Haan komt op 1 februari op de kerktoren!

tn_kerktoren renovatie Eibergen 004EIBERGEN – De haan van de kerktoren van de Oude Mattheüs aan de Grotestraat wordt na elf jaar weer op zijn vertrouwde torenspits geplaatst. Bij goede weersomstandigheden gaat dat gebeuren op dinsdag 1 februari rond 13.30 uur. Voordat het bakje van de kraan met haan naar boven gaat is er in de Huve om 13.30 uur een korte bijeenkomst.

Daar zal de haan door Leidekkersbedrijf Koenders weer overgedragen worden aan de gemeente. In juni vorig jaar kwam aan het licht dat op de toren van de Oude Mattheüs sinds 1999 een ‘vreemde’ haan staat. Na onderzoek door Leidekkersbedrijf Koenders werd duidelijk dat in 1999 de Eibergse haan verwisseld is met de haan van de katholieke Pancratius kerk in Haaksbergen.

Het vergis kwam aan het licht door opmerkzame leden van de kerk die een tentoonstelling in de kerk hielden. Voor de tentoonstelling was de haan, die vanwege de stormschade van 2008 in de opslag stond bij het leidekkersbedrijf, weer even tevoorschijn gehaald. Vergelijkingen van oude foto’s van de haan met het uit de opslag gehaalde exemplaar vertoonde opmerkelijke verschillen.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven