Nieuwe aanwinst: Carel Willinkmuseum

RUURLO – De zakenman Hans Melchers gaat de werken van de Nederlandse kunstschilder Carel Willink tentoonstellen in het kasteel ‘Huize Ruurlo’. De heer Melchers kocht het kasteel vorig jaar van de gemeente Berkelland, met de bedoeling daarin de tweede vestiging van het Museum voor Realisme te huisvesten. De hoofdvestiging komt in Gorssel. Eerder dat jaar kocht hij het grootste deel van de voormalige Dirk Scheringa Art-collectie, met onder andere  werken van Carel Willink.

De Amsterdamse Albert Carel Willink (1900 –  1983) wordt gezien als de belangrijkste schilder van het magisch realisme, een schilderstijl die met licht, kleur, vorm en diepte een vervreemdende sfeer schept. De voorstellingen ogen reëel, maar zijn uitsluitend mogelijk in de fantasie. Willink noemde het zelf liever ‘imaginair realisme’, het zo realistisch mogelijk schilderen van de verbeelding. In zijn schilderijen combineerde Willink technische perfectie, fotorealisme en een extreem gevoel voor detail met een dreigende, mysterieuze en onwerkelijke sfeer.

In het werk van Carel Willink zijn veel monumentale gebouwen te zien. Deze passen volgens Hans Melchers goed bij het kasteel. De begane grond en de eerste verdieping worden gerenoveerd tot museumzalen, die plaats bieden aan zo’n vijftig schilderijen. Ook komen er horecavoorzieningen in het museum.

Het koetshuis wordt verbouwd tot depot van het Museum voor Realisme. Een deel van het landgoed van ‘Huize Ruurlo’ wordt ingericht als beeldentuin. In deze kasteeltuin worden een of twee keer per jaar openluchtconcerten gegeven onder leiding van niemand minder dan de wereldberoemde dirigent Jaap van Zweden.

Het is de bedoeling dat de complete restauratie van het kasteel, koetshuis en landgoed zo’n twee jaar in beslag neemt. Berkelland, en Ruurlo in het bijzonder, heeft er dan een publiekstrekker van formaat bij.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven