer jeugd is en niet alle jeugd hangjongere is?

    Deze avond en voorgaande heeft toch echt iets meer inhoud dan wat iedereen blijkbaar denkt, namelijk jeugd breed horen wat er nu eigenlijk leeft.

    Joyce dank voor je input. Fijn dat een andere deelnemer ook meepraat.

  15. Zet je toch in voor de hangjeugd als je een uitdaging zoekt.
    10 jaar vooruit kijken moet je doen als je blauw bent
    Nuchter is nu namelijk.

  16. ok hier mijn derde deel en laatste .Mijn verontschuldiging voor het dubbele zien waar ik een opmerking over maak . Dan had de fotograaf iets beter zijn best moeten doen om bijn alle dertig er op te zetten en niet 5 keer de zelfde foto dan had hij de foto iets verder af moeten nemen dat er meer mensen zichtbaar waren .Dan had ik het met eigen ogen kunnen zien .
    Ik ben het eens met Bruisma eerst nu oplossen en als je dat op de rails hebt kun je verder kijken want over tien jaar zit de wereld wer anders in elkaar en denkt de jeugd van dan ook anders En wat joyce betreft ben niet negatief .ik ben zoals C O zegt met de derde jeugd bezig en weet best waar ik overpraaten dat noemen ze ervaring ,verder nog vragen je mag me altijd aanspreken voor ideeen
    Succes van af mijn kant
    groetjes henkie

  17. Ik hoop dat in 2010 de mensen dingen eens van een positieve kant gaan zien, wíllen zien.Niet alleen m.b.t. dit onderwerp maar niet zo zeuren en klagen over alles en wijzen naar een ander.
    Dit ís een positief initiatief, het is genomen en wordt gedaan door mensen die in daden en positiviteit geloven[neem ik maar even voor het gemak aan;)].En of je nou aan je 3de jeugd of nog in je 1ste of 2de jeugd zit…commentaar leveren over hoe het moet en hoe het vroeger was helpt niet.Kijk eens in de spiegel en vraag jezelf af waarom jij niet voorop loopt om dingen te veranderen.

    Ik wens iedereen fijne feestedagen en een positief 2010!

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven