Protestactie trekt veel volk naar Kerkplein


RUURLO – De protestactie: ‘Berkelland schreeuwt om cultuur’ was zaterdagmiddag een groot succes. Op het Kerkplein verzamelden honderden mensen zich om te protesteren tegen de bezuinigingen op de cultuur in Berkelland. De politiek deed ook hun woordje, maar bij het CDA en de VVD was er boegeroep vanuit het publiek te horen (zie film).

Ingezonden gedicht:
Denkend aan Berkelland,
zie ik muziekkorpsen,
drastisch uitgedund,
traag door de straten gaan.

Rijen teleurgestelde
gemotiveerde kinderen,
tevergeefs voor een
gesloten bibliotheek staan.

En in het pompeuze,
huis der gemeente,
houdt de raad onverdroten,
het bestuurlijke been stijf.

Zij kiezen voor afbraak,
van culturele zaken,
kunst, zang en lezen,
als zinloos tijdverdrijf.

De lucht hangt er laag,
het volk krijgt de kans niet,
hun kinderen te bieden,
boek en muziek zoals het hoort.

En in steden, dorpen en plaatsen,
wordt zonder aanzien,
de stem van het volk,
meedogenloos in de kiem gesmoord.

Vrij naar “ Denkend aan Holland”
     van Hendrik Marsman.

Foto Gerrit Halfman:
[nggallery id=1709]

Deel dit artikel:

7 gedachten over “Protestactie trekt veel volk naar Kerkplein”

 1. Voor de gemeenteraadverkiezingen heb ik staan te praten met Henk Nijhof van D66 en hij beweerde toen dat zijn partij zich sterk zou maken voor cultuur in Berkelland.
  Als ik zie wat het standpunt van D66 is, heb ik spijt dat ik op die partij heb gestemd. Dit lijkt toch wel erg kiezersbedrog.

 2. Ik heb een stukje van mijn website gereserveerd voor de schreeuw om cultuur. Ik wil u verder oproepen om ook 7 december naar het gemeente huis te komen want dan bieden wij onze handtekeningen aan de wet houder wij van de sp staan achter daat de cultuur in berkelland gehandhaaft moet blijven. dat moet niet worden weg bezuinigtd door dit huidige college. want die gaan bezuinigen met de botte bijl.

 3. Alle mensen die daar zo simpel staan te schreeuwen komen niet met realistische alternatieven.
  Deze mensen klagen als, bijvoorbeeld de OZB, omhooggaat, máár ze klagen ook als er bezuinigd moet worden.
  Beste mensen, HET GELD IS ER NOU EENMAAL NIET! Dan kan de coalitie twee dingen doen: de burgers meer laten betalen, ongeacht of ze gebruik willen maken van de voorzieningen waarvoor ze betalen óf ze kan bezuinigen, waardoor de burger het geld in eigen portemonnee houdt én daardoor ZELF kan bepalen waaraan ze het uitgeeft.

  Beste mensen, ik kies voor het tweede en zal daarom ook zeker niet meeschreeuwen. Bezuinigen leidt ook tot nieuwe creatieve oplossingen die vaak veel minder hoeven te kosten.

  Gegroet een realistische inwoner van Berkelland die niet altijd alles bij voorbaat maar afzeikt, zonder realistisch naar de werkelijkheid te kunnen kijken.

 4. Je kan de vergrijzing met deze bezuiniging ook in positieve zin een handje helpen. Waarom zou de studerende Berkellandse jeugd nog terugkeren naar hun geboorteplaats. Berkelland in 2020 na Haaksbergen een stadsdeel van Twente. Maar dankzij de peperdure rondweg, waar natuurlijk wel voldoende geld voor is, kan ik dan eindelijk EVEN snel boodschappen doen bij de AH in Enschede.
  Waarom geen Sport geen Cultuur en veel meer asfalt ?

 5. Alle vasten lasten stijgen jaarlijks vors meer dan de inkomsten zowel voor de burgers als voor de overheid. MAAR DE OVERHEID WEET OOK HET AAN VEEL VERKEERDE DOELSTELLINGEN HET UIT TE GEVEN.
  Alleen dit jaar al stijgt de zorgpremie met 12 % en dan komt de rest nog. Als deze trend van jaarlijkse verhogingen zo hard stijgen dan je eigen inkomsten. ( die maar gemid. met 1 % stijgt) zijn wij ook over 5 jaar failliet.
  Omdat er geen geld over blijft om van te leven.

  Dus zegt het maar is muziekles een luxe of een verplichting?????

 6. Betaal uw hobby zelf, laat daar de gemeenschap niet voor opdraaien en voor de direkteur van de triangel de tip, ga als een ondernemer aan het werk en blijf niet achterover leunend in uw pluche stoel zitten, doe iets om de boel te redden en ga niet chanteren, want daarmee bereikt u het tegenovergestelde. Vertel de mensen de waarheid.

 7. Ja inderdaad sport en cultuur kost de gemeenschap klauwen met geld. Dan is comazuipen, drugs, obesitas vele malen voordeliger !

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven