FPC Oldenkotte weigert te ver(t)Rekken

REKKEN – Op vrijdag 22 maart kreeg FPC OIdenkotte te horen een van de drie tbs-klinieken te zijn die haar deuren moet sluiten. De medewerkers en patiënten willen dat niet zonder slag of stoot ondergaan en voeren daarom de komende dagen verschillende acties. “De medewerkers in Oldenkotte zijn realistisch”, zegt Peter Stegeman, voorzitter van de Ondernemingsraad van Stichting Oldenkotte. “Welke kliniek er ook gesloten wordt, het is en blijft een drama voor patiënten en medewerkers”.

De criteria die zijn gehanteerd raken echter kant nog wal. Zo wordt onder andere aangegeven dat er meer klinieken in het westen open moeten blijven omdat daar gezien de hogere bevolkingsdichtheid, ook de meeste tbs-gestelden vandaan komen. Op deze manier kunnen tbs-patiënten resocialiseren in de regio van herkomst. “Wij kennen ook genoeg patiënten die hier helemaal niet op zitten te wachten en liever op een andere plek opnieuw beginnen. Daarnaast worden slachtoffers vaak angstig van het idee dat ze de dader weer tegen kunnen komen”.

Om tbs een betere naam te geven, zowel in de maatschappij als bij (potentiële) patiënten, is er binnen FPC Oldenkotte de afgelopen jaren hard gewerkt om behandelingen effectiever en korter te maken. “Het is misschien wel het allerbelangrijkste punt uit ons meerjarenbeleidsplan” zegt Stegeman. Dat FPC Oldenkotte hierin succesvol is, blijkt wel uit het feit dat de gemiddelde verblijfsduur in de kliniek. Landelijk steeg deze verblijfsduur van 2009 tot en met 2011 van 5,0 naar 6,2 jaar. Bij Oldenkotte steeg deze van 5,7 naar 5,8 jaar en wordt constant gehouden.

Wat ook veel boosheid wekt is het argument dat Oldenkotte relatief goedkoop te sluiten is. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat FPC Oldenkotte de bedrijfsvoering goed op orde heeft en Justitie bij sluiting geen schulden hoeft over te nemen. “Boekhoudkundig zal het allemaal wel kloppen, het voedt echter wel het idee dat slecht gedrag beloond en goed gedrag afgestraft wordt en dat maakt mensen erg boos. Als onze bewindspersonen hun besluiten werkelijk zouden willen baseren op een lange termijnvisie dan ligt hier een kans om de voorgenomen plannen te heroverwegen.

Patiënten en medewerkers zijn strijdbaar en zullen er alles aan doen om de heer Van Gemert, directeur DForZo op woensdag 27 maart te overtuigen dat het plan tot sluiting van Oldenkotte herzien dient te worden. De heer Van Gemert bezoekt dan Oldenkotte om het plan tot sluiting toe te lichten. Om 12.00 uur is de start van de acties van de medewerkers door middel van het halfstok hijsen van de DJI-vlag.

“We zijn niet van plan om 100 jaar forensische expertise verloren te laten gaan, dat zou pas kapitaalvernietiging zijn”, besluit Stegeman zijn betoog.

Deel dit artikel:

13 gedachten over “FPC Oldenkotte weigert te ver(t)Rekken”

  1. Sluiting mag niet is kapitaalvernietiging, kost banen, niet alleen binnen de kliniek maar ook er buiten. En banen zijn er hier al zo weinig.
    Hebben ze dan geen ogen en oren in Den Haag?

  2. Ik zit hier met grote verbazing alles te lezen. Natuurlijk is het heel vervelend dat er ontslagen vallen met deze sluiting.

    Maar waarom staat de politiek hierbij wel op de achterste benen? In de thuiszorg vallen nog veel meer ontslagen door de bezuinigingen en daar hoor je ze niet over. Terwijl ook hier veel actie voor wordt gevoerd!

    Ik vind dit echt schandalig!

  3. Ja jammer maar dit is een druppel op de gloeiende plaat, er vliegen er duizenden uit in de thuiszorg, stukje erger mijn inziens.

  4. Ik snap de frustratie van ‘Ikke’ m.b.t. de thuiszorg. Echter waar men in Den Haag aan voorbij gaat is dat FPC Odenkotte financieel gezond is, ondanks (helaas) ernstige incdenten, goede kwaliteit van zorg levert (HKZ gecertificeerd en onlangs weer doorgelicht door de instepctie). Oldenkotte scoort goed mbt behandelduur (korter en intensiever is goedkoper). Oldenkotte heeft ingespreeld op de veranderingen binnen TBS land: nauwe samenwerking met Dimence, verslavingszorg TACTUS heeft bedden ingekocht, Hoeve Boschoord heeft een aantal crisisbedden ingekocht. TPZ Helmersheijde maakt gebruik van FPC Oldenkotte op het moment een patient daar tijdelijk voor veel overlast zorgt. Ook de politie weet Oldenkotte te vinden wanneer ze iemand hebben opgepakt die op dat moment de nodige psychische hulp nodig heeft (lees te gewelddadig om in normale detentie te houden). Deze instellingen/instituten kunnen straks geen gebruik meer maken van de faciliteiten en expertise van Oldenkotte waardoor er zowel onveilige situaties op straat als voor medewerkers in zorginstellingen zullen gaan ontstaan.

    Mocht Den Haag bij het besluit blijven, een fatsoenlijk sociaal plan zou je toch mogen verwachten. Voor medewerkers van Oldenkotte bestaat geen sociaal plan omdat het een particuliere kliniek betreft. De gevangenissen en FPC Veldzicht kunnen wel gebruik maken van het pot met geld dat beschikbaar is gesteld door justitie.

    Reden sluiting van justitie: Oldenkotte goedkoop om te sluiten vanwege de goede financiele situatie. Hoeft dus geen geld bij vanuit Den Haag. Zuur dat zij worden gestraft voor gezond financieel beleid.

  5. Wat de thuiszorg betreft is ook heel erg, maar alles wat met de zorg te maken heeft, alle bezuinigingen daaromtrent.
    Ik weet niet waar het heen moet, maar op dit moment is Oldenkotte aan de beurt en dat ze aktie voeren is alleen maar goed. Ook voor de totale zorg. Ze zullen toch een keer wakker geschud moeten worden daar in den Haag. Hoe meer akties hoe beter.

  6. Ik snap je punt Ferdinand. Echter, door de bezuinigingen in de thuiszorg zullen niet alleen ontslagen vallen. Mensen die thuis moeten blijven wonen doordat ze niet meer in een verzorgingstehuis mogen wonen, krijgen niet meer de zorg die ze nodig hebben. Mensen die door hun gezondheid wat hulp in de huishouding nodig, krijgen dit niet meer.

    Mensen met een verstandelijke beperking krijgen straks niet meer de begeleiding die ze nodig hebben, gevolg kan zijn dat ze in de criminaliteit belanden. Zo zijn er tal van groepen mensen te benoemen die straks geen zorg meer krijgen.

    Gevolg is dat er veel vereenzaming en verwaarlozing komt. Er wordt geen (professioneel) oogje meer in het zeil gehouden. Dit leidt tot hogere kosten in de zorg, omdat men niet meer naar de dokter gaat, maar dat het uit de hand loopt en in het ziekenhuis belanden.

    Zuur dat de mensen die (ongewild) ziek zijn geworden worden gestraft.

  7. ferdinant heeft gelijk en ikke de thuiszorg is ook belangrijk maar de thuiszorg doet niks voor ons dorp en dat doet de kliniek wel
    ze steunen een heleboel verenigingen en stichtingen in rekken en ook de werkgelegenheid in de omgeving is belangrijk evenals de toeleveranciers
    Dus alle twee is belangrijk maar om de reactie voor oldenkotte schandalig te noemen getuigd van weinig respect voor anderen

  8. er is al jaren geen supermarkt en een bakker in rekken

    ttp://content.omroep.nl/omroepgelderland/items/video/2013/03/NWS_1800_V2_Actie_Oldenkotte.mp4

  9. @boertje
    Ik vind het erg kortzichtig om te zeggen dat de thuiszorg niks voor het dorp doet. Dat doet het juist wel, de thuiszorg zorg voor leefbaarheid voor mensen die dat niet meer alleen kunnen. En wat dacht je van werkgelegenheid, er werken meer mensen in de zorg dan bij Oldenkotte. Neemt niet weg dat het natuurlijk heel vervelend is dat Oldenkotte misschien moet sluiten.

    En de opmerking over schandalig ging over de raad en burgemeester, dat zij zich niet inzetten voor de thuiszorg, terwijl de gevolgen daar ook heel groot zijn.

  10. nienke nefkens

    Beste Mensen! Een “stille tocht”voor het behoud van je baan dat kan toch niet waar zijn. Zo’n tocht wordt hierdoor “verkracht”en heeft hierdoor niet meer de betekenis waarvoor hij is bedoeld. Jullie moeten dat toch weten gezien de mensen waar je in je beroep mee te maken hebt. Ik zou zeggen laat van je horen, schreeuw het van de daken maar blijf op deze manier van de “stille tocht”af!!! Succes.

  11. Beste Nienke,

    De organisatoren hadden als snel door dat het niet gepast was om het een stille tocht te noemen. Het is daarom woensdag al veranderd in de Leeg Loop tocht.

    Grt. Ferdinand

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven