Drukke dodenherdenking in Berkelland

BERKELLAND – In geheel Berkelland werden dinsdagavond de oorlogsslachtoffers herdacht (burgers en militairen). De opkomst was groot bij de herdenkingen in de voormalige dorpen van Berkelland; Ruurlo, Neede, Eibergen en Borculo. Medewerkers van Nieuwsuitberkelland.nl waren ter plaatse om een impressie weer te geven van de 65ste herdenking.

Burgemeester Hein Bloemen bracht dit jaar een bezoek aan Ruurlo. De herdenking begon om 19.00 uur in de Dorpskerk. Voorgangers waren Jan Hazeleger, en pastoraal werker Jaap van Kranenburg. Na de herdenkingsbijeenkomst volgde er een stille tocht en werden er bloemen gelegd bij het monument op ’t Rikkelder.

In Borculo werd ook een stille tocht gehouden. Deze vertrok om 19.15 vanaf de RK-kerk aan de Steenstraat in Borculo. De voettocht voerde over de begraafplaats van de kerk om vervolgens aan te komen bij het oorlogsmonument aan de Burgemeester Bloemerstraat. Hier werden bloemen gelegd. Vervolgens ging de tocht door naar het Indiëmonument in het Cycloonpark aan dezelfde straat. Ook hier werden bloemen gelegd. In het Cycloonpark werd de muzikale omlijsting verzorgd door The Volunteer Band of Vancouver.

Omstreeks 20.00 uur kwam de tocht aan bij de Algemene Begraafplaats aan de Deugenweerd. Hier werd bij de graven van de Engelse piloten twee minuten stilte in acht genomen. De taptoe werd hier geblazen door de heer G. Waanders. Na de taptoe werden ook hier bloemen gelegd.

Eibergenaren hebben de oorlogsslachtoffers herdacht bij het monument aan de Groenloseweg. Na twee minuten stilte verzorgde wethouder Jan Markink een toespraak. Leerlingen van ‘De Driesprong’ lazen zelfgemaakte gedichten voor. Op de Needse Berg in Neede klonk dinsdagavond ook twee minuten stilte. Voor de herdenking was er een kerkdienst in de Grote kerk. De muzikale omlijsting werd verzorgd door Akkoord uit Haarlo.


(Ruurlo)


(Borculo)


(Neede)

Foto’s Ruurlo (Roy Nijman):
[nggallery id=1211]

Foto’s Eibergen (Han te Hennepe)
[nggallery id=1212]

Foto’s Borculo (GinoPress):
[nggallery id=1210]

Deel dit artikel:

16 gedachten over “Drukke dodenherdenking in Berkelland”

 1. Tot grote verbazing van alle aanwezigen is op de dodenherdenking in Eibergen het verkeer op de N18 slechts stilgezet tussen 19.58 en 20.04 uur dit in tegenstelling dat het verkeer (zoals voorgaande jaren) een half uur stil stond. De politie vond het niet verantwoord om het verkeer langer op te houden. De meeste mensen die deze overdenking bij woonden waren zeer ontevreden over deze situatie. Zo werden de toespraak van de wethouder, de gedichten van de kinderen en de kranslegging te niet gedaan door het vracht(auto) geluid. Menigeen heeft daarom ook eerder de plaats van de kranslegging verlaten.

 2. dit was echt een schande. moest de politie in onder bezeting snel ergens anders heen.

 3. Ik ben het helemaal met de voorgaande reactie eens. Schade en waar is het respect.

 4. Mijn ergenis strekt zich over meerdere jaren uit omtrent de korte duur van het verkeer stil te leggen.

 5. Is elk jaar hetzelfde…. Mogelijk dat ze nu eens beseffen dat mensen zich hier ontzettend aan storen…

  Leg het verkeer plat zolang dat er kransen/bloemen worden gelegd. Ik begrijp ook wel dat je het verkeer niet ook nog zo lang plat kunt gooien als dat er mensen langs het monument lopen, maar in ieder geval de kransleggingen..

  Niet te geloven… ambtenaartjes…

 6. inwoner Ruurlo

  Wat deed Willie Oosterhuis in Ruurlo, de tv ster van Twente? Heeft iemand een foto van hem gemaakt.

 7. @iK

  Is elk jaar hetzelfde? Normaliter wordt het verkeer wel degelijk langere tijd (iets van een kwartier, schat ik) stilgelegd.

 8. ‘De polite vond het niet verantwoord ….’ Anders gezegd: ‘De politie durft anno 2010 het verkeer niet langer dan een paar minuten tegen te houden’. Men is klaarblijkelijk bang voor de reacties van automobilisten. En dat noemt zich poltiie?

  Zo heeft de dodenherdenking weinig zin meer. Dan zit er nog maar één ding op: het oorlogsmonument verplaatsen naar een plek waar geen verkeer langskomt.

  Tjongejonge, als dit al niet meer kan ….

 9. heel gemakkelijk oplossen omleiding van 19:30 tm 20:30.
  dit kan ook bij een ongeluk dus waarom niet eenmaal per jaar. we weten allemaal dat op 4 mei tussen 19:30 en 20:30 iets gebeurd in dorpen en steden waarom dan de straat op. als je moet werken hou je hier rekening mee!
  ik hoop dat de politie hier rekening meehoudt volgend jaar. ook eigen verantwoordelijkheid speelt mee op de eerste plaats.

 10. In de voorgaande jaren kon het verkeer wel platgelegd worden, en nu ineens niet meer. Inderdaad een beetje vreemd.
  Maar goed, de omleiding komt eraan natuurlijk. Ergens via De Kiefte langs het zwembad richting de Stokkersweg etc. komt toch een nieuwe weg?

 11. @ fons

  Gemakkeljk gezegd, een omleiding. Alle zware vrachtverkeer voor een half uurtje over de Stokkersweg of zo? Nee, dat is totaal geen oplossing. Dat wordt alleen maar een grote puinhoop en dient alleen in het uiterste noodgeval (b.v. bij een ongeluk waarbij de weg urenlang is gestremd) te gebeuren.

  De politie moet laten zien wie er de baas is en gewoon – net zoals dat al tientallen jaren gebeurt (!) – het verkeer blijven tegenhouden. Mochten er automobilisten moeilijk gaan doen: aanhouden voor verstoring van de openbare orde.

  En de automobilisten dienen RESPECT op te (blijven) brengen voor zo’n herdenking!

  Maar de politie durft niet meer …… Het is te triest voor woorden.

 12. Kees Prakke - Canada

  Hartelijke dank voor de photo’s die Han te Hennepe maakte van de dodenherdenking in Eibergen.
  Zo leven wij in gedachten mee in andere landen, en vergeten nooit waar je vroeger woonde.

 13. Iedereen praat wel over het verkeer in Eibergen, maar wat ik echt totaal respectloos vind, is dat er van ons “Kamp Holterhoek” totaal geen afvaardiging was ( eigenlijk nog nooit gezien). Dit terwijl er ,zeker afgelopen jaar, nogal wat gebeurd is. Het minste wat je mag verwachten, is toch dat er minimaal één á twee personen zijn.

 14. wat Willy Oosterhuis in Ruurlo deed? Willy’s vrouw komt uit Ruurlo, haar ouders zaten in het verzet, daarom komt Willy (al jaren) samen met zijn vrouw, schoonzus en zwager naar Ruurlo om de gevallenen te herdenken. Willy was er dus privé, en niet als “tv-ster”, ik hoop daarom dat er niet speciaal van hem een foto is gemaakt, daarvoor zijn andere momenten, beter geschikt.

 15. Het viel mij op dat er zeer veel ( jonge) kinderen aanwezig waren bij de herdenking. Goed om te zien dat ouders de kinderen zoiets nog meegeven bij hun opvoeding.
  Was zelf ook aanwezig met een kind, de dag erop nog even terug geweest om rustig de bloemstukken en monumenten te bekijken. Bijzonder om te merken hoe kinderen het herdenken beleven en waar zij dan nog meer aan denken behalve aan de oorlog.

 16. ik lees geen krant dus ik weet niet of iemand verantwoording heeft afgelegd.
  toch wil ik mijn gevoel verwoorden.

  excuses van de politie
  daarvan krijg ik geen notie
  dodenherdenking Berkelland
  wat ging er mis, was er aan de hand ?
  machtsmisbruik zo als ik het zie

  machtsmisbruik houdt in onmacht
  prioriteiten worden verkracht
  bureaucratie van hoog tot laag
  daarmee zitten wij in de maag
  is het nu Bloemen die nu nog lacht ?

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven