Dag van de Leerplicht ook in Berkelland

NEEDE – Donderdagmorgen stonden wethouder Dennis Meijerink en leerplichtambtenaar Wim Dijkman als gastdocenten voor de klas om de leerlingen in Neede van het voortgezet onderwijs in het derde leerjaar van de school MaxX voorlichting te geven over het verzuim op school. Dit in verband met de landelijke dag van de leerplicht. Alle voortgezet onderwijsscholen in Berkelland hebben hier aan meegedaan.

Na een inleiding van beiden werd er een DVD vertoond ‘Dirk terug naar school’. Hierin wordt vertoond dat Dirk begonnen is met spijbelen. Dirk krijgt een straf opgelegd en moet weer naar school, intussen heeft Dirk wel een strafblad wat voor zijn verdere mogelijkheden in de praktijk bij het zoeken van een baan moeilijkheden kan geven.

Dennis Meijerink ging hier verder op in: “Ik ben verantwoordelijk voor de opleidingen, maar ook het geven van een uitkering. Dus als jullie verzuimen naar school te gaan en je krijgt later geen werk kan dit nadelig voor een uitkering zijn.”

Vorig jaar heeft Wim Dijkman contact gehad met zo’n 250 jongeren, vaak als de ouders op vakantie gaan laten ze kinderen vrijdags niet naar school gaan om eerder te kunnen vertrekken. Ook in zijn regio komt verzuim onder jongeren voor die aan de alcohol, drugs of gepest worden. Meestal zoekt hij in die gevallen via jeugdzorg een oplossing. Deze problemen worden niet naar de buitenwereld gebracht.

Dijkman voegt hier aan toe dat je duizend uur per schooljaar op de school aanwezig moet zijn maar met ziekte kan een schoolarts of huisarts een verklaring afgeven dat je echt niet kunt komen. Waarom naar de gevangenis? Wim doet hier uit de doeken dat dit niet zo maar gebeurt, er volgt eerst een geldboete van 50 euro per dag, maar we moeten ook opletten dat er dan niet een geldgebrek optreedt.

Afgelopen jaar zijn er drie jongens in een gesloten strafinrichting opgenomen. Ook is er van één bekend dat hij in een penitentiaire inrichting zit en ’s morgens om zeven uur naar school mag en zich ’s middags om vijf uur daar weer moet melden. Een laatste advies van wethouder Meijerink: “Zorg ervoor dat je nooit hierdoor een strafblad krijgt, want bedrijven vragen steeds meer als je solliciteert naar een verklaring van goed gedrag dat de gemeente moet afgeven. Ik wens jullie een goede toekomst en een leuke baan!”

Als dank voor de belangstelling kreeg de hele groep een USB stick met het logo van de gemeente Berkelland. Doel van de dag is de leerplicht breed onder de aandacht te brengen bij scholen en leerlingen.

[nggallery id=1105]

Deel dit artikel:

3 gedachten over “Dag van de Leerplicht ook in Berkelland”

  1. Ach als dit soort (k)wajongens spijbelt gaat het wel van hub pgb’tje af bij de gewone jongeren houdt men de kinderbijslag in, let wel die betalen het gelag (pgb)(zwarver gait, die voor nix naar school ging)p.s.hoezo de max(ima) via de minima spekken

  2. Verklaring van goed gedrag???Die krijgen de volgende oud ministers van onderwijs in ieder geval niet.
    Jo Ritzen-Loek Hermans-Maria van der Hoeven en Ronald Plasterk.
    Deze mensen zijn verantwoordelijk voor de afbraak in het huidige onderwijs.Het verschil tussen een hbo en mbo student als het gaat om studiekosten vergoeding is nog steeds niet opgelost.Om nog maar te zwijgen van het leraren tekort.Studenten v/h mbo protesteren tegen het tekort aan lesuren, dat zegt genoeg.Dan kan Dennis Meijerink wel mooie praatjes houden om lekker te scoren maar zijn eigen partij de PvdA is niet in staat om een verbeterslag te maken in het onderwijs.Het is wel makkelijk om boetes uit te delen maar oplossingen bedenken zit er schijnbaar niet in bij de PvdA.
    Mensen luister niet naar deze partij want als het pluche in zicht komt verdwijnen de princiepes als sneeuw voor de zon.

  3. hahaha ja idd zwerver gait ging veur niks noar schoole.kun ie noe ook wa zeen want wieter dan deur buskes kroepen kump e ook neet.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven