Fons (79) maakt nog steeds bonsaikunst!

tn_dsc03808EIBERGEN – Dit mogen we toch wel bijzonder noemen: Op 79-jarige leeftijd actief bezig zijn met bonsaikunst. Fons Krabben uit Eibergen kan er alles over vertellen. Bijna iedere dag is hij bezig met het kweken van bonsaiboompjes. ”Kijk, deze is al bijna twintig jaar oud. Het is één van mijn oudste exemplaren.” Trots laat Krabben – die lid is van bonsai-club Goyomatsu – zijn eigengemaakte bonsais zien (zie foto’s en video). In de tuin van Krabben zijn vele Chinese boompjes tentoongesteld.

Krabben kwam als klein kind al in aanraking met de bonsaikunst. ”Ik liep een keer langs bloemenzaak Weeink. Mijn aandacht viel toen op een klein boompje die in de etalage stond. Ik weet nog goed wat voor prijs erop stond, zeshonderd gulden! Op dat moment dacht ik: zo’n boompje wil ik later ook hebben.” En die droom kwam in 1982 uit, Fons begon toen aan zijn eerste bonsai.

De Eibergenaar heeft met zijn boompjes al meerdere prijzen in de wacht gesleept. Zelfs in het buitenland kennen ze bonsaikunstenaar Krabben. Tijdens een tentoonstelling in Münster (Duitsland) ging hij met een prijs naar huis. In de achtertuin van Krabben is een heuse kwekerij te vinden. “Ik kweek de boompjes op van klein stekje tot volwassen plant. Er gaat veel tijd en werk inzitten.”

Fons moet er niet aan denken dat hij moet stoppen. “Als ik naar een bejaardenwoning moet verhuizen dan wil ik graag een stukje grond waar ik mijn hobby nog steeds kan uitoefenen.” De bonsaikunstenaar mag zich ook leermeester noemen. Op dit moment leert hij verschillende mensen de kneepjes van het vak.

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=2798]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven