Huisje van ‘Polderdieke’ tegen de vlakte

dsc03415EIBERGEN – Waarom het historische huisje van Polderdieke (Hendrika Aleida Lammertink) aan de Hagensweg in Eibergen recent gesloopt is dat kan niemand vertellen. Wel is duidelijk het huisje een hoge cultuurhistorische waarde had. Volgens een woordvoerder van museum de Scheper was het gebouwtje het eerste sociale huisje van Eibergen. ‘Polderdieke’ en Albert Punt (die bezig was met onderhoud aan de Berkel en de sloten van de boeren) kregen het huisje rond 1910 van enkele boeren die in de buurt geld hadden ingezameld om het huisje te bouwen.

“Dit huisje had bewaard moeten blijven, erg jammer dat de gemeente dit soort cultuurhistorische objecten niet wil bewaren en beschermen. Ze hadden dit moeten aanwijzen als gemeentelijk monument. Ik zie wel vaker dingen die zomaar verdwijnen terwijl ze in stand gehouden moesten worden”, zegt Herman Scheper die gek is op de historie van Eibergen

Polderdieke leefde van 1864 tot 1951. Ze werkte eerst samen met Albert Punt aan het Berkelproject. Ze deed daar de catering. Na de dood van Punt moest Polderdieke ander werk gaan zoeken ze ging daarom met haar kinderwagen goederen verkopen langs de deuren. Garen, band, schoensmeer en andere aanverwante artikelen. Ze werd in het dorp ook wel de dorpskrant genoemd omdat ze overal wat hoorde.

Op het perceel waar het huisje stond zijn nieuwe bewoners komen wonen, waarschijnlijk hadden ze helemaal geen besef dat het huisje zo’n grote waarde had. Maar volgens buurtbewoners wisten ze dat donders goed. ”Het gebouwtje was heel snel verdwenen”, aldus een buurtbewoner die niet met naam genoemd wil worden. In heel veel boeken en verslagen over de geschiedenis is het verhaal van Polderdieke vastgelegd. Ook in museum de Scheper is een hoek ingericht met het verhaal over de beroemde Eibergse.

Veel mensen weten hoe belangrijk Polderdieke is en was. Zelfs in 2011 stond de beroemde dorpsfiguur nog centraal tijdens het 25-jarig jubileum van Historische Kring Eibergen.

Update maandagavond 22.00 uur:
De persoon die het huisje gesloopt heeft belde net de redactie. “Ik heb bij de gemeente een sloopvergunning aangevraagd. En die heb ik ook gekregen. Het heeft dus netjes in BerkelBericht gestaan. Na die tijd heb ik nog contact gezocht met de Historische Kring met de vraag of ze nog interesse hadden in het huisje. Maar na overleg hebben ze aangeven dat ze er niets mee konden. We hebben het dus niet zomaar gesloopt, we waren bewust dat het ging om een stukje geschiedenis. Mijn grootouders hebben hier zelfs nog gewoond. Het huisje was helemaal vervallen en stond aan de weg we konden er niet veel meer mee doen vandaar dat we het gesloopt hebben.”

Update woensdag 16 mei 20.00 uur:
De gemeente komt met een reactie naar buiten. Henny Roos: ”Voor de sloop van het bijgebouw is op 22 februari 2012 een sloopvergunning verleend. Deze is gepubliceerd op 6 maart 2012. Bij de beoordeling van de aanvraag moeten wij volgens de toen nog geldende bouwverordening een aantal toetsen doen. Deze toetsen zijn ook de enige toetsen die wij mogen doen. Eén van die onderdelen is of er sprake is van een monument (een gemeentelijk of rijksmonument). Het bouwwerk in deze is geen gemeentelijk of rijksmonument. Wij kunnen daarom niet anders dan de sloopvergunning verlenen.”

Update woensdag 16 mei 20.45 uur:
Reactie Historische Kring. Bert van der Ziel: ”Natuurlijk vinden wij, de Historische Kring Eibergen, het ook heel erg jammer dat het huisje van Polderdieke gesloopt is. Weliswaar had het architectonisch weinig waarde maar cultuurhistorisch was het voor Eibergen wel belangrijk. Maar helaas zagen wij geen mogelijkheden om het te redden. In dat geval hadden wij op onze kosten een bouwtekening moeten laten maken en het op een deskundige wijze moeten laten afbreken. Vervolgens hadden we iemand of een organisatie of stichting moeten vinden die bereid zou zijn om het in de oorspronkelijke staat elders weer op te bouwen en er dan ook een bestemming voor heeft. De historische kring heeft zelf geen geld voor zoiets en ook geen bestemming voor zo’n pandje. We hebben nog overleg gehad met de familie Wassink (camping De Vlierhof) die kosten noch moeite gespaard hebben om De Jappe te herbouwen op hun terrein. Het huisje van Polderdieke zou een mooie aanvulling zijn geweest bij het herrezen boerderijtje De Jappe. Maar de familie Wassink kan het financieel en qua energie niet bolwerken om ook het huisje van Polderdieke nog te herbouwen.  Helaas, het is niet anders.”

Foto vroeger:
[nggallery id=2735]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven