”Waarom massale bomenkap in Ruurlo?”

tn_dsc01292RUURLO – Heel wat wandelaars schrikken de laatste tijd van grote machines die flink aan het zagen zijn in de bossen van boswachterij Ruurlo. Staatbosbeheer is begonnen met het kappen van een grote hoeveelheid bomen. Boswachster Sanne Beld: “Het is heel normaal dat mensen opkijken tijdens de veranderingen in het bos. De dunning in dit gebied is echt nodig, meerdere bossen zijn vergrijsd en hebben onderhoud nodig. Ongeveer drie procent van de bomen wordt gekapt, dat is ruim twaalf hectare.”

Het woordje kappen wil de jonge boswachter eigenlijk niet in de mond nemen. “We noemen dit oogsten of dunning. Hout oogsten uit bossen is niet nieuw, dit gebeurt al eeuwen. Nieuw jong bos krijgt nu maximaal de ruimte om te groeien. Hiermee wordt vergrijzing van het bos tegengegaan en wordt het bos verjongd zodat een goede houtoogst voor toekomstige generaties mogelijk is”, legt de boswachster uit. “Kijk, hier staat al een jong boompje dat nu flink kan groeien. Over een jaar is het hier weer helemaal groen en ken je de omgeving niet meer weer. Het lijkt nu een zooitje maar we herstellen straks alles weer, bijvoorbeeld de wandelpaden.”

Op diverse plekken heeft Staatsbosbeheer borden geplaatst met informatie over de bomenkap. “Als mensen nog meer willen weten kunnen ze me persoonlijk bellen.” De bomenkap levert flink wat geld op, die centen heeft Staatsbosbeheer hard nodig voor het beheer van de Nederlandse natuur. Dat komt vooral door de bezuinigingen van het rijk. Staatsbosbeheer zorgt voor de natuur, voor de fietser en wandelaars en produceert hout. Het gaat om multifunctioneel bos: bos met drie taken: recreatie, natuur en houtoogst.

Staatsbosbeheer oogst jaarlijks 250.000 m3 in de multifunctionele bossen (ongeveer 70% van de bijgroei). Dat is altijd zo en blijft ook zo. Voor houtproductie is het gebruikelijk om 10% van het bos in de verjongingsfase te hebben. Staatsbosbeheer heeft momenteel 3% in een goede verjonging.

”Door de komende vijf jaar jaarlijks 2% te verjongen maken we een inhaalslag om te zorgen dat toekomstige generaties ook kunnen oogsten. De komende jaren zal de houtoogst in totaal tussen de 250.000 m3 tot maximaal 400.000 m3 liggen”, aldus Sanne Beld.

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=2535]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven