Johan Rhebergen is 100 jaar geworden!

EIBERGEN – Vandaag (maandag) is Eibergenaar Johan Rhebergen 100 jaar geworden. Zevenentachtig jaar geleden verliet ‘Johan Klein Koorts’, zoals zijn bijnaam zou worden, het ouderlijke huis op een soort ‘Swiebertjes’ manier.

Met zijn hele hebben en houden in een plunjebaal op de rug, op pad om als 13-jarige knecht bij een boer te gaan werken. Hij was zuinig, spaarde en al vrij snel kon hij een kalfje kopen. Van deze ene werden het er steeds meer tot dat hij besloot om voor zichzelf te beginnen.

Johan begon voor zichzelf als landbouwer met melkvee en kippen. Vaak is hij verliefd geweest maar van een verloving, laat staan trouwen, is het nooit gekomen. Tot op zijn 55ste heeft hij geboerd daarna is zijn bedrijf gesaneerd en veranderd in camping de Fontein. Van een eenmalige uitkoopsom wilde hij niets weten: “Doe mij maar maandelijks een bedrag”, was zijn antwoord.

Dat dit geen slechte keuze is geweest blijkt dat hij nu op zijn honderdste bovenop de AOW nog steeds een zakcentje ontvangt. Zoals hij zelf zegt: ”Ik heb een melkkoetje maar hoef zelf niet meer te melken.” Stil zitten, nee dat is niets voor hem. Aan de Borculoseweg is hij een groente tuintje begonnen waar velen uit de omgeving kwamen kopen. Meestal was dit gratis afhalen tegen een gezellig praatje.

Verder is hij 33 jaar koster geweest en collectant voor de NPB kerk waar hij ook nu nog steeds zich met de tuin bemoeid. Ook is hij 20 jaar UVW vrijwilliger geweest. Het liefst gaat op vakantie met een huifkar, dit al vanaf zijn 80ste en op deze leeftijd heeft hij ook pas zijn paspoort aangevraagd om een reis door Tsjechië te kunnen maken.

Oom Johan, zoals hij in de Wheemergaarden wordt genoemd, woont met een mooi uitzicht op de Maat en is regelmatig bij de ontspanningen te vinden zoals kaarten en bingo. Maar zijn grote passie is toch sjoelen. Ook houdt hij van lekker eten (brood maakt hij nog zelf klaar en de warme maaltijd komt van tafeltje dekje) maar kom niet aan met tomaten en zuurkool, dan aait hij nog liever een cactus, een plant waar hij iets mee heeft.

Vandaag viert hij zijn verjaardag bij Café de Klok met genodigden en woensdag hoopt hij de burgemeester te ontvangen.

Foto’s Christiaan Thalen:
[nggallery id=1301]

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=1304]

Deel dit artikel:

2 gedachten over “Johan Rhebergen is 100 jaar geworden!”

  1. Kees Prakke

    Vanuit Canada wil ik U van harte feliciteren met Uw verjaardag. Nog vele goede jaren toegewenst.
    God bless.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven