Storm richt vooral schade aan in Eibergen

tn_Afbeelding nieuw Roy 22001BERKELLAND – Het noodweer dat maandagmiddag over Berkelland raasde heeft vooral in Eibergen de meeste schade aangericht. In het buitengebied vielen bomen om (op auto’s), werden daken beschadigd en was er veel wateroverlast. De brandweer is samen met de gemeente uren druk geweest om alle doorgaande wegen vrij te maken. Alle korpsen uit Berkelland werden ingezet.

De wegen, Zwilbroekseweg, Vredenseweg,  Rekkenseweg, en de Rekkense binnenweg lagen bezaaid met bomen. Dit gebied tot aan de Duitse grens is volgens een gemeentewoordvoerder het zwaarst getroffen. Aan de Zwilbroekseweg is een tentenkamp van de Christelijke jongerengroep uit Bronckhorst volledig weggeblazen (zie film). In de J.W. Hagemanstraat kwam een grote boom op een auto terecht (zie ingezonden foto’s). In Borculo werd met name de omgeving van de Needseweg, vanaf de rotonde, zwaar getroffen. Een 7- tal bomen werd ontworteld en minstens zoveel bomen raakten zwaar beschadigd. De brandweer heeft het fietspad weer vrijgemaakt

Ook kwamen er een aantal meldingen van ongevallen binnen: recreatieterrein aan de Oldenkotseweg in Rekken, en een schoorsteenbrand in Borculo (Prinses Beatrixstraat). Het kan zeker nog dagen duren voorat alles is opgeruimd.

Heeft u foto’s of filmpjes (link youtube) gemaakt stuur het dan naar [email protected]. Laar hieronder een reactie achter met uw verhaal.

Update maandagmiddag 17.30 uur:
De gemeente heeft in totaal 72 klachten binnengekregen na het noodweer (exclusief meldingen brandweer), de nadruk ligt volgens Berkelland tussen het gebied Eibergen/Rekken en de strook Noordijk/Rietmolen. De inschatting is dat de schade kleiner is dan de storm in 2008. De werkelijke omvang is over een paar dagen duidelijk. Morgen (dinsdag) begint de gemeente met het opruimen. Hiervoor worden vijf ploegen ingezet.

Update maandagavond 21.00 uur:
De brandweer is nog steeds bezig met het opruimen, de laatste uitruk die bij ons binnenkwam is aan de Blomsgaarden te Eibergen (20.00 uur). Brandweer Neede moest rond 19.15 uur richting de Noordijkerveldweg om bomen en takken te ruimen. “Het gebied loopt van Holterhoek tot Haaksbergen. We hebben zeker al honderd bomen van de weg gehaald, en dan praat je nog niet over al die takken. De eerste melding die we binnenkregen was een ongeval in Groenlo, we konden er niet bijkomen met de tankautospuit met al die bomen op de weg. Met een klein autootje is het wel gelukt.”, zegt een bevelvoeder van het korps uit Eibergen. De redactie kreeg ook een melding dat er aan de Hoogkamp in Eibergen een boom op een woning was gevallen.

Update dinsdagmiddag 16.00 uur:
Dinsdag 13 juli (tot 16.00 uur) – een dag na de storm – zijn er zo’n 50 extra meldingen van omgewaaide bomen, loshangende takken, en andere zaken binnengekomen bij de gemeente Berkelland. Het overgrote deel kwam uit het gebied Eibergen, Rekken tot de Duitse grens. Dit zijn volgens de gemeente  geen dringende meldingen, maar vaak meer bedoeld om de aandacht erop te vestigen. Op dit moment zijn de medewerkers van de afdeling Beheer en Onderhoud met twee hoogwerkers bezig om loshangende of gebroken takken te verwijderen. Daarnaast zijn er vier ploegen van de gemeente en een ploeg van een aannemer vandaag begonnen met opruimen (Een ploeg bestaat uit twee à drie medewerkers met materieel). Aan het eind van de week zal het aantal ploegen van de gemeente verminderen, om ook weer met het reguliere werk verder te kunnen. Zonodig worden dan extra ploegen van een aannemer ingeschakeld. Al met al heeft de gemeente toch zeker nog enkele weken nodig voor de opruimwerkzaamheden. Ook de vakantiebezetting speelt hierbij een rol. Er zijn geen bijzonderheden bijgekomen. Het is nu alleen een kwestie van opruimen. Aansluitend worden alle boomstobben gefreesd en verwijderd. Bermen en sloten zullen hersteld moeten worden. Ook zal de afdeling Beheer & Onderhoud alles na moeten lopen om de schade aan de wegen te herstellen. Op dit moment is nog geen zicht op de kosten van de schade van het noodweer. 

Foto’s Roy Nijman (Eibergen):
[nggallery id=1404]

Foto’s GinoPress (Borculo):
[nggallery id=1402]

Ingezonden foto’s:
[nggallery id=1405]

Ingezonden filmpjes:

(Eibergen)


(Beltrum)


(Neede)


(Noordijk)


(Ruurlo)

Deel dit artikel:

4 gedachten over “Storm richt vooral schade aan in Eibergen”

  1. Achterhoeker

    Complimenten voor de reportage altijd sneller dan snel. Berkelstream en TC fietsten weer achter de bui aan.

  2. Die lui van berkelstream zijn altijd laat en missen de boot ik kijk er al helemaal niet meer op alleen maar persberichten die ook in Berkelland Nieuws staan en Achterhoek Nieuws. De makers van deze site gaan echt de straat op en maken berichten over dingen wat er onder de mensen leeft nu bijv inbraken auto’s niemand heeft het er over maar NUB wel. Veel mensen gebruiken deze afkorting NUB NOS en NUB, geweldig bedacht!

  3. Mijn reactie wodt bij de Tubantia niet doorgelaten: Ze (berkelstream) hebben wel foto’s maar die zijn gejat bij omroep Gelderland en Twitter zo kan ik ook nieuws maken,,…!@@#$$$$$$%%% prutsers zij het.

  4. als jullie klachten hebben over berkelstream enzo, kun je dat beter daar op de site zetten. Anders heb je er toch niks aan? Maar ik ben het wel helemaal met jullie eens hoor.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven