FPC Oldenkotte weigert te ver(t)Rekken

Door Redactie op 26-03-2013

REKKEN – Op vrijdag 22 maart kreeg FPC OIdenkotte te horen een van de drie tbs-klinieken te zijn die haar deuren moet sluiten. De medewerkers en patiënten willen dat niet zonder slag of stoot ondergaan en voeren daarom de komende dagen verschillende acties. “De medewerkers in Oldenkotte zijn realistisch”, zegt Peter Stegeman, voorzitter van de Ondernemingsraad van Stichting Oldenkotte. “Welke kliniek er ook gesloten wordt, het is en blijft een drama voor patiënten en medewerkers”.

De criteria die zijn gehanteerd raken echter kant nog wal. Zo wordt onder andere aangegeven dat er meer klinieken in het westen open moeten blijven omdat daar gezien de hogere bevolkingsdichtheid, ook de meeste tbs-gestelden vandaan komen. Op deze manier kunnen tbs-patiënten resocialiseren in de regio van herkomst. “Wij kennen ook genoeg patiënten die hier helemaal niet op zitten te wachten en liever op een andere plek opnieuw beginnen. Daarnaast worden slachtoffers vaak angstig van het idee dat ze de dader weer tegen kunnen komen”.

Om tbs een betere naam te geven, zowel in de maatschappij als bij (potentiële) patiënten, is er binnen FPC Oldenkotte de afgelopen jaren hard gewerkt om behandelingen effectiever en korter te maken. “Het is misschien wel het allerbelangrijkste punt uit ons meerjarenbeleidsplan” zegt Stegeman. Dat FPC Oldenkotte hierin succesvol is, blijkt wel uit het feit dat de gemiddelde verblijfsduur in de kliniek. Landelijk steeg deze verblijfsduur van 2009 tot en met 2011 van 5,0 naar 6,2 jaar. Bij Oldenkotte steeg deze van 5,7 naar 5,8 jaar en wordt constant gehouden.

Wat ook veel boosheid wekt is het argument dat Oldenkotte relatief goedkoop te sluiten is. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat FPC Oldenkotte de bedrijfsvoering goed op orde heeft en Justitie bij sluiting geen schulden hoeft over te nemen. “Boekhoudkundig zal het allemaal wel kloppen, het voedt echter wel het idee dat slecht gedrag beloond en goed gedrag afgestraft wordt en dat maakt mensen erg boos. Als onze bewindspersonen hun besluiten werkelijk zouden willen baseren op een lange termijnvisie dan ligt hier een kans om de voorgenomen plannen te heroverwegen.

Patiënten en medewerkers zijn strijdbaar en zullen er alles aan doen om de heer Van Gemert, directeur DForZo op woensdag 27 maart te overtuigen dat het plan tot sluiting van Oldenkotte herzien dient te worden. De heer Van Gemert bezoekt dan Oldenkotte om het plan tot sluiting toe te lichten. Om 12.00 uur is de start van de acties van de medewerkers door middel van het halfstok hijsen van de DJI-vlag.

“We zijn niet van plan om 100 jaar forensische expertise verloren te laten gaan, dat zou pas kapitaalvernietiging zijn”, besluit Stegeman zijn betoog.

Reacties

Oldenkotte moet blijven! wie weet wat er anders in komt!

Buurtbewoner | 26-03-13 | 20:45

Wilt u FPC Oldenkotte steunen ??? Dat kan.
Teken de petitie : http://www.petities24.com/stop_sluiting_fpc_oldenkotte

En like onze facebook pagina:
http://facebook.com/StopSluitingFpcOldenkotte

Oldenkotte medewerker | 26-03-13 | 21:46

Sluiting mag niet is kapitaalvernietiging, kost banen, niet alleen binnen de kliniek maar ook er buiten. En banen zijn er hier al zo weinig.
Hebben ze dan geen ogen en oren in Den Haag?

j. | 26-03-13 | 21:50

Ik zit hier met grote verbazing alles te lezen. Natuurlijk is het heel vervelend dat er ontslagen vallen met deze sluiting.

Maar waarom staat de politiek hierbij wel op de achterste benen? In de thuiszorg vallen nog veel meer ontslagen door de bezuinigingen en daar hoor je ze niet over. Terwijl ook hier veel actie voor wordt gevoerd!

Ik vind dit echt schandalig!

Ikke | 27-03-13 | 10:50

Ja jammer maar dit is een druppel op de gloeiende plaat, er vliegen er duizenden uit in de thuiszorg, stukje erger mijn inziens.

Rich | 27-03-13 | 11:14

Ik snap de frustratie van ‘Ikke’ m.b.t. de thuiszorg. Echter waar men in Den Haag aan voorbij gaat is dat FPC Odenkotte financieel gezond is, ondanks (helaas) ernstige incdenten, goede kwaliteit van zorg levert (HKZ gecertificeerd en onlangs weer doorgelicht door de instepctie). Oldenkotte scoort goed mbt behandelduur (korter en intensiever is goedkoper). Oldenkotte heeft ingespreeld op de veranderingen binnen TBS land: nauwe samenwerking met Dimence, verslavingszorg TACTUS heeft bedden ingekocht, Hoeve Boschoord heeft een aantal crisisbedden ingekocht. TPZ Helmersheijde maakt gebruik van FPC Oldenkotte op het moment een patient daar tijdelijk voor veel overlast zorgt. Ook de politie weet Oldenkotte te vinden wanneer ze iemand hebben opgepakt die op dat moment de nodige psychische hulp nodig heeft (lees te gewelddadig om in normale detentie te houden). Deze instellingen/instituten kunnen straks geen gebruik meer maken van de faciliteiten en expertise van Oldenkotte waardoor er zowel onveilige situaties op straat als voor medewerkers in zorginstellingen zullen gaan ontstaan.

Mocht Den Haag bij het besluit blijven, een fatsoenlijk sociaal plan zou je toch mogen verwachten. Voor medewerkers van Oldenkotte bestaat geen sociaal plan omdat het een particuliere kliniek betreft. De gevangenissen en FPC Veldzicht kunnen wel gebruik maken van het pot met geld dat beschikbaar is gesteld door justitie.

Reden sluiting van justitie: Oldenkotte goedkoop om te sluiten vanwege de goede financiele situatie. Hoeft dus geen geld bij vanuit Den Haag. Zuur dat zij worden gestraft voor gezond financieel beleid.

Ferdinand | 27-03-13 | 11:28

Wat de thuiszorg betreft is ook heel erg, maar alles wat met de zorg te maken heeft, alle bezuinigingen daaromtrent.
Ik weet niet waar het heen moet, maar op dit moment is Oldenkotte aan de beurt en dat ze aktie voeren is alleen maar goed. Ook voor de totale zorg. Ze zullen toch een keer wakker geschud moeten worden daar in den Haag. Hoe meer akties hoe beter.

j. | 27-03-13 | 11:55

Ik snap je punt Ferdinand. Echter, door de bezuinigingen in de thuiszorg zullen niet alleen ontslagen vallen. Mensen die thuis moeten blijven wonen doordat ze niet meer in een verzorgingstehuis mogen wonen, krijgen niet meer de zorg die ze nodig hebben. Mensen die door hun gezondheid wat hulp in de huishouding nodig, krijgen dit niet meer.

Mensen met een verstandelijke beperking krijgen straks niet meer de begeleiding die ze nodig hebben, gevolg kan zijn dat ze in de criminaliteit belanden. Zo zijn er tal van groepen mensen te benoemen die straks geen zorg meer krijgen.

Gevolg is dat er veel vereenzaming en verwaarlozing komt. Er wordt geen (professioneel) oogje meer in het zeil gehouden. Dit leidt tot hogere kosten in de zorg, omdat men niet meer naar de dokter gaat, maar dat het uit de hand loopt en in het ziekenhuis belanden.

Zuur dat de mensen die (ongewild) ziek zijn geworden worden gestraft.

Ikke | 27-03-13 | 14:38

ferdinant heeft gelijk en ikke de thuiszorg is ook belangrijk maar de thuiszorg doet niks voor ons dorp en dat doet de kliniek wel
ze steunen een heleboel verenigingen en stichtingen in rekken en ook de werkgelegenheid in de omgeving is belangrijk evenals de toeleveranciers
Dus alle twee is belangrijk maar om de reactie voor oldenkotte schandalig te noemen getuigd van weinig respect voor anderen

boertje | 27-03-13 | 16:39

er is al jaren geen supermarkt en een bakker in rekken

ttp://content.omroep.nl/omroepgelderland/items/video/2013/03/NWS_1800_V2_Actie_Oldenkotte.mp4

omwonende | 27-03-13 | 19:58

@boertje
Ik vind het erg kortzichtig om te zeggen dat de thuiszorg niks voor het dorp doet. Dat doet het juist wel, de thuiszorg zorg voor leefbaarheid voor mensen die dat niet meer alleen kunnen. En wat dacht je van werkgelegenheid, er werken meer mensen in de zorg dan bij Oldenkotte. Neemt niet weg dat het natuurlijk heel vervelend is dat Oldenkotte misschien moet sluiten.

En de opmerking over schandalig ging over de raad en burgemeester, dat zij zich niet inzetten voor de thuiszorg, terwijl de gevolgen daar ook heel groot zijn.

Ikke | 28-03-13 | 06:32

Beste Mensen! Een “stille tocht”voor het behoud van je baan dat kan toch niet waar zijn. Zo’n tocht wordt hierdoor “verkracht”en heeft hierdoor niet meer de betekenis waarvoor hij is bedoeld. Jullie moeten dat toch weten gezien de mensen waar je in je beroep mee te maken hebt. Ik zou zeggen laat van je horen, schreeuw het van de daken maar blijf op deze manier van de “stille tocht”af!!! Succes.

nienke nefkens | 29-03-13 | 19:48

Beste Nienke,

De organisatoren hadden als snel door dat het niet gepast was om het een stille tocht te noemen. Het is daarom woensdag al veranderd in de Leeg Loop tocht.

Grt. Ferdinand

Ferdinand | 30-03-13 | 19:20

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Lessons & Carols wordt een traditie in de Dorpskerk Ruurlo
RUURLO - Op zondagavond 11 december is er weer een uitvoering van Lessons & Carols, met liederen en lezingen in de sfeer van Kerst. Er is inmidde......
Lees verder »

Huisartsenposten Gelderland redelijk goed bereikbaar
BERKELLAND  - Wie op een zaterdagavond dringend een huisarts nodig heeft, moet in Gelderland gemiddeld 8 minuten wachten tot de dienstdoende hui......
Lees verder »

Kinderen Eibergen en Beltrum kunnen schaatsen
EIBERGEN/BELTRUM - Op maandag 28 november was de laatste les van het Piet de Wit Schaatsproject 2022 voor de kinderen uit Eibergen en Beltrum. Jaarlij......
Lees verder »

Leo van Leijsen praat over de kerken van het Midden-Oosten in Beltrum
BELTRUM - Onder deze titel zal Leo van Leijsen op dinsdag 17 januari 2023 in de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk te Beltrum met ons in gesprek g......
Lees verder »

Politieke Avond op 6 december
BERKELLAND - Op dinsdag 6 december is de volgende Politieke Avond in het gemeentehuis in Borculo. Tijdens een Politieke Avond worden er eerst politie......
Lees verder »

Twee militaire oefeningen in Berkelland van 5 t/m 9 december
BERKELLAND - Het ministerie van Defensie houdt begin december 2 militaire oefeningen: op 5 december in de omgeving van Geesteren. Er doen 45 militair......
Lees verder »

Midwinterhoornblazers op Schapenmeer
REGIO - “Het duister moet gaan want het licht komt eraan”. Midwinterhoornblazers van d'Olde Roop uit Zelhem zijn zondag 18 december te zien en te hor......
Lees verder »

Vrouw gewond na aanrijding in Eibergen
EIBERGEN - De hulpdiensten zijn woensdagmiddag rond 14.30 uur uitgerukt naar de Haaksbergseweg in Eibergen. Een automobilist was daar in botsing geko......
Lees verder »

Ellen Nauta nieuwe voorzitter van de P10
BERKELLAND - De leden van de P10 -het netwerk van 30 plattelandsgemeenten waaronder Berkelland- ontmoeten elkaar vandaag op de Wageningen Universitei......
Lees verder »

Renske Leijten bezoekt Agem
BERKELLAND - Tweede Kamerlid Renske Leijten en haar medewerker energie Stefan Haas hebben maandagmiddag op uitnodiging van Agem een bezoek gebracht a......
Lees verder »

Online casinobonussen een koning waardig
BERKELLAND - Een online casino bonus is een bonus die aan spelers wordt gegeven door een online casino. Deze bonus kan verschillende vormen aannemen,......
Lees verder »

10e editie van Achterhoekse Talententuin succesvol
BERKELLAND - De Achterhoekse Talententuin werd afgelopen vrijdag 25 november druk bezocht met ruim 1400 bezoekers. Een interessant programma met een ......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

NUB TV

Borculo en Geesteren in het teken van traditionele slipjacht


BORCULO/GEESTEREN – De jaarlijkse slipjacht van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) en de Hamelandse Ruiters in Borculo en Geesteren vond zaterdag voor de 47e keer plaats. Amazone Floor van Roon heeft met meer dan honderd jachten door het hele land meegereden en komt, net als andere deelnemers en vele bezoekers, graag naar de Achterhoek voor de slipjacht.

“Het is supermooi om in deze streek, in deze regio te rijden”, aldus Van Roon. “Mensen zijn hier heel vriendelijk en vinden het naar mijn weten ook leuk dat we er zijn. Dus dit is zeker een omgeving waar we graag komen.” Dat deelnemers graag naar Berkelland komen blijkt uit cijfers van de KNJV. “Als je kijkt naar de ongeveer vijftig jachten die ze jaarlijks organiseren, dan zitten wij in de top vijf qua deelnemers. Dat geeft wel aan dat ze graag hier naartoe komen”, laat Jan Markink van de Hamelandse Ruiters weten. Ook bezoekers weten de slipjacht te vinden: “We kunnen altijd rekenen op heel veel belangstelling. We kondigen het altijd aan en dan komen er veel mensen naar kijken.”

Tijdens de slipjacht jagen de veertig deelnemers niet op een prooi, maar volgen ze een kunstmatig vossenspoor door het landschap. “Met een slipjacht trekken we een spoor dat ruikt naar vos en dan volgen een stel honden het spoor”, beschrijft Van Roon. “Dan zijn er drie ruiters die de honden begeleiden en wij als ruiters gaan er met de paarden achteraan.” De ruiters rijden vervolgens door de veelzijdige natuur in Borculo en Geesteren. “Dat gaat dan over de weilanden, de landerijen en door de bossen”, vertelt Markink. “Maar ook door sloten bijvoorbeeld, dat is het mooie ervan.”

Waardevolle traditie
Voor de amazones is de traditie erg waardevol. “Ik vind het vooral heel leuk dat je het met een grote groep van vaak dezelfde mensen doet”, vertelt amazone Mathilde de Rooij, die vaak samen met haar ouders een slipjacht rijdt. “En er zit geen wedstrijdelement in, dat maakt het gemoedelijk.” Van Roon rijdt twee keer per week mee met een jacht: “Dan kom je op leuke plekken van Nederland en mooie stukken natuur waar je anders niet zou komen.”

Traditie in ere houden
Ook Markink hoopt dat de traditie, die in Borculo en Geesteren bijna vijftig jaar bestaat, nog lang blijft bestaan. “Het is een traditie die in ere moet worden gehouden”, vindt de organisator. “Bij de start zie je zogenaamde sonneurs, die blazen de jacht aan en aan het einde van de jacht blazen ze het weer af.”

Door REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »