Plannen nieuwe N18 nu helemaal klaar

Door Redactie op 07-10-2010

07102010014EIBERGEN – Het Rijk en de regionale partners hebben keuzes gemaakt over de exacte ligging van het tracé, de aansluitingen en kruisende verbindingen van de nieuwe N18. Deze besluiten hebben nog geen formele status. Pas wanneer het ontwerp-tracébesluit gereed is en openbaar wordt gemaakt (naar verwachting medio 2011), is sprake van een formeel besluit.

Hierop is vervolgens inspraak mogelijk. Voor zover nog niet in het standpunt opgenomen of onderdeel uitmakend van het project, resulteerde dit in de onderstaande keuzes.

De exacte ligging van het nieuwe tracé, waarbij is besloten: het voorstel van de klankbordgroepen over te nemen om de nieuwe N18 ter hoogte van Haaksbergen dichter tegen de Hazenweg te leggen. De nieuwe N18 tussen Groenlo en bedrijventerrein De Laarberg zo dicht mogelijk tegen de huidige N18 aan komt te liggen. Dit sluit ook aan bij voorstellen uit de klankbordgroepen: de nieuwe N18 tussen Haakbergen en Usselo westelijk naast de huidige N18 te situeren.

Bij Groenlo wordt een ongelijkvloerse fietsverbinding aangelegd ter hoogte van de Slinge. De aansluiting bij bedrijventerrein De Laarberg komt circa 200 meter noordelijker te liggen, net ten zuiden van de Hupselsebeek.  De nieuwe N18 komt ter hoogte van bedrijventerrein De Laarberg op maaiveld te liggen. De ontsluiting van het bedrijventerrein De Laarberg gebeurt met een viaduct vanuit het bedrijventerrein over de huidige N18 naar de nieuwe N18.

De ‘oude’ N18 blijft dan vanuit het bedrijventerrein bereikbaar via de bestaande ontsluitingswegen. Bij Eibergen wordt ter hoogte van de Molenweg/Kerkdijk een ongelijkvloerse fietsverbinding gerealiseerd. Rijkswaterstaat onderzoekt nog of dit een fietstunnel of fietsviaduct gaat worden. Rijkswaterstaat gaat onderzoek verrichten naar een parallelweg tussen de Kerkdijk en aansluiting De Laarberg. Deze parallelweg zou oostelijk van de nieuwe N18 moeten liggen.

Rijkswaterstaat gaat onderzoek verrichten naar een parallelweg tussen de Kiefteweg en de Lintveldseweg. Deze parallelweg zou westelijk van de nieuwe N18 moeten liggen. De nieuwe N18 ligt ter hoogte van de Molenweg/Kerkdijk op maaiveld. De aansluiting Eibergen komt circa 700 meter zuidelijker te liggen dan de situatie uit het Standpunt met een verbindingsweg noordelijk langs de Ballastput in plaats van de Kiefteweg. Het verkeer vanaf de Kiefteweg en de Molenweg wordt via parallelwegen naar deze aansluiting geleid. Bij Haaksbergen wordt een viaduct over de nieuwe N18 gerealiseerd ter hoogte van de Kerkweg in plaats van de Groothuizerweg. De aansluiting van de nieuwe N18 op de A35 wordt zodanig vormgegeven dat deze aansluiting meer verkeer kan verwerken en daardoor toekomstvaster is.

In oktober 2009 hebben de ministers van Verkeer en Waterstaat en van VROM het Standpunt bepaald voor de ligging van de nieuwe N18. Omdat een aantal betrokken overheden meebetaalt aan de nieuwe N18, is afgesproken belangrijke beslissingen rond de verdere uitwerking gezamenlijk te nemen. Het vaststellen van de exacte ligging van de nieuwe weg en de situering van de aansluitingen en de kruisende verbindingen zijn voorbeelden van dergelijke gezamenlijke beslissingen. De keuzes over de exacte ligging, de aansluitingen en kruisingen is nu echter wel al nodig. Het is een voorwaarde om van start te kunnen gaan met het onderzoek naar de effecten die de nieuwe N18 zal hebben op het gebied van bijvoorbeeld luchtkwaliteit en geluidhinder. Nu er keuzes zijn gemaakt over de exacte ligging van de nieuwe weg, is ook het grondaankoopproces weer opgestart.

Afgelopen voorjaar vonden klankbordgroepsessies plaats, waarin diverse vertegenwoordigers van belanghebbenden rond de N18 hun wensen kenbaar konden maken voor de exacte plaats van de nieuwe N18. Daarnaast hebben de bestuurders van verschillende overheden hun wensen kenbaar gemaakt. Deze wensen zijn meegenomen in de overweging rond de exacte ligging van de weg. Daarbij hebben de bestuurders van de verschillende overheden afgesproken, dat alle wensen binnen het budget van 304 miljoen euro zouden moeten passen en dat de overheden zelf aanvullende financiering zouden moeten vinden voor wensen die niet kostenneutraal te realiseren zijn.

De besluiten hebben nog geen formele status. Pas wanneer het Ontwerp-tracébesluit gereed is en openbaar wordt gemaakt (naar verwachting medio 2011), is sprake van een formeel besluit. Hierop is vervolgens inspraak mogelijk. Iedereen kan dan zijn of haar zienswijzen kenbaar maken.

Begin volgende maand vinden er in de regio informatiebijeenkomsten plaats. Tijdens deze inloopavonden kunnen belangstellenden vragen stellen over de plannen en ook de plattegronden bekijken. De bijeenkomsten vinden plaats op: dinsdag 9 november in zalencentrum Het Bakkershuis te Haaksbergen, woensdag 10 november in Resort Bad Boekelo te Boekelo, donderdag 11 november in zalencentrum De Klok te Eibergen, dinsdag 16 november in zalencentrum ’t Zwaantje te Lichtenvoorde, woensdag 17 november in zalencentrum De Radstake te Varsseveld

Belangstellenden kunnen iedere avond binnen lopen tussen 17.30 en 21.00 uur. Er is geen vast programma.

Reacties

DEZE plannage = vast niet meer tegen te houe, zelfs nu het de prov. verboden is om nog natuurgrond aan te kopen en terug naar het karrespoor kan al helemaal niet meer, we kunnen ons als regio natuurlijk aansluiten bij noord-rijn-westfalen maar die prijs (kolenkrachtcentrale) is te hoog. (zwarvergait, beschermheer van overbodige autobanen) p.s misschien vind die kwienslend kez kompanjie wel goud in de grond(SINT isidorushoeve) i.p.v. steenkoolgas dan zitten we op rozen en kunnen we ons allemaal een paard kopen net als SINTERKLAAS

gerrittijink | 07-10-10 | 14:34

de aanleg kan niet snel genoeg gebeuren, stilstand is achteruitgang.
er hadden alleen beter 2 afslagen kunnen komen bij eibergen in plaats van 1.

http://www.rtvoost.nl/images/T3/Origineel/66260.jpg

een iets ten noorden van de berkel zou ook wel goed zijn geweest.

http://www.rijksbegroting.nl/binaries/images/1/3/5/kst135908_01.gif
de waarschijnlijk volledige route.

en dit is niet alleen goed voor de autorijder maar ook voor de mensen die met de bus gaan, elke ochtend en namiddag staat de bus 10 minuuten stil omdat het moet wachten vanwege de drukte, de bus kan hierdoor ook weer wat sneller rijden.

en over de onduidelijkheid over een fietstunnel of fietsviaduct, altijd de viaduct nemen, dan krijg je nooit dat men rommel in de tunnel legt of dat er hangjongeren in gaan zitten. ook heb je geen last van water zoals laatst het geval bij verschillende fietstunnels tijdens de hevige regenval.

jeroen | 07-10-10 | 15:42

hoi
het wordt er allemaal niks anders van met de nieuwe weg. want het probleem gaat zich alleen maar verplaatsen.
want dan komt het in groenlo of lichtenvoorde wel weer vast te zitten wat heeft die nieuwe weg dan voor zin!!!
de provincie zou zijn geld maar beter gaan besteden

hoi | 07-10-10 | 21:38

deze weg gaat volgens mij zo’n 200 miljoen kosten, ze hebben echter 4 miljard gekregen voor de verkoop van nuon en daarvan is volgens mij nog niks uitgegeven.
we hebben 2 miljoen mensen in gelderland (1,99 miljoen) dat is ook 2000 euro per inwoner van gelderland(10.000euro voor een 5 gezin van 5 personen), die snelweg kost per inwoner van gelderland zo’n 100 euro, ik heb er al eibergenaar wel 100 euro extra voor over als hij aan elke kant een dubbele rijbaan zou gaan krijgen en ik denk dat ik niet de enige ben die er zo over denkt.

en wat nog mooier zou zijn is als het spoor van Winterswijk naar Groenlo zou gaan en vanaf daar weer gaat lopen over de route van het oude spoor dus parallel aan de huidige twenteroute, maar ik denk dat hier te veel verzet tegen zou komen. van de mensen die er in de buurt wonen.

jeroen | 08-10-10 | 09:43

Copyright © 2023 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Informatiemarkt over geldzaken
BERKELLAND - De Cliëntenraad Participatiewet FiJnder Werkleerbedrijf Oost Achterhoek organiseert op 31 maart een speciale informatiemarkt over geldzak......
Lees verder »

AED in appartementencomplex Villa des Fleurs Borculo
BORCULO - Sinds kort is een AED aangebracht aan het appartementencomplex Villa des Fleurs aan de Tedinkweide in Borculo. Te gebruiken voor iedereen e......
Lees verder »

Lentewandeling VVV Neede groot succes
NEEDE - Het prachtige weer heeft afgelopen zondag veel mensen naar de wandeling van VVVV Neede gelokt. Men kon kiezen uit een van de drie routes, t.w......
Lees verder »

Martin ter Denge komt naar Novia Noordijk
NOORDIJK - Woensdag 22 maart komt Martin ter Denge naar Noordijk om een avond van Vrouwenvereniging Novia te verzorgen. Hij zal de avond in het Neder......
Lees verder »

Dingen waar je aan moet denken als je een huis gaat kopen
BERKELLAND - Het is tegenwoordig helemaal niet makkelijk om als starter een huis te vinden. Het kost óf bijzonder duur, óf er is gewoonweg niets van ......
Lees verder »

Bankzitters en Young Dylan in Openluchttheater Eibergen
EIBERGEN – Bekend van hun YouTube carrière en inmiddels ook geroemd om de muziek: Bankzitters komen op zaterdag 2 september naar Eibergen en spelen e......
Lees verder »

Auto op de kop bij botsing in Eibergen
EIBERGEN - De hulpdiensten zijn zondagmiddag rond 15.15 uur uitgerukt naar de kruising tussen de Winterswijkseweg en de Vredenseweg in Eibergen. ......
Lees verder »

Dorus en Wilma te gast zonnebloem Borculo en Haarlo
HAARLO - Afgelopen zaterdag  hebben de gasten van De Zonnebloem afdeling Borculo-Haarlo genoten van optredens van "Dorus" en Wilma Klein Willink ......
Lees verder »

Heet middagje op het voetbalveld: titelstrijd in Borculo en wellicht voorlopig laatste Neede-Eibergen
BERKELLAND - Het wordt een heet middagje op de Berkellandse voetbalvelden. In Borculo staat het duel Reünie tegen VIOS Beltrum op het programma. Deze......
Lees verder »

BBB stelt Gert Jan van Noort aan als verkenner, kennismaking op woensdag 22 maart 2023
BERKELLAND - Op vrijdag 17 maart 2023 kwamen de voorlopig gekozen partijen voor Provinciale Staten van Gelderland voor een startbijeenkomst van de ver......
Lees verder »

Extra kaarten Zwarte Cross 2023 uitverkocht
BERKELLAND - Zo uitgestorven als de Megatent een dag na het festival is, zo leeg is de ticketshop van de Zwarte Cross 2023. De extra kaarten voor het ......
Lees verder »

Groot enthousiasme onder de allerkleinsten tijdens kennismakingstraining v.v. DEO
BORCULO - Wat was het een heerlijke voetbalochtend afgelopen zaterdag bij v.v. DEO! Onder leiding van trainster Rianne Fleissner en met hulp van Sand......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen, lekker biertje­?
NEEDE - Steeds mear leu of zogenaamde deskundigen buugt zich oaver van alles wat met onze gezondheid te maken hef. Ik zol zeggen hol het bie thoes in......
Lees verder »

Fratsen ontheffing
BERKELLAND - Onze gemeente is met zichzelf an `t massen en mieren,noe blik dat ze al joaren illegaal alcoholische drankjes schenkt in hun kantine. Ve......
Lees verder »

Fratsen neet te volgen
NEEDE - Heb ie dat ok wal es dat ie der niks mear van snapt? Noe volgt een paar onnavolgboare berichten oet `t dagelijks nieuws. Rutte stelt 100 milj......
Lees verder »

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

NUB TV

Feest in straten van Rietmolen tijdens verlichte carnavalsoptocht

RIETMOLEN – Zeventien wagens vol kleurrijke verlichting trokken zaterdagavond door de straten van Rietmolen tijdens de verlichte carnavalsoptocht, die sinds 1997 georganiseerd wordt door carnavalsvereniging De Reetkwakers. Na de gedwongen coronapauze merkt de organisatie dat de animo er nog altijd is, maar dat de carnavalssfeer wat langzamer op gang kwam.

“De vibe moet er weer een beetje inkomen”, zegt Corine te Morsche namens de organisatie van de verlichte optocht. “We hopen dat het enthousiasme na dit jaar teurgkomt en dat ze toch weer wagens gaan bouwen.” In Rietmolen is de enige verlichte carnavalsoptocht van de Achterhoek. Dit is voor de deelnemers dan ook een belangrijke reden om mee te lopen. “De wagen komt heel mooi naar voren met al die lichtjes”, zegt een van de feestvierders, gehuld in een Yoshi-kostuum uit de gamewereld van Mario. “Het geeft veel meer sfeer”, zegt haar vriendin Wario. “En de karakters zelf komen er ook meer uit.”

Om jonge wagenbouwers weer aan de gang te krijgen wordt er ook nadrukkelijk samengewerkt met de Sint Jozef basisschool in het Berkellandse dorp. Alle groepen deden dit jaar mee. “Dus we hopen ook dat er vanuit daar nieuwe aanwas komt”, zegt Te Morsche. Mede-organisator Jarno Borgerlink vult aan: “Je moet de jongeren meer pushen om actief aan de gang te gaan. Maar als je deze optocht weer ziet staan, dat is gewoon gaaf.”

Door: REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »