Oxx Band trekt na 30 jaar de stekker eruit

tn_Afbeelding nieuw Roy 23082BORCULO – ‘Kloar is Kloar’ is de alleszeggende titel van het allerlaatste album van de legendarische Oxx Band. Na dertig jaar trekt de band definitief de stekker eruit.”Het is mooi geweest”, zegt drummer Johnny Balldrucker. De band had ook een muzikant uit Berkelland: Harry Mol uit Eibergen (zie video en foto). Zaterdag 26 februari volgt in Zaal Heezen in Steenderen het afscheidsoptreden. Met hun Vikinghelmen en berenvellen gaan ze nog één keer stampen en dampen. Het einde van een tijdperk.

Daarmee komt immers een definitief einde aan een belangrijk hoofdstuk in de Achterhoekse pophistorie. Oprichter Jan van Os, alias Dr. John from Oxx, vormde een markante verschijning in de Gelderse rockscene. Hij beklom de bühne, vuurspugend en gewapend met kettingzaag. De band zat enkele jaren tegen een landelijke doorbraak aan te hikken, maar uiteindelijk kwam het er net niet van.

Drummer Johnny Balldrucker, ofwel Jan van Mourik, was erbij toen Dr. John from Oxx een slordige drie decennia geleden de band oprichtte. ”We waren toen nog met z’n drieën. Na ongeveer een jaar viel het voor mij niet meer te combineren met mijn werk. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en toen de band op zoek was naar een drummer ben ik teruggekeerd.”

Zeven jaar geleden overleed Oxx na een slopende ziekte. Op zijn sterfbed hebben de overige leden moeten beloven dat ze zijn levenswerk zouden voortzetten. ”Dat hebben we inderdaad zeven jaar gedaan, maar uiteindelijk komt er een punt waarbij je je moet afvragen of de uiterste houdbaarheidsdatum van een band is verstreken.” Volgens Balldrucker is er sprake van een combinatie van factoren.

”Nee, er is niet één specifieke reden waarom we er nu mee kappen, maar er zijn meerdere factoren die een rol spelen. Vooral het logistieke gedeelte gaf de doorslag. Sommigen van ons hebben onregelmatig werk. Daar komt bij dat we ver uit elkaar wonen. Erg onpraktisch. Met repetities, maar ook met bijvoorbeeld het componeren van nieuwe nummers. En dan speelt elk van ons ook nog eens in meerdere bands.”

Daarop staken de Oxxianen de hoofden bij elkaar. ”En kwamen we tot de conclusie dat het mooi is geweest. We hebben een ongelooflijk mooie tijd gehad en enorm veel meegemaakt. Vooral met Oxx. Dat was toch een heel bijzondere persoonlijkheid. Zoals die keer dat we bij Zaal Heezen moesten spelen en hem vooraf op het hart was gedrukt niet aan vuurspugen te doen. Het plafond was namelijk net gewit. Hij hield woord. Maar wat hij er niet bij zei was dat hij wel zijn kettingzaag-act ten tonele zou voeren. Geen zwarte plekken aan het plafond, maar neerdwarrelend kalk…”

Of die keer dat Oxx met de verzekering belde. ”Hij had een ongelukje gehad met zijn kettingzaag, zei hij. Of de schade was gedekt? Wat er was gebeurd, wilde de verzekeringsagent uiteraard weten. Hij antwoordde dat hij ietsje was uitgeschoten met zijn kettingzaag. Hij bleek zijn naam in de cafévloer te hebben gekerfd…”

Maar het doek valt nu voor de Oxx Band. ”We zijn nog eenmaal de studio ingedoken voor een laatste cd. Met daarop potentiële hits als ‘Pieleswiepe’, ‘Rooie Bieten’ en ‘Op de cross’. De Taliband verricht de aftrap voor dit afscheidsconcert en het album zal die avond worden gepresenteerd. Op die cd staan ook enkele oude documenten. Live-nummers, maar ook bloopers uit het tijdperk Oxx. Het is een echt verzameldocument geworden. De titel zegt eigenlijk alles: ‘Kloar is Kloar’. Het is mooi geweest.”

Het laatste optreden geschiedt overigens volgens Balldrucker geheel in Oxx-traditie. ,,Met alles erop en eraan. Zoals de mensen van ons gewend zijn. En Oxx zal er die avond bij zijn. Daar ben ik van overtuigd.”

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven