Eikenprocessierups zorgt voor klachten

BERKELLAND – De eerste eikenprocessierupsen zijn in Berkelland weer gesignaleerd. Bij de gemeente komen daarom ook veel klachten binnen over het gevaarlijke diertje. “In het buitengebied hebben we de eikenbomen preventief gespoten tegen de rupsen. We ontvangen daarom daar bijna geen klachten. In de kom zijn de processierupsen niet bestreden. Veel inwoners trekken aan de bel om melding te maken van rupsen en nesten”, aldus gemeente woordvoerster Henny Roos.

De gemeente neemt de klachten serieus en inspecteert de plek waar de processierupsen zijn gespot, als het een gevaar oplevert voor de volksgezondheid dan worden ze verwijderd door de Plagen Preventie Dienst (PPD). In wijk de Simmelink hebben de meeste mensen uit Berkelland geklaagd. In de bomen langs de Ketterinksteeg zitten veel rupsen. Roos: “Waarschijnlijk gaan we volgend jaar binnen de bebouwde kom de eikenprocessierupsen ook preventief bestrijden. In Rietmolen hebben we dit jaar een proef gedaan.”

Berkelland verwijdert alleen de rupsen in het openbaar groen. Burgers die een boom met rupsen in de tuin hebben staan moeten zelf een bestrijdingsbedrijf inschakelen.

De brandharen zorgen voor de mens een gevaar. Ze kunnen de huid, ogen, luchtwegen binnendringen en huiduitslag, zwellingen, roden ogen en flinke jeuk veroorzaken.

Bij de redactie van Nieuwsuitberkelland.nl kwamen ook meldingen binnen, Jeanne Kliemesch zag afgelopen weekend een grote groep rupsen op een boom bij de kruidentuin in Eibergen (zie foto hieronder). Heeft u ook de diertjes gespot laat hieronder een reactie achter en stuur uw foto naar [email protected].

Ingezonden foto’s:
[nggallery id=1345]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven