Oxx Band trekt na 30 jaar de stekker eruit

Door Redactie op 04-02-2011

tn_Afbeelding nieuw Roy 23082BORCULO – ‘Kloar is Kloar’ is de alleszeggende titel van het allerlaatste album van de legendarische Oxx Band. Na dertig jaar trekt de band definitief de stekker eruit.”Het is mooi geweest”, zegt drummer Johnny Balldrucker. De band had ook een muzikant uit Berkelland: Harry Mol uit Eibergen (zie video en foto). Zaterdag 26 februari volgt in Zaal Heezen in Steenderen het afscheidsoptreden. Met hun Vikinghelmen en berenvellen gaan ze nog één keer stampen en dampen. Het einde van een tijdperk.

Daarmee komt immers een definitief einde aan een belangrijk hoofdstuk in de Achterhoekse pophistorie. Oprichter Jan van Os, alias Dr. John from Oxx, vormde een markante verschijning in de Gelderse rockscene. Hij beklom de bühne, vuurspugend en gewapend met kettingzaag. De band zat enkele jaren tegen een landelijke doorbraak aan te hikken, maar uiteindelijk kwam het er net niet van.

Drummer Johnny Balldrucker, ofwel Jan van Mourik, was erbij toen Dr. John from Oxx een slordige drie decennia geleden de band oprichtte. ”We waren toen nog met z’n drieën. Na ongeveer een jaar viel het voor mij niet meer te combineren met mijn werk. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en toen de band op zoek was naar een drummer ben ik teruggekeerd.”

Zeven jaar geleden overleed Oxx na een slopende ziekte. Op zijn sterfbed hebben de overige leden moeten beloven dat ze zijn levenswerk zouden voortzetten. ”Dat hebben we inderdaad zeven jaar gedaan, maar uiteindelijk komt er een punt waarbij je je moet afvragen of de uiterste houdbaarheidsdatum van een band is verstreken.” Volgens Balldrucker is er sprake van een combinatie van factoren.

”Nee, er is niet één specifieke reden waarom we er nu mee kappen, maar er zijn meerdere factoren die een rol spelen. Vooral het logistieke gedeelte gaf de doorslag. Sommigen van ons hebben onregelmatig werk. Daar komt bij dat we ver uit elkaar wonen. Erg onpraktisch. Met repetities, maar ook met bijvoorbeeld het componeren van nieuwe nummers. En dan speelt elk van ons ook nog eens in meerdere bands.”

Daarop staken de Oxxianen de hoofden bij elkaar. ”En kwamen we tot de conclusie dat het mooi is geweest. We hebben een ongelooflijk mooie tijd gehad en enorm veel meegemaakt. Vooral met Oxx. Dat was toch een heel bijzondere persoonlijkheid. Zoals die keer dat we bij Zaal Heezen moesten spelen en hem vooraf op het hart was gedrukt niet aan vuurspugen te doen. Het plafond was namelijk net gewit. Hij hield woord. Maar wat hij er niet bij zei was dat hij wel zijn kettingzaag-act ten tonele zou voeren. Geen zwarte plekken aan het plafond, maar neerdwarrelend kalk…”

Of die keer dat Oxx met de verzekering belde. ”Hij had een ongelukje gehad met zijn kettingzaag, zei hij. Of de schade was gedekt? Wat er was gebeurd, wilde de verzekeringsagent uiteraard weten. Hij antwoordde dat hij ietsje was uitgeschoten met zijn kettingzaag. Hij bleek zijn naam in de cafévloer te hebben gekerfd…”

Maar het doek valt nu voor de Oxx Band. ”We zijn nog eenmaal de studio ingedoken voor een laatste cd. Met daarop potentiële hits als ‘Pieleswiepe’, ‘Rooie Bieten’ en ‘Op de cross’. De Taliband verricht de aftrap voor dit afscheidsconcert en het album zal die avond worden gepresenteerd. Op die cd staan ook enkele oude documenten. Live-nummers, maar ook bloopers uit het tijdperk Oxx. Het is een echt verzameldocument geworden. De titel zegt eigenlijk alles: ‘Kloar is Kloar’. Het is mooi geweest.”

Het laatste optreden geschiedt overigens volgens Balldrucker geheel in Oxx-traditie. ,,Met alles erop en eraan. Zoals de mensen van ons gewend zijn. En Oxx zal er die avond bij zijn. Daar ben ik van overtuigd.”

Copyright © 2023 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Hardlopen in Borculo
BORCULO - Al jaren staat hardlopen in de top 10 van de meest beoefende sporten in Nederland bij zowel mannen als vrouwen. En al lijkt hardlopen een e......
Lees verder »

Masha Bijlsma Band bij Jazz Eibergen
EIBERGEN-Zangeres Masha Bijlsma geeft donderdag 20 april met haar kwartet een optreden bij Jazz Eibergen in Het Muldershuis. De groep speelt zowel ei......
Lees verder »

Mooi Wark en Miss Montreal naar de Zwarte Cross
BERKELLAND - The Opposites, Miss Montreal en Mooi Wark staan komende zomer op het podium tijdens de Zwarte Cross. De festivalorganisator heeft donder......
Lees verder »

Nieuw: Een pannenkoekenwandeling rondom Neede
NEEDE - In samenwerking met de lokale ondernemers heeft de VVV Neede een nieuwe Hap Stap Pannenkoekenroute ontwikkeld. Deze 8 km wandelroute loopt la......
Lees verder »

Thema-avond Alzheimer Trefpunt Berkelland over ‘Dementie en voeding’
BERKELLAND - Dinsdag 11 april is het Alzheimer Trefpunt Berkelland weer geopend, het thema van deze bijeenkomst is 'dementie en voeding'. Wanneer iem......
Lees verder »

Schoolvoetbaltoernooi bij FC Eibergen
EIBERGEN - FC Eibergen organiseert op woensdagmiddag 12 april het schoolvoetbaltoernooi voor leerlingen van basisscholen uit Eibergen, Beltrum en Rek......
Lees verder »

Danthé zoekt theaterspelers en zangers
BERKELAND - Danthé speelt op 18 juni de voorstelling Het Danthé museum. Een voorstelling met muziek, dans en theater. De repetities zijn begonnen! Wi......
Lees verder »

Eierzoekfestijn bij IJsboerderij ‘t Dommerholt
BORCULO - Op Goede Vrijdag, 7 april, organiseert IJsboerderij ‘t Dommerholt een eierzoekfestijn in de speeltuin bij de ijssalon! Kom verkleed als Paa......
Lees verder »

Isa Wassink plaatst zich voor finale
RUURLO  -Op de vroege zondagmorgen mocht Isa Wassink haar laatste teamwedstrijd turnen in Twello. Brug Ze begon haar wedstrijd op brug waar ze ee......
Lees verder »

Eierzoekwedstrijd in het Doolhof Ruurlo
RUURLO - Zondag 9 april (eerste Paasdag),  wordt er in hetDoolhof Ruurlo een eierzoekwedstrijd georganiseerd voor kinderen t/m 12 jaar. Het ......
Lees verder »

Feestelijke middag Zonnebloem Neede met de Grolse Hofzangers
NEEDE - De Zonnebloem afdeling Neede houdt op zaterdag 15 april a.s. een gezellige middag bij C.R. “de olde Mölle. Deze middag zullen de “Grolse Hofza......
Lees verder »

Verhuizing Expositie 1 Eik & 14 Kunstenaars
BERKELLAND - Borculose Beeldhouwer en Vormgever Dolf Bierhuizen die op persoonlijk initiatief maar liefst veertien Berkellandse Kunstenaars heeft verz......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen, lekker biertje­?
NEEDE - Steeds mear leu of zogenaamde deskundigen buugt zich oaver van alles wat met onze gezondheid te maken hef. Ik zol zeggen hol het bie thoes in......
Lees verder »

Fratsen ontheffing
BERKELLAND - Onze gemeente is met zichzelf an `t massen en mieren,noe blik dat ze al joaren illegaal alcoholische drankjes schenkt in hun kantine. Ve......
Lees verder »

Fratsen neet te volgen
NEEDE - Heb ie dat ok wal es dat ie der niks mear van snapt? Noe volgt een paar onnavolgboare berichten oet `t dagelijks nieuws. Rutte stelt 100 milj......
Lees verder »

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

NUB TV

Feest in straten van Rietmolen tijdens verlichte carnavalsoptocht

RIETMOLEN – Zeventien wagens vol kleurrijke verlichting trokken zaterdagavond door de straten van Rietmolen tijdens de verlichte carnavalsoptocht, die sinds 1997 georganiseerd wordt door carnavalsvereniging De Reetkwakers. Na de gedwongen coronapauze merkt de organisatie dat de animo er nog altijd is, maar dat de carnavalssfeer wat langzamer op gang kwam.

“De vibe moet er weer een beetje inkomen”, zegt Corine te Morsche namens de organisatie van de verlichte optocht. “We hopen dat het enthousiasme na dit jaar teurgkomt en dat ze toch weer wagens gaan bouwen.” In Rietmolen is de enige verlichte carnavalsoptocht van de Achterhoek. Dit is voor de deelnemers dan ook een belangrijke reden om mee te lopen. “De wagen komt heel mooi naar voren met al die lichtjes”, zegt een van de feestvierders, gehuld in een Yoshi-kostuum uit de gamewereld van Mario. “Het geeft veel meer sfeer”, zegt haar vriendin Wario. “En de karakters zelf komen er ook meer uit.”

Om jonge wagenbouwers weer aan de gang te krijgen wordt er ook nadrukkelijk samengewerkt met de Sint Jozef basisschool in het Berkellandse dorp. Alle groepen deden dit jaar mee. “Dus we hopen ook dat er vanuit daar nieuwe aanwas komt”, zegt Te Morsche. Mede-organisator Jarno Borgerlink vult aan: “Je moet de jongeren meer pushen om actief aan de gang te gaan. Maar als je deze optocht weer ziet staan, dat is gewoon gaaf.”

Door: REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »