Basisschool start een unieke webwinkel

GEESTEREN – Openbare basisschool De Keikamp in Geesteren heeft de primeur: de eerste basisschool in Nederland met een eigen webwinkel, opgezet en beheerd door de leerlingen zelf. De basisschool webwinkel is een praktijkproject waarmee de basisschool invulling geeft aan een eigen gekozen richting: Onderwijs en Ondernemerschap.

De Keikamp heeft een actieve houding in het rumoerige onderwijsland, waar bezuinigingen goed voelbaar zijn. “Er zijn nou eenmaal feiten, ook voor onze school en dit vraagt om een verandering in het denken en doen in het onderwijs”, zegt Bert Izaks de schooldirecteur. Onlangs is een succesvolle samenwerking afgerond door ouders, vrijwilligers, het schoolteam, sponsoren en de kinderen van De Keikamp. Resultaat: een vernieuwd schoolplein volledig op eigen kracht. Het is een project geweest vol ondernemerschap.

Jolanda Luimes was één van de betrokken ouders.  “Het onderwijs is de springplank naar de samenleving. En die samenleving  verandert flink op maatschappelijk en financieel vlak. Dit vraagt om nieuwe samenwerkingsvormen”, aldus Luimes. “Dit heeft me aan het denken gezet en zo ontstond De ondernemende basisschool dat geïntegreerd is in beleid, organisatie en lesprogramma. Met een prachtig praktijk leerproject, namelijk een eigen basisschool webwinkel.”

Izaks en Luimes vinden dat ondernemerschap in de breedste zin van het woord, een positieve ontwikkeling met zich mee brengt voor het kind zelf.  Als persoon maar ook voor het kind in zijn/haar omgeving. Bijvoorbeeld het leren omgaan met (viraal) geld. De webwinkel van De Keikamp zal aankomend schooljaar worden gestart en daarbij de eerste webwinkel van Nederland zijn die wordt gerund door leerlingen uit het primair onderwijs.  Met alles er op en aan: voorraden, logistiek, reclame, aankleding, verkoop en natuurlijk budgetbeheer.

De kinderen worden gedurende het schooljaar hier zelf verantwoordelijk voor en zullen onderling gaan samenwerken in teams en met ondernemers uit de regio. Een bekende grote webwinkel  is vanuit kennis betrokken bij het project. ‘Natuurlijk kijken we over de schouders mee en sturen we de onderneming bij waar nodig,’ vult Izaks aan. ‘Er zijn uitgebreide leerdoelen opgesteld, zodat we precies weten welke richting we uitvaren’.

De producten die door de kinderen te koop zullen worden aangeboden, zijn door eigen handen gemaakt en zullen zowel van decoratieve als van praktische aard zijn.  Net als bij een echt bedrijf moeten de kinderen ervoor zorgen dat er aan het eind van het schooljaar een positief resultaat staat op de bankrekening van de webwinkel.

De helft van de opbrengst gaat in het potje van school en de andere helft naar een per jaar zelf gekozen goed doel voor een ander kind.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven