Huisje van ‘Polderdieke’ tegen de vlakte

Door Redactie op 14-05-2012

dsc03415EIBERGEN – Waarom het historische huisje van Polderdieke (Hendrika Aleida Lammertink) aan de Hagensweg in Eibergen recent gesloopt is dat kan niemand vertellen. Wel is duidelijk het huisje een hoge cultuurhistorische waarde had. Volgens een woordvoerder van museum de Scheper was het gebouwtje het eerste sociale huisje van Eibergen. ‘Polderdieke’ en Albert Punt (die bezig was met onderhoud aan de Berkel en de sloten van de boeren) kregen het huisje rond 1910 van enkele boeren die in de buurt geld hadden ingezameld om het huisje te bouwen.

“Dit huisje had bewaard moeten blijven, erg jammer dat de gemeente dit soort cultuurhistorische objecten niet wil bewaren en beschermen. Ze hadden dit moeten aanwijzen als gemeentelijk monument. Ik zie wel vaker dingen die zomaar verdwijnen terwijl ze in stand gehouden moesten worden”, zegt Herman Scheper die gek is op de historie van Eibergen

Polderdieke leefde van 1864 tot 1951. Ze werkte eerst samen met Albert Punt aan het Berkelproject. Ze deed daar de catering. Na de dood van Punt moest Polderdieke ander werk gaan zoeken ze ging daarom met haar kinderwagen goederen verkopen langs de deuren. Garen, band, schoensmeer en andere aanverwante artikelen. Ze werd in het dorp ook wel de dorpskrant genoemd omdat ze overal wat hoorde.

Op het perceel waar het huisje stond zijn nieuwe bewoners komen wonen, waarschijnlijk hadden ze helemaal geen besef dat het huisje zo’n grote waarde had. Maar volgens buurtbewoners wisten ze dat donders goed. ”Het gebouwtje was heel snel verdwenen”, aldus een buurtbewoner die niet met naam genoemd wil worden. In heel veel boeken en verslagen over de geschiedenis is het verhaal van Polderdieke vastgelegd. Ook in museum de Scheper is een hoek ingericht met het verhaal over de beroemde Eibergse.

Veel mensen weten hoe belangrijk Polderdieke is en was. Zelfs in 2011 stond de beroemde dorpsfiguur nog centraal tijdens het 25-jarig jubileum van Historische Kring Eibergen.

Update maandagavond 22.00 uur:
De persoon die het huisje gesloopt heeft belde net de redactie. “Ik heb bij de gemeente een sloopvergunning aangevraagd. En die heb ik ook gekregen. Het heeft dus netjes in BerkelBericht gestaan. Na die tijd heb ik nog contact gezocht met de Historische Kring met de vraag of ze nog interesse hadden in het huisje. Maar na overleg hebben ze aangeven dat ze er niets mee konden. We hebben het dus niet zomaar gesloopt, we waren bewust dat het ging om een stukje geschiedenis. Mijn grootouders hebben hier zelfs nog gewoond. Het huisje was helemaal vervallen en stond aan de weg we konden er niet veel meer mee doen vandaar dat we het gesloopt hebben.”

Update woensdag 16 mei 20.00 uur:
De gemeente komt met een reactie naar buiten. Henny Roos: ”Voor de sloop van het bijgebouw is op 22 februari 2012 een sloopvergunning verleend. Deze is gepubliceerd op 6 maart 2012. Bij de beoordeling van de aanvraag moeten wij volgens de toen nog geldende bouwverordening een aantal toetsen doen. Deze toetsen zijn ook de enige toetsen die wij mogen doen. Eén van die onderdelen is of er sprake is van een monument (een gemeentelijk of rijksmonument). Het bouwwerk in deze is geen gemeentelijk of rijksmonument. Wij kunnen daarom niet anders dan de sloopvergunning verlenen.”

Update woensdag 16 mei 20.45 uur:
Reactie Historische Kring. Bert van der Ziel: ”Natuurlijk vinden wij, de Historische Kring Eibergen, het ook heel erg jammer dat het huisje van Polderdieke gesloopt is. Weliswaar had het architectonisch weinig waarde maar cultuurhistorisch was het voor Eibergen wel belangrijk. Maar helaas zagen wij geen mogelijkheden om het te redden. In dat geval hadden wij op onze kosten een bouwtekening moeten laten maken en het op een deskundige wijze moeten laten afbreken. Vervolgens hadden we iemand of een organisatie of stichting moeten vinden die bereid zou zijn om het in de oorspronkelijke staat elders weer op te bouwen en er dan ook een bestemming voor heeft. De historische kring heeft zelf geen geld voor zoiets en ook geen bestemming voor zo’n pandje. We hebben nog overleg gehad met de familie Wassink (camping De Vlierhof) die kosten noch moeite gespaard hebben om De Jappe te herbouwen op hun terrein. Het huisje van Polderdieke zou een mooie aanvulling zijn geweest bij het herrezen boerderijtje De Jappe. Maar de familie Wassink kan het financieel en qua energie niet bolwerken om ook het huisje van Polderdieke nog te herbouwen.  Helaas, het is niet anders.”

Foto vroeger:

Copyright © 2023 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Een nieuwe Quali-tijd wandeling met verrassing rondom Neede
NEEDE - Zoekt u ook weleens naar een klein cadeautje, b.v. Valentijnsdag, voor iemand die eigenlijk alles al heeft? Bij de VVV Neede kennen ze da......
Lees verder »

Extra avond Brooksfeest in Ruurlo
RUURLO – Het Brooksfeest, georganiseerd door de Ruurlose Buurtvereniging Het Broek en Omstreken telt dit jaar een extra dag. Het jaarlijks terugkerend......
Lees verder »

Kansarme Poolse kinderen kijken uit naar ontspannende vakantie in Borculo
BORCULO - Pax Kinderhulp Borculo is vol enthousiasme bezig met de voorbereidingen voor de vakantie van kansarme Poolse kinderen, die verblijven in wee......
Lees verder »

Jubileumvoorstellingen Toneelgroep Markvelde
REGIO - Dit jaar wordt door Toneelgroep Markvelde voor de tiende keer een stuk op de planken gebracht. Met slechts één noodgedwongen onderbreking in h......
Lees verder »

Trompettist en Edison winnaar Teus Nobel bij Jazz Eibergen
EIBERGEN-Trompettist en Edison winnaar Teus Nobel speelt donderdag 16 februari met zijn trio bij Jazz Eibergen in Het Muldershuis. Teus Nobel, trompet......
Lees verder »

Nicole Tekent (Koopman) laat u zien hoe een pasteltekening wordt gemaakt in Het Filter op Natuurpark Kronenkamp
NEEDE - Altijd al willen weten hoe een tekening met pastelpotloden wordt gemaakt? Op vrijdagmiddag 10 februari van 14.00 tot 16.00 uur is Nicole ......
Lees verder »

Genomineerden Beste Boek Achterhoek en Liemers bekend
BERKELLAND - Wat is het Beste Boek van Achterhoek en Liemers dat in 2022 is uitgebracht? De vijf genomineerden voor de titel zijn bekend. Het zijn – i......
Lees verder »

Thema-avond over vleermuizen bij De Huve in Eibergen
EIBERGEN - IVN/KNNV Oost-Achterhoek houdt woensdag 8 februari een thema-avond over vleermuizen. Spreker is die avond in De Huve aan de Grotestraat 52 ......
Lees verder »

Bloemschiklessen bij Groei & Bloei Berkelland
BERKELLAND – Begin februari beginnen bij Groei & Bloei Berkelland weer de bloemschiklessen. Men hoeft geen lid te zijn van Groei & Bloei Berke......
Lees verder »

Ester van de Haar nieuwe directeur Cultuur Oost
BERKELLAND - De Raad van Toezicht van Cultuur Oost, de Gelderse adviesorganisatie op het gebied van kunst en cultuur, maakt vandaag bekend dat Ester ......
Lees verder »

Extra voorstellingen Stokkums Toneel
REGIO - Vanwege de aanhoudende vraag naar kaarten, heeft het Stokkums Toneel besloten om een extra voorstelling te geven op: Vrijdag 3 & zate......
Lees verder »

Filmavond in Beltrum
BELTRUM - Op dinsdag 21 maart om 19.30 uur vertoont de Commissie Ontmoeting & Inspiratie de film Lion, in de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen neet te volgen
NEEDE - Heb ie dat ok wal es dat ie der niks mear van snapt? Noe volgt een paar onnavolgboare berichten oet `t dagelijks nieuws. Rutte stelt 100 milj......
Lees verder »

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

NUB TV

Boeren feliciteren FrieslandCampina in Borculo met verjaardag


BORCULO – De zuivelfabriek van FrieslandCampina in Borculo bestaat 125 jaar, wat reden was voor Achterhoekse melkveehouders om woensdagochtend langs te komen met een bloemetje én een feestelijke banner. De boeren, die als lid onderdeel zijn van het internationale bedrijf, hopen zo de banden aan te halen. “Een mooi moment vanuit de boeren die bij ons zijn aangesloten”, vindt locatiedirecteur Eric Hassink.

“We zijn hier ooit begonnen met een boterfabriek, later kaas, en uiteindelijk is het uitgegroeid tot wat je nu ziet staan.” Behalve een felicitatie, was het voor de boeren een manier om de banden aan te halen. Volgens Gerbert Boenink, voorzitter van de districtsraad van het bedrijf in de Achterhoek, is dat nodig: “De verbinding tussen de leden en de mensen die hier werken is minder geworden. Vroeger werkten de zonen en dochters allemaal in die fabriek. Wij willen die verbinding terugbrengen.” De locatiedirecteur herkent het verhaal. “Ik denk dat de band in het verleden misschien wel hechter geweest is, toen was het echt lokaal gericht”, zegt Hassink. “Het bedrijf is internationaler geworden, misschien zijn we ook wel wat uit elkaar gegroeid, maar de contacten zijn nog steeds goed.” Boenink: “In een coöperatie is net als in een familie veel discussie, er zijn continu mensen die iets vinden. In globaliteit zijn mensen tevreden, maar er zijn ook zeker kritische leden, dat is goed.”

‘Gezonde toekomst’
Hoewel er vanwege de stikstofcrisis bij sommige veehouders zorgen zijn over de toekomst, ziet de fabriek de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Zuivel in zijn algemeenheid heeft denk ik nog steeds een ongelofelijk mooie toekomst”, aldus Hassink, die aangeeft dat de locatie in Borculo onder meer kindervoeding en medische producten produceert. “Die breedheid zorgt ervoor dat we echt een gezonde toekomst tegemoet gaan.”

Door: REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »