FPC Oldenkotte weigert te ver(t)Rekken

Door Redactie op 26-03-2013

REKKEN – Op vrijdag 22 maart kreeg FPC OIdenkotte te horen een van de drie tbs-klinieken te zijn die haar deuren moet sluiten. De medewerkers en patiënten willen dat niet zonder slag of stoot ondergaan en voeren daarom de komende dagen verschillende acties. “De medewerkers in Oldenkotte zijn realistisch”, zegt Peter Stegeman, voorzitter van de Ondernemingsraad van Stichting Oldenkotte. “Welke kliniek er ook gesloten wordt, het is en blijft een drama voor patiënten en medewerkers”.

De criteria die zijn gehanteerd raken echter kant nog wal. Zo wordt onder andere aangegeven dat er meer klinieken in het westen open moeten blijven omdat daar gezien de hogere bevolkingsdichtheid, ook de meeste tbs-gestelden vandaan komen. Op deze manier kunnen tbs-patiënten resocialiseren in de regio van herkomst. “Wij kennen ook genoeg patiënten die hier helemaal niet op zitten te wachten en liever op een andere plek opnieuw beginnen. Daarnaast worden slachtoffers vaak angstig van het idee dat ze de dader weer tegen kunnen komen”.

Om tbs een betere naam te geven, zowel in de maatschappij als bij (potentiële) patiënten, is er binnen FPC Oldenkotte de afgelopen jaren hard gewerkt om behandelingen effectiever en korter te maken. “Het is misschien wel het allerbelangrijkste punt uit ons meerjarenbeleidsplan” zegt Stegeman. Dat FPC Oldenkotte hierin succesvol is, blijkt wel uit het feit dat de gemiddelde verblijfsduur in de kliniek. Landelijk steeg deze verblijfsduur van 2009 tot en met 2011 van 5,0 naar 6,2 jaar. Bij Oldenkotte steeg deze van 5,7 naar 5,8 jaar en wordt constant gehouden.

Wat ook veel boosheid wekt is het argument dat Oldenkotte relatief goedkoop te sluiten is. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat FPC Oldenkotte de bedrijfsvoering goed op orde heeft en Justitie bij sluiting geen schulden hoeft over te nemen. “Boekhoudkundig zal het allemaal wel kloppen, het voedt echter wel het idee dat slecht gedrag beloond en goed gedrag afgestraft wordt en dat maakt mensen erg boos. Als onze bewindspersonen hun besluiten werkelijk zouden willen baseren op een lange termijnvisie dan ligt hier een kans om de voorgenomen plannen te heroverwegen.

Patiënten en medewerkers zijn strijdbaar en zullen er alles aan doen om de heer Van Gemert, directeur DForZo op woensdag 27 maart te overtuigen dat het plan tot sluiting van Oldenkotte herzien dient te worden. De heer Van Gemert bezoekt dan Oldenkotte om het plan tot sluiting toe te lichten. Om 12.00 uur is de start van de acties van de medewerkers door middel van het halfstok hijsen van de DJI-vlag.

“We zijn niet van plan om 100 jaar forensische expertise verloren te laten gaan, dat zou pas kapitaalvernietiging zijn”, besluit Stegeman zijn betoog.

Reacties

Oldenkotte moet blijven! wie weet wat er anders in komt!

Buurtbewoner | 26-03-13 | 20:45

Wilt u FPC Oldenkotte steunen ??? Dat kan.
Teken de petitie : http://www.petities24.com/stop_sluiting_fpc_oldenkotte

En like onze facebook pagina:
http://facebook.com/StopSluitingFpcOldenkotte

Oldenkotte medewerker | 26-03-13 | 21:46

Sluiting mag niet is kapitaalvernietiging, kost banen, niet alleen binnen de kliniek maar ook er buiten. En banen zijn er hier al zo weinig.
Hebben ze dan geen ogen en oren in Den Haag?

j. | 26-03-13 | 21:50

Ik zit hier met grote verbazing alles te lezen. Natuurlijk is het heel vervelend dat er ontslagen vallen met deze sluiting.

Maar waarom staat de politiek hierbij wel op de achterste benen? In de thuiszorg vallen nog veel meer ontslagen door de bezuinigingen en daar hoor je ze niet over. Terwijl ook hier veel actie voor wordt gevoerd!

Ik vind dit echt schandalig!

Ikke | 27-03-13 | 10:50

Ja jammer maar dit is een druppel op de gloeiende plaat, er vliegen er duizenden uit in de thuiszorg, stukje erger mijn inziens.

Rich | 27-03-13 | 11:14

Ik snap de frustratie van ‘Ikke’ m.b.t. de thuiszorg. Echter waar men in Den Haag aan voorbij gaat is dat FPC Odenkotte financieel gezond is, ondanks (helaas) ernstige incdenten, goede kwaliteit van zorg levert (HKZ gecertificeerd en onlangs weer doorgelicht door de instepctie). Oldenkotte scoort goed mbt behandelduur (korter en intensiever is goedkoper). Oldenkotte heeft ingespreeld op de veranderingen binnen TBS land: nauwe samenwerking met Dimence, verslavingszorg TACTUS heeft bedden ingekocht, Hoeve Boschoord heeft een aantal crisisbedden ingekocht. TPZ Helmersheijde maakt gebruik van FPC Oldenkotte op het moment een patient daar tijdelijk voor veel overlast zorgt. Ook de politie weet Oldenkotte te vinden wanneer ze iemand hebben opgepakt die op dat moment de nodige psychische hulp nodig heeft (lees te gewelddadig om in normale detentie te houden). Deze instellingen/instituten kunnen straks geen gebruik meer maken van de faciliteiten en expertise van Oldenkotte waardoor er zowel onveilige situaties op straat als voor medewerkers in zorginstellingen zullen gaan ontstaan.

Mocht Den Haag bij het besluit blijven, een fatsoenlijk sociaal plan zou je toch mogen verwachten. Voor medewerkers van Oldenkotte bestaat geen sociaal plan omdat het een particuliere kliniek betreft. De gevangenissen en FPC Veldzicht kunnen wel gebruik maken van het pot met geld dat beschikbaar is gesteld door justitie.

Reden sluiting van justitie: Oldenkotte goedkoop om te sluiten vanwege de goede financiele situatie. Hoeft dus geen geld bij vanuit Den Haag. Zuur dat zij worden gestraft voor gezond financieel beleid.

Ferdinand | 27-03-13 | 11:28

Wat de thuiszorg betreft is ook heel erg, maar alles wat met de zorg te maken heeft, alle bezuinigingen daaromtrent.
Ik weet niet waar het heen moet, maar op dit moment is Oldenkotte aan de beurt en dat ze aktie voeren is alleen maar goed. Ook voor de totale zorg. Ze zullen toch een keer wakker geschud moeten worden daar in den Haag. Hoe meer akties hoe beter.

j. | 27-03-13 | 11:55

Ik snap je punt Ferdinand. Echter, door de bezuinigingen in de thuiszorg zullen niet alleen ontslagen vallen. Mensen die thuis moeten blijven wonen doordat ze niet meer in een verzorgingstehuis mogen wonen, krijgen niet meer de zorg die ze nodig hebben. Mensen die door hun gezondheid wat hulp in de huishouding nodig, krijgen dit niet meer.

Mensen met een verstandelijke beperking krijgen straks niet meer de begeleiding die ze nodig hebben, gevolg kan zijn dat ze in de criminaliteit belanden. Zo zijn er tal van groepen mensen te benoemen die straks geen zorg meer krijgen.

Gevolg is dat er veel vereenzaming en verwaarlozing komt. Er wordt geen (professioneel) oogje meer in het zeil gehouden. Dit leidt tot hogere kosten in de zorg, omdat men niet meer naar de dokter gaat, maar dat het uit de hand loopt en in het ziekenhuis belanden.

Zuur dat de mensen die (ongewild) ziek zijn geworden worden gestraft.

Ikke | 27-03-13 | 14:38

ferdinant heeft gelijk en ikke de thuiszorg is ook belangrijk maar de thuiszorg doet niks voor ons dorp en dat doet de kliniek wel
ze steunen een heleboel verenigingen en stichtingen in rekken en ook de werkgelegenheid in de omgeving is belangrijk evenals de toeleveranciers
Dus alle twee is belangrijk maar om de reactie voor oldenkotte schandalig te noemen getuigd van weinig respect voor anderen

boertje | 27-03-13 | 16:39

er is al jaren geen supermarkt en een bakker in rekken

ttp://content.omroep.nl/omroepgelderland/items/video/2013/03/NWS_1800_V2_Actie_Oldenkotte.mp4

omwonende | 27-03-13 | 19:58

@boertje
Ik vind het erg kortzichtig om te zeggen dat de thuiszorg niks voor het dorp doet. Dat doet het juist wel, de thuiszorg zorg voor leefbaarheid voor mensen die dat niet meer alleen kunnen. En wat dacht je van werkgelegenheid, er werken meer mensen in de zorg dan bij Oldenkotte. Neemt niet weg dat het natuurlijk heel vervelend is dat Oldenkotte misschien moet sluiten.

En de opmerking over schandalig ging over de raad en burgemeester, dat zij zich niet inzetten voor de thuiszorg, terwijl de gevolgen daar ook heel groot zijn.

Ikke | 28-03-13 | 06:32

Beste Mensen! Een “stille tocht”voor het behoud van je baan dat kan toch niet waar zijn. Zo’n tocht wordt hierdoor “verkracht”en heeft hierdoor niet meer de betekenis waarvoor hij is bedoeld. Jullie moeten dat toch weten gezien de mensen waar je in je beroep mee te maken hebt. Ik zou zeggen laat van je horen, schreeuw het van de daken maar blijf op deze manier van de “stille tocht”af!!! Succes.

nienke nefkens | 29-03-13 | 19:48

Beste Nienke,

De organisatoren hadden als snel door dat het niet gepast was om het een stille tocht te noemen. Het is daarom woensdag al veranderd in de Leeg Loop tocht.

Grt. Ferdinand

Ferdinand | 30-03-13 | 19:20

Copyright © 2023 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Vanavond Politieke Avond in Gemeentehuis
BERKELLAND - Op dinsdag 30 mei is de volgende Politieke Avond in het gemeentehuis in Borculo. Tijdens een Politieke Avond worden er eerst politieke s......
Lees verder »

Uitnodiging voor ondernemers: 8 juni bijeenkomst over de Omgevingswet
BERKLLAND - Gaat u nieuw bouwen, verbouwen of zaken aanpassen? Dan verandert er het nodige per 1 januari 2024. De nieuwe Omgevingswet wordt dan ingev......
Lees verder »

Burgernetmelding: Meisje (13) vermist in Neede
NEEDE - De politie heeft dinsdagmorgen om 10.19 uur een burgernetmelding uitgedaan. Er wordt een 13 jarig meisje vermist in Neede. Zij is verstandeli......
Lees verder »

Zomeravondconcert in Ruurlose bossen
RUURLO – De KunstKring organiseert in samenwerking met Pannenkoekboerderij De Heikamp een vrolijk, luchtig zomeravondconcert. Op zaterdagavond 29 juli......
Lees verder »

Rijbewijskeuringen CBR in Eibergen
EIBERGEN - Een medische keuring voor het verlengen van uw rijbewijs is nodig wanneer u 75 jaar of ouder bent of wanneer u een zgn. groot rijbewijs (C/......
Lees verder »

‘Tis hier geen hotel’ in Openluchttheater Eibergen
EIBERGEN – Soms worden ouders horendol van hun kinderen die hun eigen huis als een soort hotel beschouwen. Daar draait het om in de theatervoorstellin......
Lees verder »

Uitslag loterij k.v. Olympia’22
BORCULO – Dinsdagavond 23 mei j.l. heeft de trekking van de jaarlijkse lotenverkoop van K.V.. Olympia’ 22 plaats gevonden. De hoofdprijs, een rei......
Lees verder »

Millennium Showband vervangt Amplifier op de zaterdagavond in Noordijk
NOORDIJK - Amplifier zou morgenavond optreden tijdens de Pinksterkermis in Noordijk. De band heeft echter laten weten door omstandigheden niet aanwezi......
Lees verder »

Werken aan je presentatie in Eibergse bibliotheek
EIBERGEN - De Bibliotheek Oost-Achterhoek organiseert een reeks netwerkbijeenkomsten voor werkzoekenden. Tijdens deze bijeenkomsten staat netwerken ce......
Lees verder »

Oproep standhouders: Boeken en platenmarkt in Eibergen op 8 juli
EIBERGEN - Op 8 Juli aanstaande is er een boeken en platenmarkt in het gezellige centrum van Eibergen. Hiervoor zoekt men nog verkopers. Heeft u een ......
Lees verder »

Twee Jack Russels vermist in Borculo
BORCULO - In Borculo worden twee Jack Russels vermist. “Al uren gezocht. Sinds vanmiddag, donderdag 25 mei buitengebied Borculo. Twee jonge Jack Russe......
Lees verder »

Prachtige open tuinen in Ruurlo en omgeving op tweede Pinksterdag
RUURLO – Een vijftal tuinliefhebbers in Ruurlo, Vorden en Barchem heeft, na het succes van 2021 en 2022, opnieuw de koppen bij elkaar gestoken. Deze t......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen, lekker biertje­?
NEEDE - Steeds mear leu of zogenaamde deskundigen buugt zich oaver van alles wat met onze gezondheid te maken hef. Ik zol zeggen hol het bie thoes in......
Lees verder »

Fratsen ontheffing
BERKELLAND - Onze gemeente is met zichzelf an `t massen en mieren,noe blik dat ze al joaren illegaal alcoholische drankjes schenkt in hun kantine. Ve......
Lees verder »

Fratsen neet te volgen
NEEDE - Heb ie dat ok wal es dat ie der niks mear van snapt? Noe volgt een paar onnavolgboare berichten oet `t dagelijks nieuws. Rutte stelt 100 milj......
Lees verder »

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

NUB TV

Feest in straten van Rietmolen tijdens verlichte carnavalsoptocht

RIETMOLEN – Zeventien wagens vol kleurrijke verlichting trokken zaterdagavond door de straten van Rietmolen tijdens de verlichte carnavalsoptocht, die sinds 1997 georganiseerd wordt door carnavalsvereniging De Reetkwakers. Na de gedwongen coronapauze merkt de organisatie dat de animo er nog altijd is, maar dat de carnavalssfeer wat langzamer op gang kwam.

“De vibe moet er weer een beetje inkomen”, zegt Corine te Morsche namens de organisatie van de verlichte optocht. “We hopen dat het enthousiasme na dit jaar teurgkomt en dat ze toch weer wagens gaan bouwen.” In Rietmolen is de enige verlichte carnavalsoptocht van de Achterhoek. Dit is voor de deelnemers dan ook een belangrijke reden om mee te lopen. “De wagen komt heel mooi naar voren met al die lichtjes”, zegt een van de feestvierders, gehuld in een Yoshi-kostuum uit de gamewereld van Mario. “Het geeft veel meer sfeer”, zegt haar vriendin Wario. “En de karakters zelf komen er ook meer uit.”

Om jonge wagenbouwers weer aan de gang te krijgen wordt er ook nadrukkelijk samengewerkt met de Sint Jozef basisschool in het Berkellandse dorp. Alle groepen deden dit jaar mee. “Dus we hopen ook dat er vanuit daar nieuwe aanwas komt”, zegt Te Morsche. Mede-organisator Jarno Borgerlink vult aan: “Je moet de jongeren meer pushen om actief aan de gang te gaan. Maar als je deze optocht weer ziet staan, dat is gewoon gaaf.”

Door: REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »