Sam Waanders (16) start zijn eerste rijles

tn_dsc06549NEEDE – Rijles volgen als je zestien jaar bent?, klopt dat wel? Sinds afgelopen dinsdag kan dat in heel Nederland met het nieuwe project: 2toDrive. Je hoeft tegenwoordig geen achttien jaar meer te zijn om in een lesauto te stappen. Ook in Berkelland werd een officieel startsein gegeven. De 16-jarige Sam Waanders uit Neede was dinsdagmiddag de eerste deelnemer uit de gemeente die meedeed aan 2toDrive. En dat gebeurde bij Verkeersschool (Gerco) Stellinga.

Al een half jaar stond Sam op de wachtlijst om deel te nemen aan het project. “Het was toen nog onduidelijk wanneer het zou gaan beginnen. Op dertien oktober kregen we te horen dat 2toDrive op één november van start ging meteen hebben we de jongeren gebeld. Sam wilde de les volgen op de eerste officiële dag ”, zegt Stellinga.

Als eerste 16-jarige mocht Sam bij rijinstructeur Gerco Stellinga in de auto stappen (zie video). Vanaf 16,5 jaar mogen kandidaten rijles nemen. Wel moeten ze op of na 1 november 17 jaar worden. Als de deelnemers aan 2toDrive hun rijbewijs hebben gehaald dan mogen ze tot hun achttiende – met een begeleider naast zich – in een auto rijden.

Het project moet de verkeersveiligheid vergroten. Volgens onderzoekers scheelt het jaarlijks zestien doden als jonge bestuurders worden begeleid door een ervaren iemand (eerste jaar). Stellinga heeft deze week nog vier kandidaten (16,5 jaar) die staan te trappelen om achter het stuur te stappen.

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=2314]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven