Brandweer wil loze meldingen aanpakken

tn_2011_0514DiscusBrandweer0161EIBERGEN – Brandweer Eibergen wil het aantal loze meldingen terugdringen. Het korps gaat binnenkort in gesprek met instanties waar de vrijwilligers regelmatig op bezoek komen voor loos alarm. Volgens de brandweer kunnen veel meldingen simpel voorkomen worden. ”Het douchegedrag is een goed voorbeeld. In de meeste gevallen gaat de melder af tijdens het douchen of koken. Er ontstaat dan stoomvorming en daar is de brandinstallatie gevoelig voor”, laat Martijn Boeijink weten.

De loze meldingen roepen niet alleen ergernissen op bij de brandweer ook burgers trekken de laatste tijd aan de bel bij het Eibergse korps en ervaren de uitrukken als overlast. “Via onze site had iemand een berichtje achtergelaten met de vraag of wij de volgende keer tijdens een automatische brandmelding de zwaailichten en sirenes uit kunnen zetten. Dit willen we wel, maar wettelijk zijn we dat verplicht in verband met de veiligheid.”

Het aantal loze meldingen in Eibergen stijgt de laatste jaren. Alleen dit jaar moest de brandweer ruim vijftig keer onnodig de weg op. Waarvan veertien keer naar Rentray in Rekken en twaalf keer naar PS. ZH Oldenkotte. Boeijink: “We willen de bedrijven en instellingen weer medeverantwoordelijk maken. Ze moeten deelgenoot worden van het probleem.”

Ook kan er flink wat geld bespaart worden als er minder loze meldingen zijn. Elke keer als de brandweer uitrukt krijgen de vrijwilligers een vergoeding.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven