Nieuw centrum voor jonge ondernemers

BORCULO – Als de raad er mee instemt wordt Berkelland de tweede Achterhoekse gemeente die een Centrum voor Jong Ondernemerschap (CvJO) gaat realiseren. Op 2 juli beslist de gemeenteraad hierover. Wethouder Han Boer hierover: “CvJO Berkelland vormt een belangrijke impuls om startende ondernemers in Berkelland op weg te helpen. De gemeente draagt eenmalig 50.000 euro bij. Via het platform B.V. Berkelland vragen we een zelfde bedrag aan het bedrijfsleven. En de provincie vragen we 100.000 euro bij te dragen. Daarna is het centrum zelf verantwoordelijk voor de exploitatie.

Door een (startende) ondernemer wordt de Achterhoek nog onvoldoende als goede vestigingsplaats gezien. De kansen liggen volgens velen in het westen. Daarom trekt de jeugd hier weg. De regio houdt onvoldoende contact met jonge professionals, terwijl de Achterhoek veel te bieden heeft. Het is hoog tijd om de creativiteit in de Achterhoek los te maken. Er liggen hier ideale kansen voor starters. Na een korte aanlooptijd is in 2010 het eerste CvJO in Doetinchem geopend voor startende ondernemers en ondernemende studenten. Intussen hebben ook Nijmegen, Apeldoorn, Zutphen en Noordoostpolder dit voorbeeld gevolgd en zijn ook de gemeenten Ede en Rijssen er druk mee bezig.

In 2009 bedacht de heer Rolf Winter een plan om jong talent vast te houden in de regio. Het CvJO is een zelfstandige stichting en een broedplaats voor starters en kweekvijver voor ondernemend talent. Het gaat om ambitieuze startende ondernemers die met ondersteuning van professionals hun ondernemerschap willen laten groeien. Bij het CvJO gaat het niet om bedrijfshuisvesting voor jonge ondernemers alleen. Het gaat om het bij elkaar zetten van diegenen die de ambitie hebben om van elkaar te leren, te netwerken en kennis en ervaring uit te wisselen. De startende ondernemers mogen tot vijf jaar gebruik maken van het centrum.

Dan moeten ze zelfstandig hun weg gaan met het doel zich in de Achterhoek te vestigen. De planning is om uiterlijk in februari 2014 te starten met de CvJO Berkelland, maar mogelijk zelfs eerder. Rolf Winter – initiatiefnemer van het CvJO – is druk bezig met de verdere voorbereidingen. Hij is bereikbaar onder telefoonnummer 0314- 64 20 61.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven