Zeldzame plant duikt na 150 jaar weer op!

tn_afbeelding-nieuw-roy-32856NEEDE – Vegetatieonderzoekers hebben deze week in het Needse Achterveld een bijzondere ontdekking gedaan. Na honderdvijftig jaar wachten is daar het zeer zeldzame plantje waterlepeltje weer aangetroffen. Sinds 1859 is de plant niet meer waargenomen in de Achterhoek. Onderzoeker Louis-Jan van den Berg uit Lichtenvoorde stuitte per toeval op de bijzondere plant die op de rode lijst staat.

Van den Berg: “Ik was samen met mijn collega Benno te Linde een excursie aan het voorlopen in het gebied om te kijken wat er groeide. Plots kwam ik een populatie met waterlepeltje tegen. Dat was kicken. Nu kun je zien hoe mooi de natuur is. De zaden zijn na een eeuw nog kiemkrachtig.” De zeldzame plant is maar op een paar plekken in Nederland te vinden. In Barneveld, Deventer en op een paar plekken in Twente komt het waterlepeltje voor.

Waarschijnlijk is het waterlepeltje door het afgraven en verschralen van de bodem van het Needse Achterveld weer boven water gekomen. Honderdvijftig jaar geleden werd het plantje op exact dezelfde plek gevonden (Knollenbroek). “Intussen hebben we bij het Nationaal Herbarium in Leiden alles gemeld. Daar wordt ook een stukje bewaard voor het nageslacht”, aldus Van den Berg.

De onderzoekers van stichting Berglinde houden het natuurgebeid van staatsbosbeheer nauwlettend in de gaten. De plant is op dit moment nog ernstig bedreigd in Nederland. Naast het waterlepeltje zijn er nog meer bijzonder planten in het gebied gevonden.

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=2142]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven