Café De Krekel verwoest door felle brand

tn_Afbeelding nieuw Roy 23461EIBERGEN – Een felle uitslaande brand heeft zondagavond café De Krekel aan de Grotestraat verwoest. Drie brandweerkorpsen werden ingezet om het vuur te bestrijden (Eibergen, Neede en Winterswijk). De eerste melding kwam bij het Eibergse korps om 22.50 uur binnen. Er was gelukkig niemand in het pand aanwezig. Hieronder het live-verslag van de avond en nacht en foto’s en film.

Update 22.50 uur: Politie, ambulance(s) en brandweer zijn zojuist (22.50 uur) uitgerukt naar een melding binnenbrand aan de Grotestraat in Eibergen. Op dit moment is nog onbekend hoe groot de omvang van de calamiteit is.

Update 22.57 uur: Er wordt middelbrand gegeven. Brandweer Neede en brandweer Winterswijk (hoogwerker) worden gealarmeerd.

Update 23.00 uur: Neede hoeft niet ter plaatse te komen.

Update 23.04 uur: Er wordt grote brand gegeven. Brandweer Neede wordt alsnog opgeroepen ter plaatse te komen. Het betreft een binnenbrand in café De Krekel die op het moment van ontstaan van de brand gesloten was. Er waren derhalve geen mensen in het pand aanwezig. De brand is niet uitslaand. Het pand brand boven, aan de dakzijde binnenkant.

Update 23.10 uur: De brandweer slaat de ruiten in om het pand te betreden. Het pand is uitgelicht door de brandweer (zie foto)

Update 23.16 uur: Brandweer Neede en hoogwerker Winterswijk nog niet ter plaatse. Brandweer Eibergen blust het pand vanaf de buitenzijde (zie foto). Vermoedelijk wordt het een uitslaande brand. Op dit moment is er stevige rookontwikkeling.

Update 23.20 uur: Uitslaande brand (zie foto) Het dak staat volledig in brand.

Update 23.22 uur: Naast de Officier van Dienst (OvD) wordt nu ook de Hoofd Officier van Dienst (HOvD) ter plaatse geroepen.

Update 23.30 uur: Er zijn erg veel kijkers op de brand afgekomen. Er wordt door de brandweer volop geblust.

Update 23.40 uur: Volgens mensen ter plaatse werd de brand ontdekt door een voorbijganger. Deze heeft de hulpdiensten gewaarschuwd. Brandweer Neede en de hoogwerker uit Winterswijk zijn inmiddels ook volop aan het helpen bij het bestrijden van de brand.

Update 23.45 uur: Team brandonderzoek van de brandweer Noord- en Oost Gelderland wordt ter plaatse geroepen.

Update 00.03 uur: De eigenaar van het pand is gebeld en komt ter plaatse. De vlammen zijn inmiddels uit. De brandweer is volop bezig met nablussen en het nathouden van naastgelegen woningen / bedrijven. De brandweer verwacht nog zeker 2 uur bezig te zijn met nablussen. De voorgevel staat nog overeind; het achterste deel van het pand is verwoest. Het is niet waarschijnlijk dat het pand behouden blijft.

Update 00.11 uur: De brandweer bevestigd dat het pand gesloten was; er zijn geen slachtoffers.

Update 00.21 uur: Brandweer Doetinchem is opgeroepen voor verzorging. Eten en drinken voor de brandweerlieden zal aangevoerd worden.

Update 00.35 uur: Het centrum is voor een groot deel afgezet. De brandweer geeft aan dat het geen zin heeft om te komen kijken. Ook bevestigd de brandweer dat enkele omwonenden hun woning hebben moeten verlaten. Het is niet bekend of er asbest bij de brand is vrijgekomen. De AGS (Adviseur Gevaarlijke Stoffen) is in ieder geval nog niet gewaarschuwd.

Update 6.30 uur (maandag): De brandweer is op dit moment nog steeds bezig met het nablussen. Burgemeester Hein Bloemen heeft afgelopen nacht ook een kijkje genomen bij de brand. De brandweermensen en buurtbewoners waardeerden de betrokkenheid van de burgervader enorm. Tijdens de felle brand is er asbest vrijgekomen. Dit heeft geen gevaar voor de volksgezondheid opgeleverd. Door het vele water is de stof sterk verdund. Er was in het begin van de inzit van de brandweer sprake dat er één slachtoffer in het pand zou zitten maar dat was na onderzoek niet het geval. De gemeente heeft rond 04.00 uur het pand afgezet met bouwhekken. De hoogwerker die ter plaatse was had omstreeks 03.30 uur problemen door een elektronische storing. Het probleem kon niet opgelost worden; het voertuig ging weer richting Winterswijk. Rond 05.00 uur zijn de brandweermensen begonnen met het opruimen van de slangen en ander materiaal. Één tankautospuit werd ingezet voor het nablussen. Vanmorgen komt er een branddeskundige van de politie onderzoek verrichten naar de toedracht van de brand.

Update 12.30 uur (maandag): De oorzaak van de brand is nog steeds niet duidelijk. De politie houdt rekening met brandstichting en is vandaag een onderzoek gestart.

Update 14.15 uur (maandag): Cameraman Jeroen Sloot heeft in opdracht van Nieuwsuitberkelland.nl onderstaand filmpje gemaakt. De vlammenzee is goed te zien op de film.

Update 15.30 uur (maandag): De brandweer wordt opgeroepen voor nabluswerkzaamheden aan het pand.

Update 19.30 uur (maandag): Er is vanmiddag tijdens het onderzoek naar de oorzaak van de brand een speurhond ingezet. In de reacties wordt veel gesproken over de luiken. Deze zijn vanaf de kermis al dicht omdat er toen een ruit is gesneuveld. De Krekel was voor de brand nog gewoon geopend, die bevestiging kregen we omdat er een overleg is geweest over het jaarlijkse bokbierfeest.

Update dinsdag: ivm de brand in Cafe de Krekel wordt de Bacchus Bingo avond, die hedenavond aldaar zou plaatsvinden, verplaats naar Cafe/Res.de Klok. Aanvang; 19.30 uur.

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=1520]

Foto’s Jeroen Sloot:
[nggallery id=1521]

Foto’s Yvonne Berends:
[nggallery id=1523]

Deel dit artikel:

25 gedachten over “Café De Krekel verwoest door felle brand”

 1. Hoi Hilbert en Frieda,

  We hoorden net het trieste nieuws, over de brand.
  Dat jullie dit moest overkomen.
  Ik wens jullie heel veel sterkte.

  Lieve groetjes Gerda

 2. jammer wel een nieuw gemeentehuis maar geen hoogwerker binnen berkelland.
  aanrijtijd is te lang, jammer jammer.
  gemente denk hier is over na

 3. @Hans: onzin, ik was er vroeg bij en in het begin was het helemaal niet zo duidelijk dat het zo hard zou gaan. Die hoogwerker was best op tijd en had niet veel meer kunnen doen dan die heeft gedaan.

  Van een bekende hoorde ik dat die zolder vol lag met spullen van jarenlang kroeg drijven en blijkbaar heeft dat al een flink poosje liggen smeulen. Deze vernietiging van het pand was alleen te voorkomen geweest als er een of ander brandmeldsysteem was geweest.

  Sterkte voor de eigenaars en ik hoop dat de gevel wel behouden blijft. (liefst wel in betere kleuren)

 4. De laatste tijd worden de luiken voor vaker gesloten.
  Dit inverband met grote ramen die makkelijk in te gooien en waardoor je zo binne zou kunnen komen.

 5. Je hebt wel weer erg mooie foto’s gemaakt gisteravond/ afgelopen nacht. Dagelijks nemen we een kijkje op je site die er mooi ( goed zo Roy ) uitziet en lekker up to date is. De krant kan er niet tegenop. Ga nog lekker zo door. Groetjes fam. Onnink

 6. Hierbij ook mijn complimenten voor de vrijwilligers van Nieuws Uit Berkelland! We hoorden gisteravond de sirenenes en je bent dan nieuwsgierig wat er dan gaande is. Dus als eerste neem je een kijkje op jullie site in de hoop dat daar wat op staat. En ja hoor, brand bij de Krekel. Super verslag!! Goed gedaan! Daar kan de krant idd niet tegenop 😉 Ga zo door!
  We wensen de eigenaar van dit café veel sterkte!

 7. En de brandweer dan ?? Hebben die dan niet hun best gedaan om de andere panden te behouden, Er schijnt zelfs nog naar een mogelijk vermist persoon te zijn gezocht terwijl de hele hut al in lichterlaaie stond…… Foto’s maken van afstand en commentaar leveren is niet zo moeilijk. Hulde aan de Brandweerlui !! Laten we er zuinig op zijn !!!

 8. dit is toch weer typisch eibergen op z’n smalst. Er is wat gebeurt en de roddel gaat weer in het rond.
  Wacht eerst het onderzoek af voordat je iemand gaat beschuldigen of gaat insinueren..
  Jammer leuk dorp, maar de roddelmentaliteit viert hier hoogtij.
  Erger mij er al 22 jaar aan. Doe wat nuttigs met je tijd en laat het onderzoek over aan de politie en als de waare toedracht bekend is, kan je er pas over mee praten.

 9. Hoi Hilbert en Frieda

  wat erg voor jullie
  het zit jullie ook echt niet mee
  eindelijk kregen jullie het cafe weer een beetje der boven op en werd het eindelijk weer gezellig
  jammer dat het zo moet lopen
  we hopen dat jullie niet opgeven en we ooit weer gezellig bij jullie kunnen komen
  heel veel sterkte
  Nettje en daisy

 10. Wij wensen Hilbert en Frida veel sterkte en nu ,maar hopen dat alles weer in orde komt zodat het cafe weer snel open kan, ook een pluim voor de brandweer die er toch weer snel bij was top jongens.

 11. @ L: inderdaad!

  Iedereen roept dat het zo goed is dat NUB hier snel bij is, dat de brandweerlieden hun werk super doen etc. Dat is natuurlijk ook wel zo, maar het belangrijkste (en dat vergeet men) is het wel en wee van de eigenaren van het pand!!!

  Bij deze veel sterkte!

 12. jvdb als je je zo ergt waarom lees je de site dan en blijf je er wonen? Je zal er zelf aan mee doen.

 13. Toch even een compliment voor de mensen achter deze site. Super up to date en actueel.

  Ben net terug van een vakantie op Kreta en heb daar dagelijks het nieuws uit Berkelland kunnen volgen.

  Ga zo door !!!!

 14. Schrok wel heel erg toen ik het nieuws vernam dat De Krekel door brand was verwoest. Materiele schade is overheen te komen en gelukkig waren er geen mensen meer in het cafe. Wat wel erg is dat Eibergen weer een karakteristiek pand armer is. Het is te hopen dat het pand in dezelfde stijl wordt herbouwd anders zitten we straks weer tegen zo’n appartementenblok aan te kijken. Er staat me iets bij dat, De Krekel, net als het Wapen, op de lokale monumentenlijst staat, maar ben daar niet zeker van. We moeten het beste maar hopen.

  Hans

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven