Knieperkes bakken: Even terug naar 1700

kniepertje-kopfotoGELSELAAR – Het is in deze regio een oeroude traditie: kniepertjes bakken. De meeste mensen gebruiken een elektrisch kniepertjesijzer om de platte koeken te maken. Maar er zijn ook nog bakkers die het op de ouderwetse manier doen. Afgelopen zondag gebeurde dat bij Erve Brooks in Gelselaar (zie video). Arnold Marsman ging samen met zijn dochter Irem (6) even terug in de tijd. Arnold haalde het oude ijzer uit 1700 weer van zolder. “We bakken de kniepertjes in open vuur. Dit gebeurt op traditionele wijze. Hier laten we zien hoe het vroeger ging. Het recept is nog van onze grootouders.”

”Dit smeedijzeren knieperjesijzer is altijd bewaard gebleven. Het bakken vraagt veel aandacht. Het lijkt gemakkelijk maar dat is het niet.” Arnold en Irem trekken de hele dag veel bekijks. Veel dagjesmensen kwamen even een kijkje nemen in de museumboerderij aan de Broekhuisdijk. De geur van de kniepertjes was overweldigend. Arnold: ”Je ruikt voornamelijk anijs en kaneel.”

Hoornblazer Herman Brinkman uit Goor was de hele dag ook aanwezig en vertelde verschillende verhalen over het midwinterhoornblazen. “Ik blaas hier al meer dan 35 jaar. Ik hoor bij de inboedel”, grapt Henk. Samen met collega’s liet hij diverse klanken horen (zie video). Op 6 januari zijn de heren weer bij Erve Brooks te vinden. Dan sluiten ze het seizoen af.

“We noemen dat afblazen.” Alle blazers uit Goor en Diepenheim zijn dan aanwezig. Iedereen is welkom van 14.00 tot 17.00 uur.

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=3345]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven