Tropische oogstdag trekt toch bezoekers

tn_dsc07773EIBERGEN – Iedereen had het warm tijdens de oogstdag in Eibergen, maar ondanks de hitte mag de organisatie het een geslaagd evenement noemen. Ruim vierhonderd bezoekers kwamen een kijkje nemen op het kamp van Herman ten Dolle. ”De oogstdag afblazen?, tuurlijk niet. Vroeger moesten we met deze warmte ook gewoon op het land werken”, vertelt Appie Scharpert. De oogst-mannen werkten zich zondag letterlijk en figuurlijk in het zweet. Het ploegen met fjorden en Belgische paarden trok tijdens de eerste oogstdag in Eibergen veel bekijks.

Appie Scharpert (65) uit Hupsel weet nog goed hoe het vroeger allemaal ging. “Alles gebeurde met de paarden, ik heb die tijd zelf meegemaakt. Als klein kind moest ik al op het land helpen. Na schooltijd de oude kleren aan en werken. Het werd bij ons in de familie met de paplepel ingegoten. In 1959 kwamen de eerste tractoren, langzaam werd het werk overgenomen door motoren.”

Ook Herman Voortman had zijn paarden van stal gehaald. Voor het eerst mochten de dieren ploegen. Naast het ploegen werd er zondag ook gemaaid en gedorst aan de Mallumse Molenweg. “De granen gaan naar ForFarmers. Waarschijnlijk worden de korrels verwerkt tot diervoeder. Het brengt aardig wat op. De graanprijzen zijn hoog door de schaarste in de wereld”, aldus Wilfried Klein Gunnewiek.

Of er volgend jaar nog een oogstdag gaat plaatsvinden is onbekend. Er zijn meerdere gegadigden die de grond van Ten Dolle willen kopen.

Eerdere bericht: Oogstdag in Eibergen is ‘stiekem’ gestart

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=2997]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven