Plannen nieuwe N18 nu helemaal klaar

Door Redactie op 07-10-2010

07102010014EIBERGEN – Het Rijk en de regionale partners hebben keuzes gemaakt over de exacte ligging van het tracé, de aansluitingen en kruisende verbindingen van de nieuwe N18. Deze besluiten hebben nog geen formele status. Pas wanneer het ontwerp-tracébesluit gereed is en openbaar wordt gemaakt (naar verwachting medio 2011), is sprake van een formeel besluit.

Hierop is vervolgens inspraak mogelijk. Voor zover nog niet in het standpunt opgenomen of onderdeel uitmakend van het project, resulteerde dit in de onderstaande keuzes.

De exacte ligging van het nieuwe tracé, waarbij is besloten: het voorstel van de klankbordgroepen over te nemen om de nieuwe N18 ter hoogte van Haaksbergen dichter tegen de Hazenweg te leggen. De nieuwe N18 tussen Groenlo en bedrijventerrein De Laarberg zo dicht mogelijk tegen de huidige N18 aan komt te liggen. Dit sluit ook aan bij voorstellen uit de klankbordgroepen: de nieuwe N18 tussen Haakbergen en Usselo westelijk naast de huidige N18 te situeren.

Bij Groenlo wordt een ongelijkvloerse fietsverbinding aangelegd ter hoogte van de Slinge. De aansluiting bij bedrijventerrein De Laarberg komt circa 200 meter noordelijker te liggen, net ten zuiden van de Hupselsebeek.  De nieuwe N18 komt ter hoogte van bedrijventerrein De Laarberg op maaiveld te liggen. De ontsluiting van het bedrijventerrein De Laarberg gebeurt met een viaduct vanuit het bedrijventerrein over de huidige N18 naar de nieuwe N18.

De ‘oude’ N18 blijft dan vanuit het bedrijventerrein bereikbaar via de bestaande ontsluitingswegen. Bij Eibergen wordt ter hoogte van de Molenweg/Kerkdijk een ongelijkvloerse fietsverbinding gerealiseerd. Rijkswaterstaat onderzoekt nog of dit een fietstunnel of fietsviaduct gaat worden. Rijkswaterstaat gaat onderzoek verrichten naar een parallelweg tussen de Kerkdijk en aansluiting De Laarberg. Deze parallelweg zou oostelijk van de nieuwe N18 moeten liggen.

Rijkswaterstaat gaat onderzoek verrichten naar een parallelweg tussen de Kiefteweg en de Lintveldseweg. Deze parallelweg zou westelijk van de nieuwe N18 moeten liggen. De nieuwe N18 ligt ter hoogte van de Molenweg/Kerkdijk op maaiveld. De aansluiting Eibergen komt circa 700 meter zuidelijker te liggen dan de situatie uit het Standpunt met een verbindingsweg noordelijk langs de Ballastput in plaats van de Kiefteweg. Het verkeer vanaf de Kiefteweg en de Molenweg wordt via parallelwegen naar deze aansluiting geleid. Bij Haaksbergen wordt een viaduct over de nieuwe N18 gerealiseerd ter hoogte van de Kerkweg in plaats van de Groothuizerweg. De aansluiting van de nieuwe N18 op de A35 wordt zodanig vormgegeven dat deze aansluiting meer verkeer kan verwerken en daardoor toekomstvaster is.

In oktober 2009 hebben de ministers van Verkeer en Waterstaat en van VROM het Standpunt bepaald voor de ligging van de nieuwe N18. Omdat een aantal betrokken overheden meebetaalt aan de nieuwe N18, is afgesproken belangrijke beslissingen rond de verdere uitwerking gezamenlijk te nemen. Het vaststellen van de exacte ligging van de nieuwe weg en de situering van de aansluitingen en de kruisende verbindingen zijn voorbeelden van dergelijke gezamenlijke beslissingen. De keuzes over de exacte ligging, de aansluitingen en kruisingen is nu echter wel al nodig. Het is een voorwaarde om van start te kunnen gaan met het onderzoek naar de effecten die de nieuwe N18 zal hebben op het gebied van bijvoorbeeld luchtkwaliteit en geluidhinder. Nu er keuzes zijn gemaakt over de exacte ligging van de nieuwe weg, is ook het grondaankoopproces weer opgestart.

Afgelopen voorjaar vonden klankbordgroepsessies plaats, waarin diverse vertegenwoordigers van belanghebbenden rond de N18 hun wensen kenbaar konden maken voor de exacte plaats van de nieuwe N18. Daarnaast hebben de bestuurders van verschillende overheden hun wensen kenbaar gemaakt. Deze wensen zijn meegenomen in de overweging rond de exacte ligging van de weg. Daarbij hebben de bestuurders van de verschillende overheden afgesproken, dat alle wensen binnen het budget van 304 miljoen euro zouden moeten passen en dat de overheden zelf aanvullende financiering zouden moeten vinden voor wensen die niet kostenneutraal te realiseren zijn.

De besluiten hebben nog geen formele status. Pas wanneer het Ontwerp-tracébesluit gereed is en openbaar wordt gemaakt (naar verwachting medio 2011), is sprake van een formeel besluit. Hierop is vervolgens inspraak mogelijk. Iedereen kan dan zijn of haar zienswijzen kenbaar maken.

Begin volgende maand vinden er in de regio informatiebijeenkomsten plaats. Tijdens deze inloopavonden kunnen belangstellenden vragen stellen over de plannen en ook de plattegronden bekijken. De bijeenkomsten vinden plaats op: dinsdag 9 november in zalencentrum Het Bakkershuis te Haaksbergen, woensdag 10 november in Resort Bad Boekelo te Boekelo, donderdag 11 november in zalencentrum De Klok te Eibergen, dinsdag 16 november in zalencentrum ’t Zwaantje te Lichtenvoorde, woensdag 17 november in zalencentrum De Radstake te Varsseveld

Belangstellenden kunnen iedere avond binnen lopen tussen 17.30 en 21.00 uur. Er is geen vast programma.

Reacties

DEZE plannage = vast niet meer tegen te houe, zelfs nu het de prov. verboden is om nog natuurgrond aan te kopen en terug naar het karrespoor kan al helemaal niet meer, we kunnen ons als regio natuurlijk aansluiten bij noord-rijn-westfalen maar die prijs (kolenkrachtcentrale) is te hoog. (zwarvergait, beschermheer van overbodige autobanen) p.s misschien vind die kwienslend kez kompanjie wel goud in de grond(SINT isidorushoeve) i.p.v. steenkoolgas dan zitten we op rozen en kunnen we ons allemaal een paard kopen net als SINTERKLAAS

gerrittijink | 07-10-10 | 14:34

de aanleg kan niet snel genoeg gebeuren, stilstand is achteruitgang.
er hadden alleen beter 2 afslagen kunnen komen bij eibergen in plaats van 1.

http://www.rtvoost.nl/images/T3/Origineel/66260.jpg

een iets ten noorden van de berkel zou ook wel goed zijn geweest.

http://www.rijksbegroting.nl/binaries/images/1/3/5/kst135908_01.gif
de waarschijnlijk volledige route.

en dit is niet alleen goed voor de autorijder maar ook voor de mensen die met de bus gaan, elke ochtend en namiddag staat de bus 10 minuuten stil omdat het moet wachten vanwege de drukte, de bus kan hierdoor ook weer wat sneller rijden.

en over de onduidelijkheid over een fietstunnel of fietsviaduct, altijd de viaduct nemen, dan krijg je nooit dat men rommel in de tunnel legt of dat er hangjongeren in gaan zitten. ook heb je geen last van water zoals laatst het geval bij verschillende fietstunnels tijdens de hevige regenval.

jeroen | 07-10-10 | 15:42

hoi
het wordt er allemaal niks anders van met de nieuwe weg. want het probleem gaat zich alleen maar verplaatsen.
want dan komt het in groenlo of lichtenvoorde wel weer vast te zitten wat heeft die nieuwe weg dan voor zin!!!
de provincie zou zijn geld maar beter gaan besteden

hoi | 07-10-10 | 21:38

deze weg gaat volgens mij zo’n 200 miljoen kosten, ze hebben echter 4 miljard gekregen voor de verkoop van nuon en daarvan is volgens mij nog niks uitgegeven.
we hebben 2 miljoen mensen in gelderland (1,99 miljoen) dat is ook 2000 euro per inwoner van gelderland(10.000euro voor een 5 gezin van 5 personen), die snelweg kost per inwoner van gelderland zo’n 100 euro, ik heb er al eibergenaar wel 100 euro extra voor over als hij aan elke kant een dubbele rijbaan zou gaan krijgen en ik denk dat ik niet de enige ben die er zo over denkt.

en wat nog mooier zou zijn is als het spoor van Winterswijk naar Groenlo zou gaan en vanaf daar weer gaat lopen over de route van het oude spoor dus parallel aan de huidige twenteroute, maar ik denk dat hier te veel verzet tegen zou komen. van de mensen die er in de buurt wonen.

jeroen | 08-10-10 | 09:43

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

(Booster)vaccinatie halen bij HCR Prinsen in Haarlo
HAARLO - Mensen die nog geen (booster)vaccinatie tegen corona hebben gehaald en die wel willen, hoeven hier nu niet meer zover voor te rijden. De GGD......
Lees verder »

Roparun komt door het SKB en Oriolus geld ophalen voor mensen geraakt door kanker
BERKELLAND - Op zaterdag 4 juni komt de Roparun door het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) en Oriolus in Winterswijk. De Roparun is een estafet......
Lees verder »

Films tijdens Achterhoek Pride in bibliotheken
BERKELLAND – Op dinsdagavond 7 juni (vanaf 19.30 uur) wordt er in de Bibliotheek Lichtenvoorde, in het kader van de Achterhoekse Pride Maand, de film......
Lees verder »

Boekenproeverij in bibliotheken Borculo en Eibergen
BERKELLAND – Ben jij een enorme leesliefhebber? Altijd op zoek naar inspirerende titels? En praat jij ook graag over boeken? Dan is de Boekenproeveri......
Lees verder »

Twee teams RGV Ruurlo Acrogym plaatsen zich voor NK
RUURLO – Zondag 22 mei stond RGV Ruurlo Acrogym met twee teams op de halve finale van het D/E-Niveau. Britt & Alien kwamen uit als Damespaar in h......
Lees verder »

Politieke Avond op 24 mei 2022
BERKELLAND - De gemeenteraad vergadert volgens het BOB-model. BOB staat voor beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. Elke 2 weken is er een ......
Lees verder »

Activiteit voor jonge mantelzorgers in Berkelland op 1 juni
BERKELLAND - In de eerste week van juni is het de landelijke week van de Jonge Mantelzorger. Voormekaar organiseert op 1 juni een leuke activiteit sp......
Lees verder »

Op Hemelvaartsdag weer een oecumenische kerkdienst op boerenerf ‘De Klooster’ in Ruurlo
RUURLO – De Raad van Kerken Ruurlo-Barchem houdt op Hemelvaartsdag (26 mei) een kerkdienst op het erf van boerderij ‘De Klooster’. Daaraan voorafgaan......
Lees verder »

Gemeentehuis gesloten op 26 en 27 mei
BERKELLAND - Het gemeentehuis is op donderdag 26 mei (Hemelvaartsdag) gesloten. De dag er na, vrijdag 27 mei, zijn wij ook gesloten. Op deze dagen is......
Lees verder »

Dames 1 Kerkemeijer Gemini zoekt 2 nieuwe speelsters
BORCULO - Door het stoppen van een aantal speelsters, is Dames 1 van volleybalvereniging Kerkemeijer Gemini voor het nieuwe seizoen in de 2e divisie ......
Lees verder »

La Fuente en The Partysquad 19 augustus op zomerfeest Neede
NEEDE - Twee jaar was er, noodgedwongen door de coronapandemie, geen zomerfeest in Neede. Gelukkig wijst alles er op dat het feest dit jaar wel door ......
Lees verder »

Zondag 4 september in Openluchttheater Eibergen Jan Akkerman afsluiter Berkelblues Festival
EIBERGEN - Jan Akkerman en zijn band Brainbox zijn de afsluiter van de eerste editie van het Berkelblues Festival, dat zondag 4 september van 13:30 t......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen gedoo
NEEDE - Wat een gedoo is `t toch,iedereene mut mear betalen deur de hooge energieprieze,moar snappen kun e wij `t neet. Ollie maatschappen dreit woek......
Lees verder »

Fratsen Tegenstriedigheden
NEEDE - Langzamerhand kump `t zowiet dat gin mense de wereld mear snapt. De hele wereld is `t deroaver ens dat wij wat zuuniger mot wean op de eardbo......
Lees verder »

Fratsen Borstbeeld
NEEDE - Willem Sluiter joarenlang e woont in Eibargen moar `t blik dat dissen dominee en dichter in Neede is geboren. Dat kunt wij as Needenaren natu......
Lees verder »

Fratsen de fotograaf
NEEDE - In vrogger tied, eigenlijk nog ens neet zo lange e leden, was `t `n hele toestand as der een fotograaf kwam. Ieder mos dan de zundagse kleare......
Lees verder »

NUB TV

Molenaar Bennie Mensink denkt nog lang niet aan stoppen


NEEDE – In het hele land openden molenaars afgelopen weekend hun deuren tijdens het Nationale Molenweekend. Zo ook in Neede, waar Bennie Mensink met zijn collega’s de molen aan de Diepenheimseweg in het zonnetje zet. Tijdens dit weekend vragen ze aandacht voor de aanwas van nieuwe molenaars, want die is op dit moment minimaal. Mensink: “Het is een prachtig ambacht, dat niet verloren mag gaan.” Zo’n twintig bezoekers hebben zich op zaterdagochtend verzameld in- en rondom de molen. Er worden pannenkoeken gebakken, je kan rieten manden vlechten en een rondleiding krijgen door de molen. “In dit gedeelte maken we de mix voor ons brood, pannenkoeken en cakes. Onze zelf gebouwde mechanismen worden aangedreven door de wieken van de molen. We hebben het mooi voor elkaar hier”, zegt een tevreden Mensink.

Stoppen
Jong en oud geniet van de molen, die sinds kort op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. “We hopen op jonge mensen die zich aanmelden voor de opleiding van molenaar, want het is veel te leuk om dit verloren te laten gaan”, vindt Mensink. Ondertussen hoopt Mensink nog jaren actief te blijven als molenaar. “Ik denk er nog lang niet aan om te stoppen, ik hoop tot m’n oude dag door te gaan.”

Door Regio8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »