ProWonen bang voor leegstand in Neede

NEEDE – Op 14 maart presenteerden aannemersbedrijf Kormelink en zorggroep CarintReggeland hun plan voor een zorgvoorziening met woongroepen voor 40 dementerende ouderen in Villa La Tour in Neede. ProWonen vindt het plan onverstandig. Neede heeft met de nieuwe zorglocaties aan de Troelstrastraat en Meijersweg al 39 plaatsen voor dementerende ouderen. Hiermee is de ‘vraag en aanbod’  beschermde woonvoorzieningen voor dementerenden voor een lange periode in balans. Als dit plan doorgaat, dan organiseren we leegstand en versnippering in Needse zorglocaties en gooien we maatschappelijk geld weg.

“In Neede is de afgelopen jaren met het project Wonen, Welzijn en Zorg veel geïnvesteerd”, vertelt directeur Henk Meulenkamp van ProWonen. “Doel van het project was om mensen zo lang mogelijk, ook als ze ouder worden of met beperkingen kampen, in hun eigen woning te laten wonen. Als oudere Needenaren toch verzorging nodig hebben, dan kunnen ze in het dorp terecht in de nieuwe zorglocaties, met in totaal 39 plaatsen, aan de Troelstrastraat en Meijersweg. Op dit moment wordt die volledige capaciteit nog niet ingezet en zijn er geen wachtlijsten. Aan de Beatrixstraat in Neede staan nu al leegstaande nieuwe appartementen die voor de zorg zijn gebouwd. Toevoeging van 40 nieuwe plaatsen in Neede creëert nog meer leegstand. De inwoners van Neede zijn dan uiteindelijk de klos. Want is een half leegstaande zorglocatie een prettige woonomgeving om in te leven?”

Uit onderzoek blijkt dat zorgpatiënten (en hun familie) zich oriënteren op de eigen woonplaats en dat er op lange termijn maximaal 46 plaatsen voor dementerende ouderen nodig zijn in een dorp als Neede. Daarvan zijn er nu al 39 in de zorglocaties aan de Troelstrastraat en Meijersweg gerealiseerd. Ook schreef het zorgkantoor onlangs dat toegezegde zorguitbreidingen per direct zijn ingetrokken vanwege nieuw kabinetsbeleid, tenzij al met de bouw begonnen is.

“Als ik alle feiten op een rij zie, vind ik het opmerkelijk en zonde om met maatschappelijk geld te investeren in leegstand. Natuurlijk begrijp ik dat het voor aannemersbedrijf Kormelink een enorme kans is om in deze bouwcrisis aan een groot project te starten. Dat hebben we ze eerder ook verteld. En ik snap ook dat zorggroep CarrintReggeland naar potentiële nieuwe markten zoekt.”

”Maar ik vind het toch belangrijk om dit tegensignaal af te geven, voordat de bouw start. Ik wil en ga er over in gesprek met de gemeente en de (zorg)partijen”, aldus Meulenkamp.

Deel dit artikel:

8 gedachten over “ProWonen bang voor leegstand in Neede”

  1. prowonen bang voor concurent ,als je zorgelijk bent zou ik liever in de villa zitten dan naast een kinderopvang of naast de markt maar daar denkt prowonen niet aan er zou meer naar de wensen van de bewoners moeten worden geluisterd en prowonen heeft zelf ook leegstand gekweekt
    ik zeg succes kormelink bouwen die hap.

  2. Ik vindt de reactie helemaal goed van gerard en laat kormelink het maar gauw gaan verbouwen die mooie villa aan de stationsweg

  3. ach het is 2013 en dit is nou precies wat we willen(schijnbaar of blijkbaar) … ,marktwerking dus. jammer pro wonen dus.

  4. Bouwen voor leegstand is zonde.
    Ouderen en bejaarden wonen het liefst dicht bij de winkels en het marktplein. Kunnen ze zelf nog een boodschap doen.

    Voor dementerenden is het belangrijk dat er buiten ruimte is waar men veilig en vrij rond kan lopen.

  5. Blijkbaar heeft ProWonen de toekomst cijfertjes nog niet op orde.

    Voorspelt is een nodige aanvulling van 2000 plekken in de verdere toekomst om de vergrijzing op te kunnen vangen in de directe regio, dus dan lopen we mooi voorop. Ook goed voor de directe toekomstige werkgelegenheid.

    Ze zijn dus inderdaad gewoon bang voor directe concurrentie. Zou het iets te maken hebben met de kansloze grondposities die ze nu nog niet in weten te vullen en als een molensteen om de nek hangen? (Waar hebben we dit ook alweer nog meer gezien?)

    Ze voelen dus gewoon de hete adem in de nek, want de markt haalt wederom de instituten in lijkt het.

  6. prowonen heeft groot gelijk. Bouwen voor leegstand, daar schiet helemaal niemand iets mee op. We hebben al veel te veel woningen, appartementen e.d.

  7. wat een negatieve reacties hier bedenk wel dat deze verbouwing werkgelegenheid opbrengt zowel voor kormelink als de zorgvilla aangezien de werkgelegenheid weg trekt uit neede zouden we hier blij mee moeten zijn helemaal in deze tijden. leegstand heb je op dit moment overal maar grotendeels wel in gebieden waar mensen niet willen zijn dus bouwen maar

  8. Het moet allemaal gebouwd worden van de centen waar wij allemaal erg hard voor moeten werken op dit moment!
    Leegstand is er in de gemeente berkelland al meer dan genoeg dus bouwen is jammer geld.
    Vul eerst de leegstaande panden maar eens en laten we zien dat we deze zware crisis te boven komen!!

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven