Rudie Bemthuis 25 jaar bij de brandweer

NEEDE – Donderdagavond 27 september heeft Rudie Bemthuis (49) een lintje en een oorkonde ontvangen omdat hij 25 jaar in dienst is bij de brandweer. Voordat de plechtigheid begon werd Rudie thuis met loeiende sirenes opgehaald (zie video). Met de taxi (een tankautospuit) is de jubilaris naar de brandweerkazerne gebracht. Daar stonden alle collega’s in een erehaag de brandweerman en zijn vrouw op te wachten. Op 1 augustus 1987 kwam Rudie in dienst bij de vrijwillige brandweer in Neede (als aspirant brandwacht).

Tijdens de huldiging waren verschillende mensen aan het woord: Tom Borninkhof, voorzitter van de Needse brandweerverenging, postcommandant Freek Heijdemann en Hilbrand Meijer (clustercommandant). Rudie wilde het feestje stilletjes voorbij laten gaan. “Ik hoef helemaal niet in de belangstelling te staan”, zegt hij.

”Mensen die zich zolang voor de samenleving inzetten die mag je in het middelpunt van de belangstelling zetten. We mogen best de eer uitspreken dat je dit allemaal voor de maatschappij over hebt”, aldus Meijer. Rudie Bemthuis werd in 1987 aangenomen door commandant Marinus Everink. De eerste echte brand die Rudie moest blussen was op 6 januari 1988. “Toen moesten we bijstand verlenen bij een brand in Eibergen. Daar woede een grote uitslaande brand bij de Rotor”, aldus Freek Heijdemann.

Maar de brandweerman uit Neede heeft ook andere dingen meegemaakt: de vuurwerkramp in Enschede, heftig ongeval in 1980 – op de Haaksbergseweg – één dode en vier gewonden, hoge waterstand omgeving Markvelde en het vlotdrama in Rekken. Rudie heeft zich jarenlang ingezet als medewerker voor het onderhoud van ademlucht en het reinigen en testen van apparatuur. Heijdemann: “Een woord van dank is daarom zeker op zijn plaats.”

Rudie is nu hoofdbrandwacht – functie manschap – hij hoopt dat hij zich nog jaren kan inzetten voor de maatschappij. Volgend jaar heeft de Needenaar nog een feest, dan wordt hij vijftig jaar.

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=3105]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven