Midwinterhoorngroep pakt nog groter uit

dsc08416EIBERGEN – Wie wil genieten van de natuur, de kerstsfeer en de geluiden van de midwinterhoorns moet op zondag 18 december deelnemen aan de midwinterhoornwandeling rondom Mallum. De Eibergse midwinterhoornblazers pakken dit jaar groot uit. Samen met de VVV, Marke Mallum, het Muldershuis, en Scoltaro organiseren ze een groot evenement. Ook komen diverse andere blaasgroepen uit de regio naar Eibergen om een steentje bij te dragen.

Blazers Gerrit Keuper en Han klein Willink zijn van die heren die de oude traditie in ere houden. Maar hoe hebben de beide Eibergenaren eigenlijk het ‘midwinterhoornvirus’ gekregen? Keuper kwam tijdens een wandeling voor het eerst in aanraking met een midwinterhoorn. “Het leek me wel een leuke hobby. Toen ik tijdens mijn verjaardag een hoorn kreeg van mijn vrouw kon ik er niet meer onderuit.”

Klein Willink: “Bij mij ging het heel anders. Mijn buurvrouw wilde een midwinterhoorn in haar openhaard gooien. Ik vond dat dood zonde. Toen ze dat hoorde mocht ik de hoorn meenemen naar huis. Op die manier ben ik besmet geraakt. Hoelang ik dit al doe?, ik denk vijftien jaar.” Maar Han heeft al langer ervaring in de muziekwereld. Hij speelt nu al 54 jaar bij muziekverenging Excelsior.

De midwinterhoornwandeling start om 13.00 uur bij het Muldershuis. “Het is hier dan een gezellige boel. Er komt een grote kerstboom met daaromheen een kerstmarkt die opgezet wordt door Groei en Bloei. Langs de route staan ruim twintig blazers. Niet alleen van onze club maar uit Kotten, Lochuizen, en de midwinterhoornblazers uit Beltrum.” Er zijn ook een paar pauze-plekken voor de mensen die even een glaasje Glühwein willen drinken of hun handen willen warmen.

Bij de blokhut van Scoltaro wordt een kampvuur gestookt. Het botenhuis in Eibergen is ook geopend. Mensen van buitenaf die de boot nog nooit gezien hebben kunnen dan een kijkje nemen en krijgen uitleg. In de watermolen laten we zien hoe je een hoorn kunt maken en mensen kunnen ook een kijkje nemen bij Estenea”, aldus Keuper.

Gerrit en Han vertellen dat de hoorns vroeger werden gebruikt als communicatiemiddel. “Het lijkt ons een goed plan dat iedere groep een eigen roop krijgt. Nu heb je alleen de olde roop. Dan kun je aan de blazers horen waar ze vandaan komen. Het kan best zijn dat binnenkort de Eibergse roop in het leven wordt geroepen.”

Op www.midwinterhoorneibergen.nl is meer info te vinden.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven