Molens te bezichtigen tijdens molendag

REKKEN – Op zaterdag 12 mei is het weer Nationale Molendag, De vrijwillige molenaars van onze stichting hebben daarvoor de nodige activiteiten opgezet. Daarbij vormen de draaiende Mallumse watermolen bij Eibergen en de Piepermolen in Rekken het middelpunt. Als gezegd zal de Mallumse Molen op die dag in bedrijf zijn. Zoals gebruikelijk is de molen dan gratis te bezoeken.

In de molen is het mogelijk zelf je eigen pannenkoek te bakken. Dus maak er wat moois van, schuif achter een van de opgestelde picknicktafels en eet vervolgens smakelijk van het resultaat. Voor de kinderen ligt er een fraaie kleurplaat van de molen klaar. De naast de Mallumse molen gelegen kruidentuin is ook gedurende de hele dag toegankelijk, zij het dan tegen betaling van € 2,– per persoon. De tuiniers, ook vrijwilligers, zijn al weken in touw om er prachtige uit van te maken.

In Rekken zal de Piepermolen bij voldoende wind volop in actie zijn en de deuren staan natuurlijk weer voor iedereen open. Daar is dan al vanaf  9.30 uur een gratis fietsroute af te halen. Die is overigens ook verkrijgbaar bij zaal Kerkemeijer tegenover de molen. Zoals elk jaar bakken enkele vrijwilligers weer smakelijke pannenkoeken die ieder die dat wil kan komen proeven. Het versgebakken brood en en ook de krentenbroodjes uit de bakoven naast de molen mag niemand missen.

Het is voor een kleinigheid te koop en de ervaring leert dat alles als warme broodjes over de toonbank gaat. En voor wie een windmolen nog niet genoeg is, zal ook de oude Deutzmotor, die onder in de molen geïnstalleerd is, in bedrijf gesteld worden. De wildbeheerseenheid slaat ook weer de tent op naast de molen om u van alles te vertellen over wild- en natuurbeheer in Eibergen. Bovendien worden er verschillende oude ambachten gedemonstreerd, zoals knipmutsen maken en manden vlechten.

Last but not least doen de leden van folkloristische dansgroep “de Plaggenmeijers” om 11.00 uur nog even de voetjes van de vloer. Om 12.30 uur zal de kinderdansgroep “de Drejtollekes” het goede voorbeeld volgen. Reden genoeg dus om in de benen te komen en er eens lekker op uit te gaan op Nationale molendag 2012.

En dan nog iets: Zonder molenaar kan de molenaar uiteraard niet in bedrijf zijn. Maar….wie zal de zorg over de molen op zich nemen na de huidige molenaar? Het is daarom wenselijk dat mensen die er iets voor voelen om vrijwillig molenaar te worden zich melden bij de molenaar. Zij kunnen dan praktijkervaring opdoen in de Piepermolen.

De theorie met met name uit schriftelijk materiaal opgedaan worden. Dat wordt beschikbaar gesteld aan leden van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. De molenaar kan u desgewenst daarover verder informeren.

Zie ook de website www.eibergsemolens.nl.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven