Bennie Waanders schrijft bijzonder boek

_HTH0032NEEDE – Oud-Needenaar Bennie Waanders (55) heeft vrijdagavond in de Olde Smederieje zijn nieuwe boek Van Pluk tot 3-ka-inn gepresenteerd. Het boek gaat voornamelijk over het jongerencentrum dat van 1970 tot 1974 heel wat losmaakte in Neede. In een eerder verschenen boek: ‘Een eeuw Neede in beeld’ werd er niets vermeld over deze bijzondere tijd. Daarom trok Waanders zijn stoute schoenen aan en schreef zijn eigen boek.

“Waarom ik dit boek heb geschreven? Ik heb het gemaakt omdat ik vind dat dit verhaal voor de gemeenschap Neede bewaard moet blijven. Het was een turbulente maar ook zeer interessante tijd. Alle plattelandsdorpen, dus ook Neede, waren in die tijd, eind jaren zestig nog sterk verzuild. Ineens kwam er een beweging vanuit Amerika, de hippiecultuur, die letterlijk het rustig voortkabbelende plattelands dorpsgevoel volledig op z’n kop zette.”

De gemeente Neede werd geconfronteerd met rebelse subcultuurjongeren die niet meer wilden sjoelen en dammen op vrijdag avond bij de vereniging waar hun ouders al decennia lang lid van waren geweest. Deze jongeren wilden een eigen honk waar ze met rust gelaten werden. Dat werd dus jongerencentrum Pluk.

Na een politie inval is het jongerencentrum gesloten en later opnieuw geopend onder de naam 3-Ka. De tragiek van het jongerencentrum was dat de drugsdealers er de overhand kregen. Interessant is hoe de gemeente, de politie en het toenmalige jongerenwerk hier op reageerden. Hoe de politiek, de politie, het jongerenwerk, de middenstanders en de gemeenschap Neede omging met deze nieuwe tijdsverschijnselen, die als een lawine over de landelijke Achterhoek en de rest van Nederland en Europa daverden.

In het boek wordt dit alles beschreven. De eeuwige strijd van de gemeente tegen de dealers, de politie invallen, de evenementen die het jongerencentrum organiseerde samen met de andere jongerencentra in de Achterhoek. Ook de goede en positieve dingen van het jongerencentrum komen ruimschoots aan bod.  Het boek is vooral een kijkje naar de maatschappelijke verhoudingen in het dorp Neede van eind jaren zestig tot midden jaren zeventig.

Het is na vrijdag te koop bij de Historische Kring Neede en kost 12,50 euro, zie www.historischekringneede.nl.

Foto’s Han te Hennepe:
[nggallery id=1275]
 

 

Deel dit artikel:

4 gedachten over “Bennie Waanders schrijft bijzonder boek”

  1. Mans Koster

    Wat leuk van Bennie, dit boek, woonde destijds al in Neede, maar was toch al te oud en vooral te druk met mijn winkeltje aan de Braak , om er aan deel genomen te hebben.
    Was toen ook al trots dat we in Neede zo,n vooruitstrevend plukje mensen hadden.

  2. gerrittijink

    IK VOND DE ECHTE FILM BETER: maar alle lof voor bennie w. die er een interessant en leesbaar boekwerk van gemaakt heeft. Negatief punt = dat er door geldgebrek? te weinig hippies waren uitgenodigd, buiten mezelf slechts één + de twee drugsdealers(ahem) en de lokatie was faliekant verkeerd denn de hkn. wou over de rug van ons mooi weer spelen en die lui zijn al uitgekotst door neede i.v.m. de expositoe 40jaar lona 1 dag nadat deze gesloten werd. (zwarver gait , zonder wie PLUK nooit gerealiseerd zou zijn)p.s. vrogger wisten de jongerenwerkers genau wat er gebeurde nu wordt de jeugd genadeloos opgejaagd

  3. Dick Klein Oonk

    Ja, helaas had ik ook geen uitnodiging. Kwam s”middags wel iemand tegen die mij vroeg of ik naar PLUK ging, maar dacht dat hij aan het bekende ouwehoeren was, zoals ik van hem gewend was.
    Was er anders zeer zeker bij geweest, jammer.
    Morgen meteen boek kopen.
    Dick Klein Oonk

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven