Aangifte via Skype kan binnenkort ook

BERKELLAND – Inwoners in de politieregio Noord- en Oost-Gelderland kunnen met ingang van 1 november 2010, voor een aantal strafbare feiten, aangifte doen via Skype met webcam. Deze nieuwe mogelijkheid van aangifte doen, biedt burgers het gemak om via een internetverbinding vanaf elke plek (ter wereld) op afspraak aangifte te doen.

Men hoeft dus niet meer fysiek naar het politiebureau te komen maar heeft wel beeldcontact met een politiemedewerker. De regio Noord- en Oost-Gelderland is de eerste regio in Nederland die deze mogelijkheid biedt.

Aangifte doen via Skype is eenvoudig en kan op afspraak plaatsvinden vanaf de plek waar het de burger het beste uitkomt. Alles wat hij of zij hiervoor nodig heeft is een computer met internetverbinding, Skype, een webcam, en een headset met microfoon. Op het afgesproken tijdstip neemt een medewerker van de politie via Skype contact op met de aangever. Zodra de verbinding tot stand is gekomen wordt allereerst de identiteit van de aangever vastgesteld. Dit kan gebeuren door het tonen van bijvoorbeeld het paspoort of rijbewijs voor de webcam.

Daarna kan de aangifte plaatsvinden zoals dat normaal gesproken ook plaatsvindt. Het enige verschil is dat aangever en politiemedewerker zich niet in dezelfde ruimte bevinden maar elkaar wel via een webcam kunnen zien. Als de aangifte opgenomen is, wordt deze schriftelijk uitgewerkt en naar de aangever ter ondertekening verstuurd.

Deze nieuwe aangiftemogelijkheid maakt onderdeel uit van de regionale aanpak cybercrime. Cybercrime is een verzamelbegrip voor de negatieve effecten van digitalisering. Bestaande vormen van criminaliteit krijgen dankzij digitalisering nieuwe verschijningsvormen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om heling via verkoopsites, kinderporno en hacking. De regionale aanpak is enerzijds gericht op het verhogen van kennis in de organisatie ten aanzien van deze vorm van criminaliteit.

Daarnaast wil de regio het gemakkelijker maken voor burgers om aangifte te doen van cybercrime zaken. Het ‘aanboren’ van nieuwe aangifte kanalen past bij deze aanpak. Onlangs introduceerde de regio ook al de mogelijkheid van telefonische aangifte.

Het is de bedoeling de strafbare feiten waarvoor via Skype aangifte kan worden gedaan, in de toekomst uit te breiden.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Aangifte via Skype kan binnenkort ook”

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven