Verslag over The Arctic Challenge (deel1)

Door Redactie op 16-01-2012


Wij van team7 Hairworld.nu (Maurice Startman en Emile Weeber) werden om 10:30 uur verwacht bij Roemaat transport te Lichtenvoorde. Hier aangekomen werden een aantal zaken van de auto en de teams gecontroleerd. Uiteraard of ieder zijn paspoort en rijbewijs bij zich had, maar ook werd stilgestaan bij de compleetheid van het “overlevingspakket”. We hebben bijvoorbeeld een dienblad bij ons en een grote zak met waxinelichtjes. Dit om de temperatuur te kunnen verhogen bij uitval van het voertuig.

Exact om 14:12 uur hebben wij het startschot gekregen om naar ons eerste coördinaat (Hamburg)te rijden. Erg mooi was het te zien dat veel  Berkellanders waren gekomen om de rijders uit te zwaaien. We hebben erg genoten van dit moment. Onze strategie was om te proberen zover mogelijk vooraan te rijden en door slimme (andere) routes te kiezen, wilden we dat zo onopvallend mogelijk doen. In de route richting Hamburg hebben we de meeste teams ingehaald.

Na Hamburg verloopt de route door Denemarken richting Zweden. Door scherp te rijden kwamen we samen met één ander team aan op de veerboot die zorgde voor de overtocht in Denemarken. Vervolgens moesten we een keuze maken of we via een veerboot of via een tolbrug naar Zweden reden. We hebben gekozen voor de brug en ook deze keuze bleek achteraf de juiste te zijn.

Maandag, 16 januari 2012: We rijden in Zweden, ons derde coördinaat (Gränna in Zweden) tegemoet. We kiezen ervoor om safe te gaan en onze snelheid aan te passen gezien de wisselde weersomstandigheden die we ’s nachts meemaken. Van matige sneeuwval tot ijzel en ook de dichtgevroren autoruiten maken het in ieder geval wel zo dat we het Arctische gevoel weer krijgen. Helaas hebben we moeten constateren dat er enkele teams noodgedwongen uit de Challenge moesten stappen vanwege schade aan hun voertuig. Gedurende de hele nacht was het verraderlijk glad op sommige stukken en we kunnen ons daarom ook goed voorstellen dat er veel teams last hebben gehad van deze vervelende weersomstandigheden. Sneeuw is mooi en de auto blijft goed onder controle, maar bij ijzel is het heel onvoorspelbaar.

Eenmaal aangekomen bij het coördinaat komen we team 12 tegen. Zij hebben besloten dat er spijkerbanden gewisseld moeten worden. We praten even met elkaar en nemen vervolgens het besluit dat het hoog tijd wordt om door te gaan naar het vierde coördinaat (Persön in Zweden). Eenmaal op weg besluiten we om beurten een oogje dicht te doen tegen de man met de hamer, die soms al even komt vragen naar de weg.
De weg is nog lang, want eenmaal aangekomen op het vierde coördinaat (12:34uur), krijgen we te horen dat het laatste stuk nog ruim 540 km is richting Noord Finland. Hier zullen wij gaan overnachten in een écht bed! We zien er al naar uit! Onderweg komen we verschillende rendieren tegen en die beesten gaan helemaal geen centimeter opzij. Blijft oppassen dus voor die mooie beestjes. Ook valt de avond al snel; 15:00 uur is het volledig duister geworden en doen de verstralers weer overwerk.

De omstandigheden zijn alles behalve eenvoudig. De ruiten ijzelen weer dicht en op de verstralers zit een dik pak ijs. Het sneeuwt van tijd tot tijd hevig en dat bemoeilijkt het zicht. Ook hebben we veel last van de enorme stuifsneeuw die vrachtwagens achterlaten als we ze achterop komen.
Het laatste coördinaat (Saariseläntie Finland) hebben we bereikt om 18:18 uur en hebben dan volgens onze berekeningen ruim 2700 km gereden door 27 uur non-stop door te rijden. Dat lijkt ons een ideale tijd.

Bij aankomst blijkt een hotel waar we enkele nachten zullen verblijven om meer mooie Arctische belevenissen op te doen.

Wordt vervolgd…

Copyright © 2023 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Extra voorstellingen Stokkums Toneel
REGIO - Vanwege de aanhoudende vraag naar kaarten, heeft het Stokkums Toneel besloten om een extra voorstelling te geven op: Vrijdag 3 & zate......
Lees verder »

Filmavond in Beltrum
BELTRUM - Op dinsdag 21 maart om 19.30 uur vertoont de Commissie Ontmoeting & Inspiratie de film Lion, in de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk......
Lees verder »

6 tips voor een nieuw interieur in huis
BERKELLAND - Nieuw interieur in huis kan het design nieuw leven inblazen en het laten voelen alsof de woning net helemaal opnieuw is gebouwd. Deze ze......
Lees verder »

Crescendo Neede presenteert: Thank you for the music
NEEDE - Op zaterdag 11 februari geeft het orkest van Crescendo Neede, in samenwerking met de Twentse Politie Kapel, een concert in de Grote Kerk in Ne......
Lees verder »

Jaarlijkse subsidie aanvragen dienen vóór 31 maart bij de gemeente binnen te zijn
BERKELLAND - De jaarlijkse subsidieaanvragen voor muziek, zang, dans, toneel, dorpsböke, jeugd- en jongerenwerk, ouderenwerk, sport en vorming en educ......
Lees verder »

Geesterens Belang start met inloopspreekuur
GEESTEREN - Als dorpsbelangen vereniging heeft Geesterens Belang een tweeledig doel. Zij wil graag de tradities en de authenticiteit van het dorp besc......
Lees verder »

GroenLinks Berkelland zoekt kandidaten voor het ‘Groene Lintje’
BERKELLAND - GroenLinks Berkelland wil met het uitreiken van een Groen Lintje organisaties of mensen die zich sterk hebben gemaakt voor duurzame ......
Lees verder »

Motel Westcoast zingt Eagles in Theater ’t Spieker
EIBERGEN - Muziekblad OOR schreef: ‘Zelden vier stemmen gehoord die zo goed bij elkaar passen met zo’n hoog niveau’. Daar tekent de formatie Motel Wes......
Lees verder »

Streekvervoer staakt volgende week vijf dagen
BERKELLAND - Het streekvervoer gaat vanaf volgende week maandag in het hele land staken. Dat meldt vakbond CNV, nadat werkgevers niet hadden gereageer......
Lees verder »

Inzameling Voedselbank op zondag 5 februari in Neede
NEEDE - Bij de Voedselbank Oost Achterhoek zijn er 24 chauffeurs, die elke week naar vaste leveranciers in de regio gaan om voedsel op te halen maar ......
Lees verder »

Geen tegenstander voor klootschietvereniging ’t Broek uit Ruurlo
BERKELLAND - Het wordt spannend met nog twee wedstrijden te gaan in de Landelijke Straatcompetitie klootschieten. Er zijn nog 3 ploegen die aanspraak......
Lees verder »

Patrick te Voortwis nieuwe trainer GSV’63
GEESTEREN - Patrick te Voortwis neemt deze zomer het stokje over van Mark Reinders als trainer van GSV’63. Dat maakte voorzitter Erwin Ketting vooraf......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen neet te volgen
NEEDE - Heb ie dat ok wal es dat ie der niks mear van snapt? Noe volgt een paar onnavolgboare berichten oet `t dagelijks nieuws. Rutte stelt 100 milj......
Lees verder »

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

NUB TV

Boeren feliciteren FrieslandCampina in Borculo met verjaardag


BORCULO – De zuivelfabriek van FrieslandCampina in Borculo bestaat 125 jaar, wat reden was voor Achterhoekse melkveehouders om woensdagochtend langs te komen met een bloemetje én een feestelijke banner. De boeren, die als lid onderdeel zijn van het internationale bedrijf, hopen zo de banden aan te halen. “Een mooi moment vanuit de boeren die bij ons zijn aangesloten”, vindt locatiedirecteur Eric Hassink.

“We zijn hier ooit begonnen met een boterfabriek, later kaas, en uiteindelijk is het uitgegroeid tot wat je nu ziet staan.” Behalve een felicitatie, was het voor de boeren een manier om de banden aan te halen. Volgens Gerbert Boenink, voorzitter van de districtsraad van het bedrijf in de Achterhoek, is dat nodig: “De verbinding tussen de leden en de mensen die hier werken is minder geworden. Vroeger werkten de zonen en dochters allemaal in die fabriek. Wij willen die verbinding terugbrengen.” De locatiedirecteur herkent het verhaal. “Ik denk dat de band in het verleden misschien wel hechter geweest is, toen was het echt lokaal gericht”, zegt Hassink. “Het bedrijf is internationaler geworden, misschien zijn we ook wel wat uit elkaar gegroeid, maar de contacten zijn nog steeds goed.” Boenink: “In een coöperatie is net als in een familie veel discussie, er zijn continu mensen die iets vinden. In globaliteit zijn mensen tevreden, maar er zijn ook zeker kritische leden, dat is goed.”

‘Gezonde toekomst’
Hoewel er vanwege de stikstofcrisis bij sommige veehouders zorgen zijn over de toekomst, ziet de fabriek de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Zuivel in zijn algemeenheid heeft denk ik nog steeds een ongelofelijk mooie toekomst”, aldus Hassink, die aangeeft dat de locatie in Borculo onder meer kindervoeding en medische producten produceert. “Die breedheid zorgt ervoor dat we echt een gezonde toekomst tegemoet gaan.”

Door: REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »