De spruiten-primeur dit jaar voor Pleiter!

dsc07590NEEDE – Visboeren ‘vechten’ om het eerste vaatje haring. Maar in de groentewereld kan het nog veel gekker, daar wordt een flink geldbedrag geboden op het eerste kratje Hollandse spruiten. Op de groenteveiling in Barendrecht werden vrijdagmorgen (10 augustus) de eerste spruiten van Nederland geveild. Het eerste kistje spruiten werd gekocht door groenteboer Eddy Pleiter uit Neede. “Het is wel grappig dat ik dit jaar de eerste spruiten van Nederland in mijn winkel heb liggen.”

Pleiter deed – met 50,00 euro – het hoogste bod op het eerste kistje van drie kilo. “Het mooie is dat ze morgen gewoon in de winkel liggen voor 1,95 per pond”, lacht Pleiter. Groenteleverancier Willem Dijk uit Enschede – die de inkoop voor de Needse groenteboer regelt – kwam vrijdagavond persoonlijk de eerste spruiten overhandigen. “Het is een beetje vroeg voor de spruiten. Morgen wordt het 26 graden maar dat maakt in dit geval niet uit. Neede heeft de primeur!”, zegt Dijk.

De opbrengst van de eerste spruiten gaat naar 3FM Serious Request. “Dijk doet voor ons de inkoop op de veiling en zorgt er ook voor dat het geld bij het Glazen Huis terecht komt.” Willem Dijk kocht naast het eerste kistje ook de andere spruiten de geveild werden (15 kilo). De totale opbrengst – 206,40 euro – gaat ook naar Rode Kruis (kindersterfte bestrijden).

Vollegrondteler Visser uit De Heen verkocht vanmorgen de eerste spruiten op de veiling. Aankomende weken worden de spruiten nog beperkt aangeboden bij de groenteboeren. Vanaf week 34 verwacht de teler grotere volumes. De veiling zorgt voor de start van het nieuwe Nederlandse spruitenseizoen.

“Ik denk dat morgenvroeg de spruiten al snel op zijn. Als mensen dit lezen dan willen ze de eerste spruiten graag proeven. Vijfhonderd gram voor de hoogste bieder. Ook dit geld gaat naar 3FM Serious Request”, zegt Pleiter.

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=2973]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven