Zadelmaker stopt op 84-jarige leeftijd

EIBERGEN – Ondernemer Karel Spoor (84) maakt vanaf deze week een einde aan zijn carrière als zadelmaker. In zijn werkplaats aan de Klaashofweg heeft de Eibergenaar heel wat uren doorgebracht. Zadels, tuigen en andere producten van leer werden daar met de hand gemaakt. Spoor vindt het erg jammer om te stoppen. “Het liefst was ik tien jaar jonger geweest. Maar door een evenwichtstoornis moet ik noodgedwongen stoppen.”

In 1953 heeft Karel de zaak van zijn vader overgenomen die gevestigd was aan de Grotestraat (tegenover ’t Wapen) waar nu De Maatpoort zit. Daar had hij twee knechten in dienst en verkocht de ondernemer van alles, sportartikelen, rookwaren, lederwaren zoals tassen en natuurlijk zadels en andere paardenattributen. Spoor: “Het is 35 jaar geleden dat ik gestopt ben met mijn winkel sinds die tijd ben ik doorgegaan met mij zadelmakerij.”

Wat erg jammer is dat Spoor geen opvolger heeft in de familie, er komt dus definitief een einde aan dit familiebedrijf dat sinds 1830 actief is. De 84-jarige meester zadelmaker wil zijn kneepjes wel overdragen aan andere belangstellenden. Irma Hubregtse uit Neede is één van die personen die het vak wel wil leren.

Op 16-jarige leeftijd moest Spoor al het vak leren van zijn vader. “Ik wilde liever een baan op kantoor. Het hele gezin, elf jongens en drie meiden moesten van pa een vak leren.” Karel heeft zijn huis verkocht aan een projectontwikkelaar die ook het oude bedrijfspand heeft gekocht. Nu verhuist hij naar een aanleunwoning aan de Meergaardenweg.

Spoor was niet alleen bezig met zijn werk, hij had ook meerdere hobby’s: waterpolo, atletiek, en zwemmen dat deed hij ook heel graag. Aanstaande zaterdag is er een leegverkoop bij de werkplaats van de oud-zadelmaker. Van 11.00 tot 15.00 worden alle restanten verkocht.

“Ik ga niet achter de geraniums zitten, stiekem ga ik nog wel een paar kleine klusjes doen”, lacht de Eibergenaar die op 15 september 85 jaar wordt.

Deel dit artikel:

2 gedachten over “Zadelmaker stopt op 84-jarige leeftijd”

  1. Kees Prakke uit Canada

    Wat jammer te lezen dat je er met het zadelmaken mee ophoud. Ik weet nog dat je aan de Grotestraat was. Het was een gezellige winkel.
    Wens U nog vele goede en gezonde jaren toe.
    Kees Prakke

  2. Vakmanschap is meesterschap !!

    Een uitstervend beroep……….

    Vroeger regelmatig in de winkel geweest om rijzadels aan te passen ( op vullen en dergelijke)
    Wens je voor de toekomst goede jaren toe om te genieten van de oude dag.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven