Henk (82): ”Rijvaardigheidsrit een eitje”

tn_dsc09602BORCULO – Eibergenaar Henk Wansink (82) heeft samen met zestig andere 50-plussers afgelopen maandag deelgenomen aan de BROEM-rijvaardigheidstest. De rijvaardigheid van de deelnemers werd bij Kerkemeijer in Borculo door deskundige mensen onder de loep genomen. Henk moest aan allerlei proeven deelnemen. Het belangrijkste was toch wel het praktijk gedeelte. Examinator Jaap Groeneveld durfde het aan om samen met de 82-jarige de weg op te gaan (zie video). “Ik heb met veel plezier naast deze man gezeten, hij is een voorbeeld voor anderen.”

“Je moest eens weten wat voor stress deze mensen hebben tijdens de rit met ons. Het is voor de meesten een hele opgave. Belangrijk is dat we de ouderen wat mee kunnen geven”, aldus Groeneveld. Wansink slaagde na afloop van de rijvaardigheidsrit en kreeg een certificaat (zie foto). Wansink maakt nog heel wat kilometers op de weg. Kort geleden is hij zelfs nog met de auto op vakantie naar Oostenrijk geweest. In twee dagen tijd legde hij 1100 kilometer af. Ook tuft hij regelmatig naar familieleden in Tilburg.

Henk heeft sinds 1952 zijn rijbewijs. ”Toen kon je het papiertje heel makkelijk halen. Ik had veel ervaring omdat ik vanaf 1948 stiekem op de motor van mijn broer reed.” Na afloop van de rit werden de 50-plussers bijgeschoold. Je moet dan denken aan verkeersregels en verkeersgedrag. Ook werd het gehoor- en gezichtsvermogen getest.

Veilig Verkeer Nederland Berkelland – die de rijvaardigheidsrit organiseerde – was tevreden over de dag. “Ook volgend jaar keert dit evenement terug. Honderd mensen hebben zich opgegeven, slechts zestig konden we er vandaag plaatsen.  Voor vijf euro een leerzame middag wat wil je nog meer.”

De rijvaardigheidsdag werd georganiseerd in samenwerking met vrijwilligers van VVN – Beter Horen – Oogarts namens het Slingeland Ziekenhuis – Sven voor Ogen – ruim tien rijinstructeurs en ouderenwinkel Neede.

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=3076]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven