Orgelman Karel (69) laat Borculo lachen!

tn_dsc01129BORCULO – Je ziet ze bijna nooit in de gemeente Berkelland: draaiorgelmannen. Daarom was de komst van orgelman Karel Esslage (69) voor veel Borculoërs een ware verrassing. Donderdagmorgen 15 november om 9.00 uur plaatste de Gorenaar zijn grote orgel voor de ingang van de Emté. De hele dag waren de Hollandse klanken te horen rondom de supermarkt. “Je merkt dat mensen vrolijk worden door de muziek. Met heel wat voorbijgangers maak je een praatje en dat schept een band. Hoelang ik dit al doe? Al ruim tien jaar”, meldt de orgelman op leeftijd.

Karel rijdt regelmatig rond met zijn draaiorgel maar doet bijna nooit Berkelland aan. ”Het draaiorgel is gemaakt door mijn zoon Ronnie. Kijk, het onderstel is een vouwwagen geweest”, roept hij terwijl het draaiorgel flink staat te ‘brullen’. ”Je moet dit werk als een hobby beschouwen. Elk jaar stoppen er orgelmannen in Nederland. Het is heel moeilijk om een opvolger te vinden en daarom verdwijnt deze oude traditie.”

De orgelman uit Goor is nog niet van plan om te stoppen. Zolang zijn gezondheid het toelaat is hij op verschillende plekken te vinden. “Ik kom zeker nog een keer terug in Borculo. Ook ben ik van plan om een keer naar Eibergen, Ruurlo of Neede te gaan.”

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=3228]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven