Schoolkinderen maken kennis met kunst

EIBERGEN – De BIK (beroepskunstenaars in de klas) kunstenaars Suzan Derksen (38) en Cristi Kluivers (58) hebben de afgelopen drie weken op school Op d’n Esch twaalf kunstlessen gegeven in groep 2,5 en 6. Het project dat ze ontwikkeld hebben heet ‘ lava’ en staat voor de vier elementen lucht, aarde, vuur en agua (water).

Cristi wilden beweging in het project dus hebben de dames voor elk element een dans bedacht. De kinderen waren allemaal heel enthousiast, net zoals de kunstenaars zelf. Suzan Derksen is een mixed media kunstenares, ze maakt prachtig gedetailleerde schilderijen en objecten, zij heeft de kunstacademie in Kampen gedaan, Cristi komt van de AKI in Enschede, deed eindexamen in 1976. Haar specialisatie was fotografie en visuele communicatie, ook video.

DE Bik opleiding kan op vier plaatsen in Nederland gevolgd worden door oa in Zwolle waar C&S de opleiding volgen. In juni hopen zij hun diploma te behalen, hiermee kunnen ze dan op scholen en festivals of waar ook maar kinderen geïnspireerd willen en moeten worden, hun projecten aanbieden. De meerwaarde van kunstenaars in de klas is belangrijk omdat de meeste leerkrachten niet genoeg tijd hebben om dit soort projecten erbij te doen, daarbij hebben kunstenaars natuurlijk vanuit hun eigen leven veel te vertellen en ervaren.

Het gaat in deze projecten meer om het proces, dan om het eindresultaat. Ieder kind is belangrijk en in ieder kind zit een kunstenaar, zei Picasso al, waar Cristi het helemaal mee eens is. De kinderen komen thuis en hoe wisten ze dan dat het een kunstenaar was die hun les gaf, waarop een meisje zei ‘ze hadden zulke mooie jurken aan’.

Veel kinderen vonden het vreselijk jammer dat de kunstlessen afgelopen waren, ”wij willen de kunstenaars in de klas”, werd er geroepen! De resultaten werden uiteindelijk om de zandbak op het schoolplein en om het klimrek als een groot kunstwerk (tijdelijk weliswaar) dit noem je een installatie, getoond. Waar omheen de kinderen hun ‘lava’ dans uitvoerden, vrolijk en blij. Ze mochten daarna hun eigen lava-paal mee naar huis nemen.

Cristi heeft ook een bijzonder project gemaakt over een ‘Hollandse Meester’ de tekenaar, graficus, schilder en beeldhouwer Aat Veldhoen, (76) met wie zij 20 jaar getrouwd was en samen een zoon Tycho mee heeft Tycho is een hele goeie tatoeëerder hij werkt samen met Henk Schiffmacher, de kunstzinnigheid zit hem dus ook in zijn genen.

[nggallery id=1959]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven