Doedelzakkers veroveren ook Nederland

Door Redactie op 01-03-2013

BORCULO – Normaal gesproken treden ze vooral op in grote Duitse hallen. Omdat ze met hun mega-show nu eenmaal niet overal uit de voeten kunnen. Maar de Highland Valley Pipes and Drums willen vanuit uitvalsbasis de Achterhoek nu ook de Lage Landen veroveren met hun spektakelstuk. Op zaterdag 23 maart treden ze in Omnisport in Apeldoorn met een middag- en avondoptreden voor het eerst in Nederland voor het voetlicht. Het levensgrote kasteel is in een mysterieuze nevel gehuld, het geluid van drums en doedelzakken zwelt aan en Keltische klanken weerklinken door de arena. Schotse kilten, Riverdance-taferelen, bulderende kanonnen. Wie de show eenmaal live heeft gezien, is verkocht.

”De rest van ons gezin moest aanvankelijk niets hebben van die doedelzakken, maar toen ze dit eenmaal zagen, was het kippenvel. Nu spelen ze zelf ook mee”, zegt Hans Beerten uit Borculo. Hij was het die samen met broer Benno ooit het lont in het kruitvat stak. Idolaat als ze waren van de doedelzak richtten ze in Borculo een eigen pipersband op. En nadat ze eenmaal een liveshow in de buitenlucht hadden opgevoerd, waren ze niet meer te stoppen. ”Dat was echter een bescheiden show. Niet te vergelijken met wat we nu doen.”

Hij kan zich nog altijd laten betoveren door de magische klanken van de doedelzak. ”Mits-ie goed gestemd is. Anders is het niet om aan te horen. Maar er bestaat voor mij geen mooier instrument. Enorm indrukwekkend. Het geluid dat-ie produceert, is overweldigend. Er zit immers geen volumeknop op. Zeker als je dan met zo’n hele band marcheert, geeft dat een machtig gevoel.” Zes vrachtwagens zijn er nodig om het kasteel en de bijbehorende geluids- en lichtshow op de plaats van bestemming te brengen. ”Al met al een kleine honderd ton materieel”, zegt Beerten ietwat trots. Gevolgd door vijf touringcars voor de artiesten.

Circa de helft van de 250 leden komt uit Borculo. ”Daarnaast werken we samen met collega-korpsen uit Apeldoorn, Barneveld, Groningen en vijf Duitse verenigingen. Hebben een eigen opbouwploeg, die twee dagen van tevoren al vertrekt. Als de muzikanten komen, staat alles op plaats van bestemming. Aangezien zo’n show veel energie vergt, moeten al die mensen natuurlijk goed eten. Daarvoor nemen we onze eigen keuken mee, met een gediplomeerd kok die de scepter zwaait.”

Met hun ‘Music Show Scotland’ trekken ze heel Duitsland door. Tot in Berlijn aan toe. ”Om de simpele reden dat we daar met al die spullen uit de voeten kunnen. Hier in Nederland zijn de mogelijkheden beperkt. Maar daar willen we nu verandering in brengen. Met het optreden dus in Apeldoorn, terwijl we volgend jaar naar Ahoy gaan.” De show in Apeldoorn is al grotendeels uitverkocht.

”Al hebben we tribunes bij laten bouwen. Er zijn zodoende weer wat kaarten. Het blijft toch wel bizar dat wij als – zeg maar – een stelletje amateurs uit de Achterhoek in Duitsland telkens weer voor duizenden toeschouwers optreden. Hoeveel Nederlandse artiesten kunnen dat eigenlijk zeggen.”

”Ja, André Rieu natuurlijk. Maar verder? En dan loop je daar in zo’n Duitse hal en zie je daar aanplakbiljetten hangen van andere artiesten die er optreden als Joe Cocker, Kiss, AC/DC, Deep Purple. Dan is het toch wel een hele eer dat onze naam daartussen staat…” Zie ook: www.highland-valley.nl.

 

 

Copyright © 2023 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

GroenLinks Berkelland zoekt kandidaten voor het ‘Groene Lintje’
BERKELLAND - GroenLinks Berkelland wil met het uitreiken van een Groen Lintje organisaties of mensen die zich sterk hebben gemaakt voor duurzame ......
Lees verder »

Motel Westcoast zingt Eagles in Theater ’t Spieker
EIBERGEN - Muziekblad OOR schreef: ‘Zelden vier stemmen gehoord die zo goed bij elkaar passen met zo’n hoog niveau’. Daar tekent de formatie Motel Wes......
Lees verder »

Streekvervoer staakt volgende week vijf dagen
BERKELLAND - Het streekvervoer gaat vanaf volgende week maandag in het hele land staken. Dat meldt vakbond CNV, nadat werkgevers niet hadden gereageer......
Lees verder »

Inzameling Voedselbank op zondag 5 februari in Neede
NEEDE - Bij de Voedselbank Oost Achterhoek zijn er 24 chauffeurs, die elke week naar vaste leveranciers in de regio gaan om voedsel op te halen maar ......
Lees verder »

Geen tegenstander voor klootschietvereniging ’t Broek uit Ruurlo
BERKELLAND - Het wordt spannend met nog twee wedstrijden te gaan in de Landelijke Straatcompetitie klootschieten. Er zijn nog 3 ploegen die aanspraak......
Lees verder »

Patrick te Voortwis nieuwe trainer GSV’63
GEESTEREN - Patrick te Voortwis neemt deze zomer het stokje over van Mark Reinders als trainer van GSV’63. Dat maakte voorzitter Erwin Ketting vooraf......
Lees verder »

Eerste exemplaar ‘Met de pet rond’ van Erika Klein Kranenbarg aangeboden aan Caroline van der Plas
RUURLO/HAARLO - Erika Klein Kranenbarg ging de afgelopen maanden met de pet rond. Ze ging op zoek naar jonge, opgroeiende boeren en boerinnen. Die von......
Lees verder »

Schuurman BZC niet opgewassen tegen koploper SVH
BORCULO - De waterpolo mannen van Schuurman BZC hebben gisteravond niet kunnen stunten tegen koploper SVH. In Rotterdam stond er na 4 periodes een ei......
Lees verder »

Borculo krijgt een voorjaarskermis
BORCULO - Van 5 t/m 10 april gaat er in Borculo een voorjaarskermis plaats vinden aan de Haarloseweg. De organisatie van deze nieuwe kermis is in hand......
Lees verder »

Sportclub Neede dames winnaar barcompetitie Café de Ruif
NEEDE - Na een paar jaar afwezigheid hield Café de Ruif afgelopen jaar weer een ‘Barcompetitie’. Gisteravond kwamen alle deelnemende teams naar De Rui......
Lees verder »

Politieke Avond op 31 januari
BERKELLAND - Op dinsdag 31 januari is de volgende Politieke Avond in het gemeentehuis in Borculo. Tijdens een Politieke Avond worden er eerst politie......
Lees verder »

Gratis workshop ‘Social media’ voor verenigingen
RUURLO – Verzorg jij de publiciteit voor je vereniging of non-profit organisatie? En wil je bijgespijkerd worden op het gebied van het gebruik van so......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen neet te volgen
NEEDE - Heb ie dat ok wal es dat ie der niks mear van snapt? Noe volgt een paar onnavolgboare berichten oet `t dagelijks nieuws. Rutte stelt 100 milj......
Lees verder »

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

NUB TV

Boeren feliciteren FrieslandCampina in Borculo met verjaardag


BORCULO – De zuivelfabriek van FrieslandCampina in Borculo bestaat 125 jaar, wat reden was voor Achterhoekse melkveehouders om woensdagochtend langs te komen met een bloemetje én een feestelijke banner. De boeren, die als lid onderdeel zijn van het internationale bedrijf, hopen zo de banden aan te halen. “Een mooi moment vanuit de boeren die bij ons zijn aangesloten”, vindt locatiedirecteur Eric Hassink.

“We zijn hier ooit begonnen met een boterfabriek, later kaas, en uiteindelijk is het uitgegroeid tot wat je nu ziet staan.” Behalve een felicitatie, was het voor de boeren een manier om de banden aan te halen. Volgens Gerbert Boenink, voorzitter van de districtsraad van het bedrijf in de Achterhoek, is dat nodig: “De verbinding tussen de leden en de mensen die hier werken is minder geworden. Vroeger werkten de zonen en dochters allemaal in die fabriek. Wij willen die verbinding terugbrengen.” De locatiedirecteur herkent het verhaal. “Ik denk dat de band in het verleden misschien wel hechter geweest is, toen was het echt lokaal gericht”, zegt Hassink. “Het bedrijf is internationaler geworden, misschien zijn we ook wel wat uit elkaar gegroeid, maar de contacten zijn nog steeds goed.” Boenink: “In een coöperatie is net als in een familie veel discussie, er zijn continu mensen die iets vinden. In globaliteit zijn mensen tevreden, maar er zijn ook zeker kritische leden, dat is goed.”

‘Gezonde toekomst’
Hoewel er vanwege de stikstofcrisis bij sommige veehouders zorgen zijn over de toekomst, ziet de fabriek de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Zuivel in zijn algemeenheid heeft denk ik nog steeds een ongelofelijk mooie toekomst”, aldus Hassink, die aangeeft dat de locatie in Borculo onder meer kindervoeding en medische producten produceert. “Die breedheid zorgt ervoor dat we echt een gezonde toekomst tegemoet gaan.”

Door: REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »