Veel inbraken overdag en in avonduren

BORCULO – De politie constateert dat driekwart van de woninginbraken in de Achterhoek overdag en in de avonduren plaatsvinden. Deze trend zet zich al vanaf medio 2011 voort. Daarom roept de politie het publiek op om alert te zijn en contact op te nemen via 0900-8844 wanneer er vreemde personen of auto’s in de buurt gesignaleerd worden.

Landelijk blijken de cijfers van woninginbraken nog steeds te stijgen, gelukkig niet in de Achterhoek. In 2009 vonden er 624 woninginbraken plaats, in 2010 waren het er 713 en het afgelopen jaar 601. Wel is iedere inbraak er een teveel, zeker omdat men in het privédomein van de bewoner komt. En wat te denken van het feit wanneer er spullen worden gestolen waar je aan gehecht bent? Om een goed beeld te krijgen van de tijdstippen waarop inbraken en insluipingen plaats vinden, heeft het woninginbrakenteam van de politie in de Achterhoek de aangiften van de maand januari geanalyseerd. Hierbij blijkt dat de trend van medio 2011 zich voorzet. 75% van de inbraken en insluipingen vinden tussen 07.00 en 23.00 uur plaats. Vaak wordt gedacht dat inbrekers in de nachtelijke uren op pad zijn.

Het betekent, dat het publiek in de dagsituatie een belangrijke bijdrage kan leveren aan de veiligheid in hun woonomgeving. Mensen gaan boodschappen doen, naar het werk, brengen kinderen naar school of laten de hond uit. In de avonduren moet de hond weer uitgelaten worden, komt men thuis en staat een rit naar de sportclub, de vereniging of een verjaardagsvisite op het programma. Op al die momenten kan er een inbreker in de buurt actief zijn.

Bel met de politie De politie roept daarom mensen op om alert te zijn bij verdachte situaties. Zie je verdachte personen of auto’s in de buurt, observeer dit eens. Maak eventueel foto’s en bel de politie via 0900-8844. Bij heterdaadsituaties (een inbraak die op dat moment plaatsvindt, dreigt plaats te vinden, of net is gepleegd) bel 112. Dan kan de politie snel ingrijpen en op zoek gaan naar daders.

De meest voor de hand liggende preventietip om inbrekers en insluipers te weren is het goed afsluiten van ramen en deuren, ook als u maar heel even weggaat. Er zijn veel meer maatregelen die genomen kunnen worden om het risico van een inbraak te verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan het niet in het zicht plaatsen van waardevolle goederen zoals laptops, fotocamera’s en portemonnees en goed hang- en sluitwerk.

Wees voorzichtig met opmerkingen op sociale media over een vakantie in het zonnige zuiden. Meer tips zijn te vinden op www.politie-nog.nl door onder ‘Specials’ te klikken op woninginbraken.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven