‘Er wordt te weinig gedaan voor jongeren’

EIBERGEN – Edison Faneyde (31) uit Eibergen gaat zich actief inzetten voor de jongeren in Berkelland. Volgens hem is er veel te weinig te doen voor de jeugd en gaan ze daarom op straat hangen. De eerste stappen zijn gemaakt, op 27 november organiseert hij een Teenageparty bij Centrum Goud voor jongeren van 11 tot 15 jaar. Daarna volgen er meer activiteiten om de Berkellandse jeugd te vermaken.

“Ik zet mij niet zomaar in, de jongeren willen graag leuke dingen doen maar er zijn weinig plekken waar ze terecht kunnen. Dat hoor ik dagelijks omdat ik ze opzoek op straat. Op dit moment heb ik een clubje jongeren die me gaan helpen met de plannen. Het comité bestaat uit zes personen”, aldus Faneyde. De initiatiefnemer wil iedere maand een Teenageparty organiseren op verschillende plekken in de gemeente. Naast de party’s komen er ook workshops, talentenjachten, en andere bezigheden zoals zelfverdediging. “Het belangrijkste is dat je luistert naar de jongeren en ze kansen bied.”

De eerste Teenageparty wordt gehouden van 18.00 uur tot 23.00 uur bij Centrum Goud aan de Hemstea in Eibergen. Kaarten in de voorverkoop zijn 5,00 euro (te koop aan kruiskamp 10) en aan de kassa 6,00 euro. Er zullen DJ’s aanwezig zijn zoals dj Jok33 en Shurendy. Faneyde: “Ik moet helaas entree vragen, de huur van de ruimte en de artiesten kosten ook geld. We hopen natuurlijk dat de gemeente ons in de toekomst tegemoet wil komen.”

Edison Faneyde is een jaar geleden verhuisd van het westen van het land naar Eibergen. In het westen was hij ook al actief met jongeren en organiseerde allerlei zaken in samenwerking met stichtingen.

Deel dit artikel:

29 gedachten over “‘Er wordt te weinig gedaan voor jongeren’”

 1. Heel goed dat er iemand is die iets voor de jongeren wil gaan organiseren.
  Maar hou er wel rekening mee dat het huidige college dit wel ondersteund maar er geen geld voor over heeft.
  Men is inmiddels al met de afbraak van het sociaal en cultureel werk begonnen, zie de begroting.
  En anders informeer maar bij Betula.
  En laat je niks wijs maken door het gemeente bestuur want dan kom je van een koude kermis thuis.
  zie ook http://www.berkelland.sp.nl (geloofwaardigheid college in geding)

 2. Heel fijn eindelijk is er iemand die door heeft waarom jongeren op straat hangen .Want zowel als in Neede en Eibergen is er geen zak te doen voor de jeugd.

 3. goed geregeld alleen het kleine probleem is dat je de jeugd die niet rondhangt nu te pakken hebt. Voor die “hangjeugd” is er niet veel, als we nou eens gaan praten met die jeugd om te kijken wat we hen kunnen betekenen, dat ze niet meer in buurten rondhangen en rotzooi trappen.
  ???????????

 4. Vrijdag 12 november
  Vrijdag eens per maand organiseert City Lido een Teenage Party voor de stappers van 11-15 jaar. Het Feest begint om 20.00 uur en duurt tot 24.00 uur. Er wordt geen alcohol geschonken. De entreeprijs is 5 euro, inclusief 1 consumptie. Je hoort de beste R&B, Hardstyle, Trance, Club, Top 40 en Apres-ski. Next party: vrijdag 12 november.

 5. Er is genoeg te doen in Eibergen, Er zijn diverse sport-, muziek verenigigen e.d.
  Alhoewel dit waarschijnlijk niet meer zo heel lang duurt nu het Gemeente Berkelland alles de nek omdraait.
  Getuigt van een vooruitziende blik, het huidige subsidiegeld gebruiken om de schade die dan veroorzaakt wordt door alle “hangjongeren” te herstellen.
  Het lijkt mij beter om de subsidie te behouden en jongeren te promoten om te gaan sporten / dansen / muziekmaken bij een vereniging, als ze dan ook nog het nodige vrijwilligerswerk doen voor die verenigingen hebben ze helemaal geen tijd meer om op straat rond te hangen.

 6. Vraag me af waarom de ouders hun kinderen niet meer kunnen vermaken?? Het “disco”gebeuren ontdekken ze snel genoeg, maar gezelligheid thuis is iets wat je ze “meegeeft”voor hun verdere leven. Is het dan zo moeilijk om de kinderen te vermaken ? Dan zou ik zeggen : start een cursus voor ouders met kinderen in die leeftijd met als doel hoe vermaak ik mijn kinderen thuis!!!

 7. hallo,
  Ik zie verschillende reacties en ben het niet overal mee eens.
  Ten eerste er zijn genoeg actiiteiten voor jongeren van 11 t/m 15 jaar. zo heb je idd city en de paalsteek.
  ten tweede: De jongeren die jullie eigenlijk van straat willen zijn jongeren in de leeftijd van 15 t/m 25 ofzo. dit zijn de jongeren die het meeste vernielen in eibergen, en voornamelijk de ouderen boven de 18.
  Daar moet wat voor georganiseerd worden.

  ten derde: Jongeren hebben niet veel geld, wie betaald de sport vereniging of de muziek school. Wie betaald de dure entree bij centrum goud??

  Denk eerst na voor dat er activiteiten worden georganiseerd. dit heeft toch geen zin..

  Groeten

 8. Is het niet gewoon zo dat er altijd een groep jongeren zal blijven dat nooit tevreden is, zelfs in de grote steden waar echt wel wat te doen is heb je nog hangjeugd dat rotzooi zit te trappen.
  Elke stad/gemeente probeert er al tientallen jaren wat aan te doen met miljoenen per jaar, en dan denkt men hier in Berkelland dat we het even op kunnen lossen.
  we kunnen het geld en de tijd beter ergens anders voor inzetten.
  we hebben bijna 45.000 inwoners in berkelland waarvan er ook redelijk wat in de kleinere plaatjes zoals haarlo en rekken wonen. zorg dan dat daar voorzieningen komen.
  Of organiseer wat voor de ouderen, dit zitten te vereenzamen in de bejaardencentra, dat vind ik belangrijker dan ondankbare jeugd waarvoor toch niets goed genoeg is.

  niet dat ik dit plan van meneer Faneyde afkeur, ik denk alleen dat er betere dingen gedaan zouden kunnen worden in de gemeente.

  Nu behoor ik zelf niet tot de 11-15 jarigen, maar volgens mij is er genoeg te doen voor deze doelgroep in de regio, zoals al eerder genoemd is er de paalsteek in Eibergen en elke maand een teenage party in city lido.
  ook zijn er wat mij betreft voldoende sport verenigingen en voetbal/speel veldjes in Eibergen te vinden.

 9. @jeroen

  dit heeft wel zin zodat je de volgende generatie hangjeugd een alternatief bied zodat ze iets zinnigs gaan doen in het leven ipv rondhangen en vernielen dus wel goed alleen kijken wat we met de groepen van 18 tot 25 kunnen doen lijkt me een betere optie

 10. wat zijn we toch weer allemaal negatief,probeerd iemand is wat te organiseren en alleen maar negatieve reacties pppppfff

 11. Ik begrijp niks van het commentaar op dit initiatief. Veel jongeren willen helemaal geen lid worden van verenigingen. Dan kun je wel zeggen “Ze moeten maar … etc.”, maar dat werkt niet.

  En dat ouders hun kinderen beter moeten opvoeden is in veel gevallen waar, maar dat weten we nu wel een keer. Er zijn nu eenmaal nog maar weinig kinderen die het leuk vinden om ’s avonds Ganzenbord met hun pa en ma te spelen.

  Het argument dat er in City ook al iets dergelijks is, is niet steekvol. Want daar moet je dan wel eerst voor naar Groenlo. En dat er in de Paalsteek al jarenlang een soortgelijke avond is, is uiteraard erg mooi en alleen maar meegenomen..

  Maar wat is er mis met het feit dat deze man dit wil organiseren? Niks lijkt me. Ik geef hem een compliment voor zijn initiatief. Wees blij dat hij dit wil doen! Je zult er echt niet alle hangjongeren (vooral omdat deze meestal wat ouder zijn) mee van straat halen, maar dat is (helaas) logisch.

  Hoe meer er te doen is voor deze leeftijdsgroep, hoe beter. Dan kun je op een bepaald moment nooit meer zeggen, dat er ‘niets te doen’ is voor de jeugd. Hulde!

 12. Goede initiatief zeg!
  Eindelijk wat meer aandacht voor jongeren.
  Hoop dat de gemeente mee zal helpen aan dit goede initiatief!
  Wie weet dat deze stap nieuwe mogelijkheden vrijmaakt om met andere organisaties samen te werken.
  Keep up the good work!

  Bufu inc.

 13. ik vind het een goed initatief om zo iets te gaan organiseren en dat ook nog uit eigen zak te betalen dadelijk komen er maar 20 kinderen moet hij er wel rekening mee houden dat al die kosten zoals zaal huren djs betalen lampen enz dat alle kosten op hem vallen. ik vind het jammer dat niet meer mensen zo doen.en ik had al gehoord dat hij ook wat wil gaan doen met kinderen boven de 16 zoals daar boven staat die talentenjachten enzo en workshops en die zijn toch ook voor ouderen . maar het is soms makelijk te oordelen als je zelf niets onder neemt [jeroen] bedoel ik daar mee hihihi
  groetjes

 14. Waar = de man van 35.00€ oftewel onze onvolprezen, veelal onzichtbare jongerenwerker annex straathoekmedewerkingscoach(pjieh he, wat un woord)en onze jeugd weet onderhand zelf wel wat ze nog mogen. (zwarver gait, 4-ever joung) p.s. een teaparty bij een goudcentrum, naast een lege geloofstempel? als dat maar goed gaat, ze motte nl. de grote weg over of hebben ze al wat klaar-overs klaargestoomd voor het grote werk nl. zg. hangjongeren drempelvreesfahig te verklaren

 15. Prima plan !
  naar een aantal reactie s te hebben gelezen dat veel mensen spreken over ” wie betaalt die dure entree ”

  mensen denken volgens mijn niet naar.
  ga is van eibergen naar groenlo met de auto 2 keer om je kind van 12 op te halen en weg te brengen.

  lijkt me dat je dan meer dan 5 euro aan benzine kwijt bent.

  ben blij dat er ook een keer wat voor de jeugd gedaan wordt !

  Groeten

 16. eindelijk kan ik ook een keer uit en de gene die zo ‘ n stomme reactie hebben julli zijn gewoon jaloers dat jullie dit niet kunnen regellen ha goed plan ik kom ook een bedankt voor het vrij kaartje

  groetjes lynn

 17. Volgens mij heeft de jeugd zelf best wat te besteden, iets minder ships, snoep, fricandelbroodjes, cola en energiedrankjes.
  En ze kunnen in elk geval de entree betalen.

  Ik sta echt vaak met verbazing te kijken hoeveel en hoevaak ze lekkere dingen kopen.

  Gewoon brood smeren en lekker in het weekend naar Centrum Goud/ City of wat dan ook.

 18. Ik vind het wel leuk een idee!!
  want het enige wat hier te doen is paalsteek en dat is 1e X leuk en daarna niet meer. en City is leuk maar kinderachtige muziek en best ver dus elke keer vervoer regelen of fietsen en maar 1X in de maand.
  En hier komen tenminste echte ( coole Chek Link!!) Dj’shttp://www.youtube.com/watch?v=SXmyxA3u9dk&feature=related
  Dus.. Leuk idee!!

 19. Goed initiatief hoor…..echt waar…maar waar ik een beetje verbaasd over ben is is dat men zichzelf niet meer kan vermaken, trieste zaak. Zelfs mijn zoontje van bijna 8 moet dit….Wat is er mis met gewoon een avondje gezellig thuis (bij elkaar) b.v. in de schuur, organiseer daar iets, ga gamen, ga sporten (hoeft geen geld te kosten) ga zwemmen, zijn discozwemavonden…pfff weet ik veel….Moeten ze nu echt allemaal bezig gehouden worden/of perse ergens heen? dat tijdperk is toch bij kleuters? Wat moeten kinderen van 11/12 jr. tot 23.00 uur buitenshuis? Sorry hoor maar horen die dan niet een keer in bed te liggen. Daar begint het gerotzooi mee vind ik (bij bepaalde groepen, niet alle jongeren hoor, er zijn er ook wat die gewoon zichzelf vermaken)

 20. Edison Faneyde, ga door met waar je mee bezig bent. Laat vooral de mensen over je praten en schrijven, dat is een teken dat je een punt hebt.
  Hulp nodig?

 21. ik denk dat het probleem niet bij de kinderen ligt maar bij de ouders. Zij zijn degene die verantwoordelijk zijn voor het welzijn en geluk van hun kinderen. Ik denk dat de ouders het gemakkelijk vinden om eerst hun geluk en welzijn prevaleren boven die van hun kinderen omdat ze het misschien lastig vinden of moeilijk. Vraag naar ouders of ze betrokken willen worden bij een happening en meestal is het antwoord ontwijkend of negatief. Dit is een zaak van de gemeente cq Betula of school.Jammer maar daar slaan men de plank mis. De school/betula/ welzijnswerk/ sportverenigingen ZIJN GEEN op voeders!
  dus ouders neem uw verantwoordelijkheid en regel gezamenlijk avonden in de buurt of omgeving. Het is wel erg gemakkelijk om vanuit thuis te zeggen dat er nietsof te weinig geregeld wordt. Succes met de initiatieven.
  grets frans

 22. Wat goed dat er weer veel mensen reageren op dit artikel.Maar erg zwak als je dat doet onder valse naam of nepnaam.
  Als je echt lef heb en meent een groet B.. te moeten hebben wees dan een kerel en zet je echte naam onder je commentaar.
  Mijn naam is Fred

 23. @jansen

  mensen denken volgens mijn niet naar.
  ga is van eibergen naar groenlo met de auto 2 keer om je kind van 12 op te halen en weg te brengen.

  lijkt me dat je dan meer dan 5 euro aan benzine kwijt bent.

  hoezo met dat met de auto, er kan toch ook gefietst worden, kinderen die bijvoorbeeld bij de keet wonen tussen eibergen en groenlo fietsen al vanaf de basisschool naar school toe,en met schoolkampen op de basisschool fietst men ook naar enschede/hengelo (ik ben op kamp geweest naar hengelo OV).
  laat ze in een groep fietsen en er zal niet veel gebeuren.

  en 5 euro, veel auto’s rijden al 1 op 20, dan kun je van iets meer dan een liter heen en weer rijden en de prijs is echt geen 5 euro per liter.

 24. @jansen

  mensen denken volgens mijn niet naar.
  ga is van eibergen naar groenlo met de auto 2 keer om je kind van 12 op te halen en weg te brengen.

  lijkt me dat je dan meer dan 5 euro aan benzine kwijt bent.

  hoezo met dat met de auto, er kan toch ook gefietst worden, kinderen die bijvoorbeeld bij de keet wonen tussen eibergen en groenlo fietsen al vanaf de basisschool naar school toe,en met schoolkampen op de basisschool fietst men ook naar enschede/hengelo (ik ben op kamp geweest naar hengelo OV).
  laat ze in een groep fietsen en er zal niet veel gebeuren.

  en 5 euro, veel auto’s rijden al 1 op 20, dan kun je van iets meer dan een liter heen en weer rijden en de prijs is echt geen 5 euro per liter

  @ Jeroen

  Mijn kinderen van 11 jaar laat ik om 23uur avonds NIET
  alleen met de fiets van Groenlo naar Eibergen fietsen !
  Volgens mijn ben je echt geen ouder als je zoiets doet,
  dan zal ik mijn laatste centen afgeven aan die paar liter benzine !

  Als kinderen over dag zo n trip zouden moeten maken zou ik het ook een prima optie vinden !

  die auto’s van 1 op 20 tja zal best maar je telt het onderhoud er dan niet mee .. Neem aan dat jou motor olie niet bestaat van ” WATER”

  On topic prima idee !
  mijn kinderen vermaken zich al 4 dagen in de week thuis met vriendjes/vriendinnetjes speelgoed 2dagen in de week naar sport.

  Van mijn mogen ze dan naar de fuif !
  Socialer leven begint bij jezelf/je kinderen toch !!!?!?!?

 25. Dank jullie wel voor al jullie reacties (Slecht&Goed). Nu kunnen de jongeren lezen hoe ouders en bewoners denken over hun activiteiten. Ik doe dit zonder subsidie, uit mijn eigen zak. En ik wil ook wat betekenen voor de 16 plusser maar er is geen enkele locatie die wil samen werken, hier in gemeente Berkelland . Ik heb al bijna alles afgebeld maar tot nu toe geen enkele resultaat terug mogen ontvangen. Als iemand een tip of een suggestie heeft die zijn altijd welkom. Hulp is altijd welkom. Alex ik zou graag van je hulp gebruik willen maken. me mail is [email protected]

  verder ga ik in januari beginnen het volgende te
  organiseren :

  Zelfverdediging cursus voor jong en oud. Dj. Workshop, rap en zang workshop salsa workshop feesten {11j/15j } {16 plusser } { 18 plusser } salsa feesten enz bloemschikken zo als u ziet voor alle leeftijden wat en de website is in i.o.

  groeten Edison Faneyte

 26. Lieve Edison,

  Ik ben er super trots op wat je gaat neerzetten binnen ons centrum. Goud staat voor ruimte, zodat mensen zichzelf mogen zijn, elkaar ontmoeten en een fijne tijd met elkaar hebben. En nu eindelijk ook voor de jeugd!
  Het is een hele kunst, om de kosten te dekken, zonder enige subsidie en dan ook nog zo professioneel alles voorbereiden. Super!
  Maar eens kijken wat we ook voor de oudere jeugd kunnen doen…

  Veel succes, groet Paula

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven