Nieuw boek over Hupsel gepresenteert

tn_Afbeelding nieuw Roy 21733HUPSEL – Het heeft heel wat energie gekost om informatie voor het nieuwe boek over Hupsel bij elkaar te zoeken. Jaren is er aan het boek gewerkt, initiatiefneemster Adéle Woertman is samen met Gerda Endeman, Henk ter Agter, en Johan Wonnink de buurt in geweest om de gegevens en verhalen te verzamelen. En met succes. Donderdagavond is tijdens de start van het 65e buurtfeest in buurtschap Hupsel het boek: ‘Het boek van Hupsel’ voor het eerst gepresenteerd.

“Het idee is geboren bij inwoonster Aaltje Reimmelink-Ruesink. Ik was daar een keer op visite en hoorde zulke mooie verhalen. We hebben gehuild en gelachen. Het is jammer dat zulke verhalen verloren gaan. Daarom heb ik de stoute schoenen aangetrokken en een plan bedacht om een boek te schrijven”, aldus Woertman.

In het boek met 280 bladzijden is van alles te lezen. Over de start van de Hupselse buurt- en belangenvereniging, oude familie-verhalen, landschap en cultuur, het weerstation, oorlog,  en ook mindere dingen zoals een meisje die in 1920 vermoord is. Bert Smeenk heeft veel gegevens verzameld uit het bevolkingsregister van voor 1930. Leo van Dijk is de schrijver. “In dit boek is Hupsel de centrum van de wereld. Dat mag ook wel een keer want Hupsel is tenslotte al ouder dan Amsterdam. Iedereen kan het lezen in het interessante en fraaie boek. Ik kom op foto’s Hupselse kinderen tegen met wie ik op de Willem Sluiterschool en de ULO in de klas zat”, vertelt Bert van der Ziel van de Historische kring Eibergen.

Samen met de Historische kring is het boek afgewerkt. Johan Baake is één van de mensen die zich daarvoor in heeft gezet. Dan moet je denken aan de foto’s en de indeling van het boek. Theo Wittebroek (82) is geboren in Hupsel. “Er liepen hier vroeger alleen maar schapen grapt de oude inwoner.”

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=1393]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven