Neede week lang in de ban van carnaval

Door Redactie op 31-01-2013

carnaval-2010-088NEEDE – De Vlearmuze staan klaar om de macht in het Vlearmoesdorp over te nemen van de gemeente. Prins Martijn, adjudant Raymond, jongerenprins Steven en jongerenprinses Lincy hebben zich de afgelopen weken goed voorbereid op hun zware taak. Aankomende zondag, 3 februari wordt de carnavalsweek gestart met het jaarlijkse Toafeln, diverse verenigingen uit de regio brengen dan een bezoek aan de receptie van de Needse hoogheden. De middag begint om 12.00 uur en door onder andere de Edelweisskappele wordt medewerking verleend.  De toegang is gratis en het Tofeln vindt plaats in de residentie Partycentrum ’t Haantje.

Maandag 4 en dinsdag 5 februari worden diverse wagenbouwlocaties bezocht door de hoogheden, samen met de Vlearmoesband. Woensdagavond is het de tijd voor de oudere Needenaar. Om 19.30 uur start het Kleintje Gala in Grandcafe De Hofmaat. Een selectie van optredens van de Gala avond zal worden gepresenteerd.  Doel van de avond is om de oudere medemens een gezellige avond te bezorgen. Het programma is weer goed gevuld en de avond zal tot ongeveer 21.30 uur duren. Kortom kom hier naar toe en geniet van een heerlijk avondje uit met veel gezelligheid!

Donderdagavond komen vanuit de gehele regio zo’n 200 mensen met een verstandelijke beperking naar de residentie Partcentrum  ’t Haantje. Vanaf 19.30 uur zullen de hoogheden zich met de dansgardes en de Vlearmoesband in het feestgewoel storten. Deze avond wordt door de Vlearmuze samen met Betula georganiseerd. Vrijdagmiddag staat het scholenbezoek op het programma. De Ariënsschool en de  Alferinkschool zullen worden bezocht. Hier maken de hoogheden van de Vlearmuze kennis met de hoogheden van de scholen. De schoolhoogheden zijn ook aanwezig tijdens de kinderoptocht.

Vrijdagavond vanaf 21.00 uur is de tent aan de Oranjelaan het domein van de jongeren. Voor de muziek zorgt DJ Boudewijn samen met de Capri Roadshow. De entree is gratis voor leden van de Vlearmuze, niet leden betalen € 3,50 entree en legitimatie is verplicht! Onder de 16 jaar wordt er uiteraard geen alcohol geschonken.

De sleutel van de gemeente Berkelland zal op zaterdagmorgen om 11.11 uur door locoburgemeester Han Boer worden overgedragen aan de Prins Martijn, Adjudant Raymond, Jongerenprins Steven en Jongerenprinses Lincy ontvangen de digitale sleutel. Voor de sleuteloverdracht verplaatst het needse carnaval zich naar het gemeentehuis in Borculo. Dit jaar zijn de Vlearmuze aan de beurt om niet alleen de sleutel van Neede in ontvangst te nemen, maar de sleutel van de gemeente Berkelland.

Om 13.45 uur worden de kinderprins en kinderprinses van de Vlearmuze onthult bij de muziekkoepel. Vanaf 14.00 uur start de Kinderoptocht vanaf het Marktplein om vervolgens via  Marktstraat, Wilhelminastraat, Nieuwstraat, Oudestraat en Ruwenhofstraat weer te eindigen bij de tent aan de Oranjelaan. In de tent start dan een kinderfeest met medewerking van de Capri Roadshow. Uiteraard zijn ook de ouders van harte welkom, maar die vragen we om achter in de tent de blijven zodat de kinderen hun feestje kunnen maken en een goed zicht hebben op het podium. Aan het einde van de middag vindt in de tent de prijsuitreiking plaats van de kinderoptocht en de etalagewedstrijd. De tent blijft na het kinderfeest open en er is de mogelijkheid om een hapje te eten. ’s Avonds is er in de tent een gezellige carnavalsavond met de goede muziek.

Op zondagmiddag vertrekt om 13.30 uur de grote optocht vanaf het industrieterrein De Wheemergaarden om via de Jasmijnstraat, Haaksbergseweg, Meijersweg, Ruwenhofstraat, Kempersdijk, Bosstraat, Rapenburg, Oudestraat en Nieuwstraat door het dorp te trekken. De inschrijving is inmiddels gesloten en het aantal inschrijvingen is ongeveer gelijk aan dat van vorig jaar.

Het organiseren van een optocht kost duizenden euro’s. Denk aan startgeld voor de wagens, kosten van de jury, kosten van de vergunningen en niet te vergeten de kosten van het vegen. De Optochtcommissie vraagt dan ook van het publiek een bijdrage in deze kosten. Als iedere toeschouwer een euro geeft dan kan de Optochtcommissie doorgaan met de organisatie van een van de grootste en gezelligste optochten van Oost Nederland. Na de optocht vindt in de tent aan de Oranjelaan een feest plaats met muziek van de Capri Roadshow. De prijsuitreiking zal rond de klok van 19.00 uur plaatsvinden.

Door de gezamenlijke horeca wordt op maandag 11 februari vanaf 12.00 het dweilen georganiseerd. Gestart wordt bij café de Rooi’n Vos en via het Sportcafé Het Spilboek, Vallys, Leonardo, de Smulgrill, café De Vrienden, Marmoura Plaza en De Ruif eindigt het dweilen in de tent aan de Oranjelaan waar Karin van ’t Haantje zorgt dat en gegeten en gedronken kan worden.

Dinsdagavond zal tijdens een besloten feest de sleutel worden teruggeven aan burgemeester Hein Bloemen.

De Vlearmuze zijn er klaar voor en vragen het publiek om er samen een gezellig carnaval van te maken onder de motto’s “Wie’j tikt um an”  en “’Wie’j geft kleur”!

Copyright © 2023 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

J.W. Schepers schoolvoetbaltoernooi groep 3 en 4
BORCULO - Op woensdagmiddag 5 april aanstaande organiseert voetbalvereniging DEO, evenals voorgaande jaren, het Jan-Willem Schepers schoolvoetbaltoern......
Lees verder »

Laatste mogelijk om hout te brengen bij paasvuur in Dijkhoek
BORCULO – De Paasvuurbouwers in de Dijkhoek zijn al enkele weken bezig met het paasvuur en hebben inmiddels genoeg hout mogen ontvangen om een mooi p......
Lees verder »

Wieler Toer Club Neede organiseert “USED RIDES” Singels en Essentocht
NEEDE - Wieler Toer Club Neede organiseert op Zondag 23 april weer de "USED RIDES" Singels en Essentocht. De route is geschikt voor de racefiets. Dit ......
Lees verder »

Workshop ‘Planten en dieren herkennen met een app’
BERKELLAND – Op dinsdag 11 april (Ruurlo) en donderdag 13 april (Eibergen) wordt er in beide bibliotheken uitleg gegeven over apps, waarmee je plante......
Lees verder »

Verkiezingsuitslag Provinciale Staten: Gelderland krijgt 36 nieuwe Statenleden
GELDERLAND - Het Centraal Stembureau maakt vandaag de uitslag van de Provinciale Statenverkiezing bekend. 15 partijen nemen de komende periode plaats......
Lees verder »

Burgernetmelding: Jongen (10) vermist in Borculo UPDATE
BORCULO - De politie heeft donderdagmiddag even voor half twee een burgernetmelding uitgedaan. In Borculo wordt een 10 jarige jongen vermist. Hierond......
Lees verder »

Verkennende gesprekken onderhandelingsfase Gelderland starten vrijdag 24 maart
BERKELLAND - De lijsttrekkers van de voorlopig gekozen partijen voor Provinciale Staten van Gelderland maakten op woensdag 22 maart 2023 kennis met v......
Lees verder »

Informatiemarkt over geldzaken
BERKELLAND - De Cliëntenraad Participatiewet FiJnder Werkleerbedrijf Oost Achterhoek organiseert op 31 maart een speciale informatiemarkt over geldzak......
Lees verder »

AED in appartementencomplex Villa des Fleurs Borculo
BORCULO - Sinds kort is een AED aangebracht aan het appartementencomplex Villa des Fleurs aan de Tedinkweide in Borculo. Te gebruiken voor iedereen e......
Lees verder »

Lentewandeling VVV Neede groot succes
NEEDE - Het prachtige weer heeft afgelopen zondag veel mensen naar de wandeling van VVVV Neede gelokt. Men kon kiezen uit een van de drie routes, t.w......
Lees verder »

Martin ter Denge komt naar Novia Noordijk
NOORDIJK - Woensdag 22 maart komt Martin ter Denge naar Noordijk om een avond van Vrouwenvereniging Novia te verzorgen. Hij zal de avond in het Neder......
Lees verder »

Dingen waar je aan moet denken als je een huis gaat kopen
BERKELLAND - Het is tegenwoordig helemaal niet makkelijk om als starter een huis te vinden. Het kost óf bijzonder duur, óf er is gewoonweg niets van ......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen, lekker biertje­?
NEEDE - Steeds mear leu of zogenaamde deskundigen buugt zich oaver van alles wat met onze gezondheid te maken hef. Ik zol zeggen hol het bie thoes in......
Lees verder »

Fratsen ontheffing
BERKELLAND - Onze gemeente is met zichzelf an `t massen en mieren,noe blik dat ze al joaren illegaal alcoholische drankjes schenkt in hun kantine. Ve......
Lees verder »

Fratsen neet te volgen
NEEDE - Heb ie dat ok wal es dat ie der niks mear van snapt? Noe volgt een paar onnavolgboare berichten oet `t dagelijks nieuws. Rutte stelt 100 milj......
Lees verder »

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

NUB TV

Feest in straten van Rietmolen tijdens verlichte carnavalsoptocht

RIETMOLEN – Zeventien wagens vol kleurrijke verlichting trokken zaterdagavond door de straten van Rietmolen tijdens de verlichte carnavalsoptocht, die sinds 1997 georganiseerd wordt door carnavalsvereniging De Reetkwakers. Na de gedwongen coronapauze merkt de organisatie dat de animo er nog altijd is, maar dat de carnavalssfeer wat langzamer op gang kwam.

“De vibe moet er weer een beetje inkomen”, zegt Corine te Morsche namens de organisatie van de verlichte optocht. “We hopen dat het enthousiasme na dit jaar teurgkomt en dat ze toch weer wagens gaan bouwen.” In Rietmolen is de enige verlichte carnavalsoptocht van de Achterhoek. Dit is voor de deelnemers dan ook een belangrijke reden om mee te lopen. “De wagen komt heel mooi naar voren met al die lichtjes”, zegt een van de feestvierders, gehuld in een Yoshi-kostuum uit de gamewereld van Mario. “Het geeft veel meer sfeer”, zegt haar vriendin Wario. “En de karakters zelf komen er ook meer uit.”

Om jonge wagenbouwers weer aan de gang te krijgen wordt er ook nadrukkelijk samengewerkt met de Sint Jozef basisschool in het Berkellandse dorp. Alle groepen deden dit jaar mee. “Dus we hopen ook dat er vanuit daar nieuwe aanwas komt”, zegt Te Morsche. Mede-organisator Jarno Borgerlink vult aan: “Je moet de jongeren meer pushen om actief aan de gang te gaan. Maar als je deze optocht weer ziet staan, dat is gewoon gaaf.”

Door: REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »