Toekomst Hameland voorlopig weer veilig

BERKELLAND – Het bestuur van Hameland stelt met een pakket aan maatregelen de toekomst van Hameland veilig. Om ervoor te zorgen dat Hameland weer in de zwarte cijfers komt, willen de vijf deelnemende gemeenten 9,7 miljoen euro in het Oost-Achterhoekse werkvoorzieningsbedrijf investeren. Dit legt het bestuur voor aan de gemeenteraden. Ook krijgt het bedrijf een andere structuur en wordt gesneden in de kosten.

Dennis Meijerink, wethouder van Berkelland en voorzitter van het bestuur van Hameland, is blij dat er nu een pakket aan maatregelen ligt om het verlieslijdende bedrijf te redden. ”Hameland biedt mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt een nieuwe kans. Ik vind het heel belangrijk om deze mensen aan het werk te houden. Hun toekomst kan nu gelukkig veilig worden gesteld.”

De laatste jaren leed Hameland verlies omdat de organisatie en de infrastructuur van Hameland niet voldoende waren afgestemd op het uitvoeren van de missie. De opbrengsten namen af en waren niet meer voldoende om de kosten te dekken. Ook werden de mogelijkheden van de relaties met de deelnemende gemeenten onvoldoende uitgenut.

Wethouder Meijerink benadrukt dat het gezond maken van Hameland veel meer vraagt dan een investering in geld. ”Om in de toekomst in de zwarte cijfers te komen en te blijven, is veel meer nodig dan geld. We moeten daarom maatregelen nemen die pijnlijk zijn, maar wel noodzakelijk.”

Bestuur en directie van Hameland willen binnen enkele jaren een gezonde en effectieve organisatie neerzetten, die mensen met afstand tot de arbeidsmarkt op een goede manier begeleidt naar een zo regulier mogelijke, betaalde arbeidsplaats. Om dit te bereiken is een financiële bijdrage niet voldoende. Hameland voert daarom de komende tijd een aantal fundamentele veranderingen door. Voor de structuur van Hameland betekent dit dat het bedrijf wordt gekanteld van een taakgerichte naar een procesgerichte organisatie. De divisiestructuur vervalt. Dit wil zeggen dat het proces van instroom, doorstroom en uitstroom van gesubsidieerde medewerkers leidend wordt voor alle overige activiteiten van het bedrijf.

Meer mensen zullen, onder begeleiding van Hameland, in een zo regulier mogelijke werkomgeving geplaatst worden. Minder mensen zullen binnen de muren van Hameland werken en ook kunnen wijzigingen van functie en werkplek voorkomen. Alle gesubsidieerde WSW medewerkers zijn én blijven in dienst van Hameland.

Het aantal niet-gesubsidieerde medewerkers krimpt met 42,5 arbeidsplaatsen (van 179 naar 136,5 fte). Dit betreft functies in de staf en de lijn. Om welke functies het gaat zal in een later stadium bekend worden. Hameland sluit niet uit dat dit leidt tot gedwongen ontslagen. Minder niet-gesubsidieerde medewerkers binnen de muren van Hameland en het proces van in-, door- en uitstroom betekent ook dat minder huisvesting nodig is.

Dit geldt eveneens voor het detacheren van gesubsidieerde medewerkers naar het reguliere bedrijfsleven. Dit heeft onder andere tot gevolg dat het hoofdkantoor in Groenlo zal sluiten en het personeel verhuist naar de vestigingen in Lichtenvoorde en Aalten. Ten slotte wil Hameland zijn relatie met de deelnemende gemeenten verbeteren. Een nauwe, strategische relatie tussen Hameland en gemeenten is niet alleen noodzakelijk voor het herstel van Hameland, maar biedt ook wederzijdse voordelen op de langere termijn. Daarom worden met de deelnemende gemeenten binnenkort convenanten afgesloten. ”Als hét arbeidsontwikkelbedrijf voor de Oost-Achterhoek ontwikkelen wij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met als resultaat een zo regulier mogelijke, betaalde arbeidsplaats.”

Onder dit motto voert Hameland voor de gemeenten Aalten, Berkelland, Haaksbergen, Oost Gelre en Winterswijk onder andere de Wet Sociale Werkvoorziening uit. Wethouders van de vijf gemeenten vormen het algemeen en het dagelijks bestuur van Hameland. De directie van Hameland rapporteert aan dit bestuur. Het herstructureringsplan dat nu wordt uitgevoerd, is opgesteld door de directie van Hameland in opdracht van het algemeen bestuur. Bij Hameland werken 1800 gesubsidieerde medewerkers (1570 fte) en 200 niet-gesubsidieerde medewerkers (179 fte).

Deel dit artikel:

10 gedachten over “Toekomst Hameland voorlopig weer veilig”

 1. 9,7 miljoen gesubsidieerde aarbeidsvoorziening
  zoals dat gaat bij de hameland
  dit is oneerlijke concurentie onder dit mom wordt een werknemer onslagen en later weer gesubsidieerd via de hameland te werk gesteld bij zijn oude baan hoezo werkvoorziening
  belasting geld weggooien als ze zelf hun broek niet op kunnen houden houdt het gauw op maar nee weer een doorstart
  op papier ziet het er mooi uit in de praktijk gaat dat wel anders vraag maar eens na bij de scholen die hun personeel (sommigen na 25 jaar trouwe dienst)schoon maak ontsloegen om dit door de hameland te laten doen ik ken schoonmakers die na onslag hun oude werk weer doen gesubsidieerd bij de hameland hoezo werkvoorziening subsidies opstrijken door mensen via een ander systeem het zelfde werk te laten doen .
  bah ;-(

 2. Onrust veroorzaken onder personeel lost niets op.
  duidelijkheid verschaffen wel.
  Niemand van de deelnemende gemeentes durft het aan om verantwoordelijkheid te nemen om “commercieel” te werk te gaan.
  wie o wie heeft een goed plan, wat verder gaat dan louter geld bijpassen ??
  Die ene knoop doorhakken a.u.b.

 3. te mooi aan de buitenkant,maar ozooooooooooooo verrot van binne.
  Dat is het enigste er te zeggen is van dit bedrijf.
  Geld gaat naar de verkeerde mensen en het maakt mensen letterlijk Kapot.
  NU IS HET ZO .
  NA JARENLANG DIENST WORDT JE ERUIT GEGOOID,MAAR JE BENT NOG NIET WEG(DUS CONTRACT IS NOG NIET OVER) EN MEN STAAT AL OP DE WACHTLIJST,OOK AL WIL JE HET NIET.
  ZO SPELEN ZE MET MENSEN HIER.
  BAH BAH BAH .
  KLASSE DENNIS SUPER IDEE

 4. He evertycan je hebt wel lef.Je durft alles te zeggen maar dan wel onder een onherkenbare naam.
  En trouwens denk is na voordat je schreeuwt.
  Alle melkveehouders krijgen ook subsidie vanuit Brussel.
  Laten we daar maar eerst is mee stoppen.
  Dat noem ik nou marktwerking!!!!!!!

 5. @ fred
  helemaal mee eens
  maar geef dan de boeren dan wel een eerlijke prijs voor hun melk
  maar het ging hier niet om de melk veehouderij

  ik neem aan dat je echt fred heet …maar welke fred dan ?!
  ook niet echt herkenbaar

 6. heb jarenlang bij de hoonte gewerkt.ze hebben mij persoonlijk de vernieling in geholpen.wat zou het mooi zijn als die beerput is losging daar.mnsen ontslaan uit leidinggevende functies is niet zo erg ,daar hebben ze er toch teveel van.en die mensen die leiding geven kunnen er helemaal niets van die zijn meestal ook nog binnengekomen door kruiwagen werk.de mensen waarvoor de hoonte bestemd is moet je afblijven.

 7. geboren eibergenaar

  Het is inderdaad een oneerlijke concurrentie geworden
  zo bakken ze al saucijzenbroodjes en verkopen die
  voor 90 cent bij de bakker kosten ze wel meer
  ook de postbestelling is oneerlijke concurrentie
  deze mensen hebben geen afstand tot de werkvloer

  en de top is inderdaad veeeeeel te zwaar

 8. De lokale verkiezingen, rentray(R.I.) en hameland, drie zeer hete hangijzers om een vierde of meer SCHANDDADEN te verhullen.De komende tijd komt er een of andere (WERKPIEF) naar U toe burger van needeland en omstreken met het dwingende verzoek om effe een jaar of 5 op te krassen want “ze” motte d’r bij. (zwarver gait, astronaut in SPe)p.s.de emotievolle reakties zeggen al meer dan genoeg

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven