Brandweer Eibergen krijgt ‘hoog’ bezoek

brandweer-eibergen-bezoekEIBERGEN – De vrijwilligers van brandweer Eibergen hebben tijdens Koninginnedag ‘hoog’ bezoek gehad uit Canada. Jean-Pierre Ten Have – directeur bij de brandweer in de plaats Val-d’Or (Canada) – bracht zonder aan te kondigen een bezoek aan de Eibergse brandweermensen. “Collega’s zoeken elkaar overal in de wereld op. Ik vond het een erg leuke ervaring”, vertelt postcommandant Martijn Boeijink.

Tijdens de ontmoeting ontstond er al vrij snel een klik tussen Ten Have en Boeijink. “Het was wel grappig hij sprak gewoon het Eibergse dialect. We hoefden dus niet in het Engels of een andere taal informatie uit te wisselen.” Maar hoe kan dat? een inwoner uit Canada die dialect spreekt?

Al snel kwam Ten Have met een leuk verhaal naar buiten. “Mijn ouders zijn in 1957 vanuit Eibergen naar Canada geëmigreerd. Ik ben in dat land geboren. Mijn ouders spraken vanaf mijn geboorte altijd dialect en daarom is het erin gebleven.”

Dit is de tweede keer dat Jean-Pierre Eibergen bezoekt (familiebezoek). De eerste keer was 21 jaar geleden. De brandweermensen hebben vooral veel gepraat over het hogedruk blussysteem. In de meeste Europese landen kennen ze dit nog niet. Bijzonder is dat ze in Canada veel meer water meenemen tijdens een uitruk. Daar zit 5000 liter in een tankautospuit. In Nederland is dat 1500 liter.

Deze week wil Jean-Pierre Ten Have waarschijnlijk ook nog een kijkje nemen in de kazerne van het korps uit Eibergen.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven