Gemeente wil villa Smits weer verkopen

EIBERGEN – De laatste weken is er hard gewerkt om villa Smits aan de Grotestraat op te knappen. Normaal niet zo bijzonder onderhoud aan een pand maar hier zit meer achter. Burgemeester Hein Bloemen heeft losgelaten dat de gemeente het pand wil verkopen. “Als je het wil verkopen dan moet het ook netjes zijn.” Jaren terug wilde de gemeente ook af van de monumentale villa maar daar werd een stokje voor gestoken.

Kort na de fusie van Berkelland (2005) wou de gemeente de villa in de verkoop gooien. Maar er was toen verzet van burgers en politici tegen de plannen. Ook lieten de voorwaarden in de legaat van het gebouw het niet toe. De verkoop ging niet door.

Volgens Bloemen is de verkoop nu wel mogelijk. Onder welke voorwaarden dat is nog niet bekend. De PvdA heeft ook iets vernomen van de verhalen rondom de villa en gaat zich flink verzetten tegen de verkoop. Dat deden ze bij de vorige plannen van wethouder Hans Boxem ook al. “Het pand moet beschikbaar blijven voor de burger. We gaan maandag tijdens de fractievergadering bekijken welke stappen we gaan ondernemen”, aldus Hans Pelle.

In 1924 overleed burgemeester G.H. Smits, hij liet zijn woonhuis (villa Smits) de bijbehorende grond en het kerkloobos na. Zijn woonhuis werd gemeentehuis en de grond eromheen werd wandelpark De Maat. In de legaat staat dat de villa eigendom moet blijven van de gemeente. Dat was de wens van Smits.

Deel dit artikel:

28 gedachten over “Gemeente wil villa Smits weer verkopen”

 1. belachelijk hebben ze weer geld nodig voor die domme bruggetjes daar in dat borculooooo.

 2. .oudepolitiek zijn we zat

  laat ze zelf maar geld ven hun gespekte bankrekeningen halen als ze weer geld nodig hebben .
  over de rug van de burgers en de wens van burgemeester smits .
  die als uitgangspunt had dat het gebouw met de destijds mooie tuin behouden zouden blijven in de orginele staat voor de burgers van de gemeente eibergen.
  de tuin moest al wijken voor een parkeerplaats .
  belachelijk gewoon !!!
  en nu weer een stap verder willen belachelijk .
  ze proberen zo alles in te pikken en voor de burgers blijft het nakijken .
  maar genoeg is genoeg !!!!

  ik zou zeggen probeer het maar kijken hoe het lachen jullie zal vergaan stelletje volksverlakkers ..
  bah !!!!!

 3. we gaan dit toch niet laten gebeuren. Helaas moeten we bezuinigen maar we gaan niet weer een stukje historie opgeven voor geld dat we nodig hebben voor het nieuwe gemeentehuis. eerst de krekel en nu het villa smeets .kom eibergenaren wie nu nietind e bres springt moet nadetijd niet klagen dat er geen actie is geweest .DIT IS JULLIE KANS ANDERS GAT DIT PAND PLAT!!
  GREETINGS FONS

 4. Traditie getrouw sloopt men in Eibergen toch dergelijke monumentale panden. Gelet op de verkiezingsuitslag zijn de cultuurbarbaren weer in de meerderheid.

  De oude en de nieuwe Maat omploegen tot sportvelden.
  Van dat oude Gemavo pand een grote parkeergarage.
  Na de oude panden zijn de oude mensen aan de beurt ?

 5. Het lijkt erop dat de gemeente alweer geld tekort komt.
  Nu kun je wel doorgaan met het verkopen van goederen maar het einde is een keer in zicht.
  Er wordt nog steeds met geld gesmeten van de burgers en als dit zo doorgaat stevenen we af op een faillissement van Berkelland. Ook de WOZ waarde zal volgend jaar verlaagd moeten worden want de huizenprijzen zijn gedaald. Ben benieuwd wat ze dan gaan verkopen, het nieuwe gemeentehuis?

 6. Wel, het stuk lijkt mij duidelijk, er staat toch: ” In de legaat staat dat de villa eigendom moet blijven van de gemeente. Dat was de wens van Smits.” Dus Hr. Bloemen: AFBLIJVEN MET JE POOTJES!

 7. zou niet weten waren dit pand niet mag worden verkocht. Waarom in eigendom houden? Het pand blijft heus wel bestaan. We hebben wel andere belngen dan nostalgie.

 8. DE gemeente kan DIT niet verkopen. Het gemeentehuis, de Maat en het Kerkeloo bos is een geschenk aan de inwoners van Eibergen van de oude burgemeester Smits.

  Stel dat ze het gaan verkopen, vind ik dat de opbrengst verdeeld moet worden aan de inwoners van Eibergen die er woonden toen het nog gemeente Eibergen was!

 9. Beste Klaas,

  Uit jouw reactie krijg ik het idee dat je geen rasechte eibegenaar bent. Het oude gemeentehuis van Eibergen mag niet verkocht worden !! Dit pand hoort bij Eibergen !! Ik steun hierin Hans Pelle dat het pand niet verkocht gaat worden !!

  Beste Klaas Heb je dit gebouw weleens van binnen gezien ? Het is net zo mooi van buiten als van binnen !!
  Het heeft niets te maken met oude koeien ! Dit gebouw hoort bij Eibergen !! dus nu Gemeente Berkelland !
  Gezien dat burgemeester G.H. Smits Dit na heeft gelaten aan de burgers van Toen der tijd gemeente Eibergen , DUS NU GEMEENTE BERKELLAND !! mag het absoluut niet verkocht worden . Ik persoonlijk moeten ze gemeentelijk erfgoed koesteren net zo als de Mallumse Watermolen , prachtige gebouwen.

 10. tjonge tjonge leren ze het nooit al zo vaak geprobeert
  dat krijg je met al die niet echte eibergenaren aan het roer blijf er af

 11. Kees Prakke uit Canada

  Als oud Eibergenaar is het zeer moeilijk te aanvaarden om wensen die burgemeester Smits deed aan de gemeente Eibergen niet op te volgen.
  De Prakke familie ( Gebroeders Prakke) destijds gaven een glas & lood raam aan de gemeente Eibergen.

  VOORDAT HET WORDT VERKOCHT hoop ik dat Hr.Bloemen + raad het er uit zal laten halen, daar ik dit graag zou zien in het museum Schepers.
  Ben benieuwd of de gemeente Berkelland mijn verzoek zal opvolgen.
  Kees Prakke

 12. Tja, overal worden de monumenten verkocht: In Ruurlo het kasteel, in Neede havezate Huize de Kamp, in Borculo het oude gemeentehuis (Kristalmuseum). En dan kan Eibergen niet achterblijven. Dus verkopen dat oude gemeentehuis (villa Smits)! Eén troost: geen enkele verkoop lukt…..

 13. Wordt dit mooie gebouw verkocht om het paleis in borculo te finacieren. Zet borculo maar op Marktplaats misschien brengt het nog een paar stuivers op. Meer is deze hele gemeente niet meer waard sinds de zogenaamde fusie. Het wordt tijd dat het Eibergse volk en Eibergs belang weer eens in actie komt om deze kul tot een halt te roepen.

 14. het klopt dat dit niet verkocht mag worden en net als toen het huis van mevr…waarin nu museum schepers is gevestigd.
  dus burgemeester handen af van ons oude gemeentehuis.
  jammer dat men voor de bouw van een nieuw gemeentehuis dit niet eerder heeft bekeken,om er een nieuwe bestemming aan te geven.dus de nieuwbouw achter het oude gemeentehuis mag dus wel weg

 15. Waarom moet het historiche panden worden verkocht omdat er in BORCULO dat dome gemeentehuis uit gebreid moet worden en weer te duur uitvalt moeten de burgers er onder leiden.
  Laat het toch een deel van het gemeentehuis zijn dat is goedkoper dan nieuwbouw(kijk maar naar oost gelre).Maar dat kan niet want alles moet in Borculo staan en in de rest van de gemeente moet allles weg.
  Zo kun je ook wel dingen in Borculo verkopen bv de gemeente raad.

 16. Vind het beleid van gemeente Berkelland diep triest. Vraag me af of het wel beleid genoemd mag worden, vraag me af of de zittende “bestuurders” en leden van de gemeente raad wel voldoende kennis hebben van zaken ? Vraag me af of ze er niet zitten voor eigen belang en om zichzelf veren in de kont te steken. Walchelijk zoals er in deze gemeente met gemeenschapsgeld en gemeenschapsbezittingen wordt omgegaan. Ga allen in hoekje staan , ga je allemaal bezinnen en dien de bevolking en niet uzelf!

 17. Misschien wil Hein het wel zelf kopen en zonder achterstallig onderhoud. Scheelt weer in de kosten en als je niet echt een klusser bent sla je twee vliegen in 1 klap.
  En…het blijft een deel van het “gemeente” “huis”.

 18. gaat het geld dan wel naar de subsidie van bijvoorbeeld de bieb, die gaat van volgens mij 1 miljoen naar 0 euro. van die villa kan je mooi die bieb betalen

 19. In de legaat staat dat de villa eigendom moet blijven van de gemeente. Dat was de wens van Smits.
  Toch niet zo moeilijk?

 20. Waarom van dat mooie pand geen kleinschalig woonproject maken voor de ouderen van vandaag? Ruimte zat! En de vergrijzing word alleen maar meer. Tevens een ideale plek om in hartje centrum te zitten. Ook de maat erachter meteen een heerlijke plek om te gaan wandelen met de mensen.

 21. ouderen die gaan wandelen op de maat, ben je de hangjongeren vergeten ?

  je kan er dan beter een vergaderplaats van maken, dat bedrijven het kunnen huren voor vergaderingen.

  of dat de burgemeester er in gaat wonen, net zoals het witte huis in de VS. daar gaat de president altijd in het witte huis wonen. in Eibergen hebben we dan ook een huis voor de burgemeester.

 22. Kees Prakke uit Canada

  Bert,
  Het huis waar nu museum Schepers is, was het huis
  van Mevr. Betsie ter Braak.

 23. Het is zoals ik begrijp geschonken aan Eibergen, Eibergen bestaat niet meer dus belofte en of contract is niet meer rechtsgeldig. Logisch gevolg —-> verkoop.

  En terecht, wat moeten WE als berkellandse gemeenschap met een weliswaar mooi maar oud pand? Dan kan het beter een paar stuiver opbrengen dan dat het ieder jaar weer veel geld aan onderhoud kost.

  RHM

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven