Eibergse fietsdagen van 6 tot 9 augustus

Door Redactie op 22-07-2013

EIBERGEN – Tourclub Eibergen organiseert voor de 32ste keer de Eibergse Fietsdagen; dit jaar worden die gehouden van dinsdag 6 tot en met vrijdag 9 augustus. Opnieuw zijn de routebedenkers er in geslaagd vier heel fraaie tochten uit te zetten. Elke dag kan er gefietst worden over twee afstanden: 35 en 60 km. Elke dag kan er gestart worden vanaf 10.00 uur bij eet- en feestcafé De Klok; de korte afstand kan starten tot 19.00 uur; deelnemers aan de 60 km kunnen starten tot 14.00 uur.

De vier fietsdagen hebben -evenals voorgaande jaren- opnieuw thema’s meegekregen. De eerste fietsdag heet de Kerkepadentocht. Dit is een totaal nieuw uitgezette route, die de deelnemers over veel kerkepaden rond Beltrum voert. Na dit kerkdorp volgen er opnieuw kerkepaden; via het prachtige Slingepad komt de 60 km route uit bij uitspanning Kerkemeijer in Borculo. De 35 km buigt wat eerder af en fietst via fraaie weggetjes richting Haarlo, waar bij café Prinsen de koffie klaar staat. De 60 km route loopt door het fraaie en bosrijke Ruurlose buitengebied onder andere langs boerderijmuseum De Lebbenbrugge. Na Ruurlo loopt de route langs pannenkoekenboerderij De Heikamp; hier is wel het verste punt bereikt. De route gaat verder richting het prachtige landgoed Beekvliet en via fraaie weggetjes fietsen de deelnemers ten noorden van Borculo richting Haarlo, waar aangesloten wordt op de 35 km route. Als laatste nog een kerkepad bij Haarlo om daarna via de Olden Eibergsediek terug te keren naar de finish.

De tweede dag  draagt de naam Cultuur en Landschapstocht, genoemd naar de bezienswaardigheden die de fietsers onderweg kunnen aandoen en het fraaie Achterhoekse coulisselandschap waardoor men fietst. Deelnemers fietsen in zuidelijke richting naar het Duits grensdorpje Zwillbrock; hier kan men de fraaie barokkerk Sankt Franziskus bezichtigen. Even later passeert men het Zwillbocker Venn met zijn internationaal vermaarde flamingokolonie. Daarna loopt de route via fraaie paden en padjes over de Gelderesch richting Meddo, waar gelegenheid is om een rustpauze in te lassen. Na dit kerkdorp loopt de route over een kerkepad richting het fietspad langs de mooie Beurzerbeek. Vrij snel daarna buigen de 35 km fietsers af naar rechts om via enkele bijzondere fietspadjes uit te komen bij Marveld Recreatie.

De deelnemers aan de 60 km tocht vervolgen hun route richting het Korenburgerveen; via een klein stukje Corleseweg en de fraaie Goordiek fietsen ze richting de Slingeplas. Over het fietspad langs dit water komt men in het historische stadje Bredevoort, o.a. bekend vanwege zijn boekenmarkt en vele boek- en antiekwinkeltjes. Op ’t Zand kan men bij middeleeuws café Bertram genieten van koffie of i.d. Na deze rust fietsen de deelnemers via een mooi paadje richting ’t Klooster; daarna gaat ‘t richting de Domme Aanleg om vandaar verder te pedaleren naar Vragender. Na dit es dorp volgen fraaie paden en padjes, die er voor zorgen dat de 60 km fietsers aansluiten op de 35 km route. Na Marveld Recreatie fietsen alle deelnemers over het Marhulzenpad naar de Boerijendijk om vervolgens via een stukje rode fietsbaan terug te keren naar de het beginpunt.

De derde dag voert de deelnemers richting Neede en Diepenheim; het is de Natuur- en Kastelentocht. De eerste belevenis is bij de Oale Schole in Noordijk, waar de koffie klaar staat, er zijn ook allerlei oudheidkundige zaken te bezichtigen. De 60 km route voert verder richting boerderijmuseum Erve Brooks en watermolen Den Haller; op beide locaties staat de koffie klaar. Vervolgens fietsen de deelnemers door het fraaie buitengebied van Diepenheim met zijn eeuwenoude kastelen, o.a. Nijenhuis en Westerflier. In het plaatsje Deep’n zélf fietst men door een prachtige rozentuin. In de buurt van Geesteren passeren ze een gezellige theetuin om vervolgens aan te sluiten bij de 35 km. Daarna gaat de route richting Neede langs huize de Kamp en het dieren- en volgelpark aan de oude spoorbaan. De fietsers keren terug via de ‘rode fietsbaan’.

De vierde en laatste dag is de Bos- en Venentocht; de deelnemers fietsen via prachtige fietspaadjes langs de Ramsbeek en de Berkel richting het grensdorpje Oldenkotte voor de eerste rust. Daarna volgt een stukje Duitsland, waarna route door het Haaksbergerveen loopt. De 60 km route gaat verder langs de grens om via fraaie landweggetjes bij de tweede rust te komen, de Haarmühle. Vandaar loopt de route via het prachtige Witte Veen en het Buurserveen, waar een rust mogelijk is bij het Waselbuske.

Daarna voert de tocht richting Haaksbergen en de Oostendorper watermolen, waar opnieuw een rust is. Vervolgens gaat de route via het Assinkbos richting de finish in Eibergen. De route van de 35 km loopt na de eerste passage van het Haaksbergerveen achterlangs dat veen en vervolgens opnieuw erdoor om aan te sluiten op de 60 km route; de tweede rust is eveneens bij de Haaksberger watermolen. Voor nadere informatie, zie: www.tceibergen.nl.

Copyright © 2020 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Kat loopt Eibergse woning binnen
EIBERGEN - De Eibergse Madleen stond dinsdagavond even vreemd te kijken. De kat liep zo haar woonkamer binnen. Weet jij van wie deze vrolijke vriend i......
Lees verder »

Algemene ledenvergadering CDA Berkelland afgelast, toch inspraakmogelijkheid voor leden
BERKELLAND -  CDA Berkelland had de intentie om donderdag 5 november een ledenvergadering te houden. Vanwege de maatregelen in relatie tot COVID......
Lees verder »

LG-Dance zet breakdance op het lesrooster
BORCULO Loes Bassie-Gersen van LG-Dance heeft een nieuwtje: "Breakdance staat vanaf nu vast op het lesrooster van LG-Dance!". Laat Loes trots weten. B......
Lees verder »

‘Je leert de verschillende smaken van begeleiden ontdekken’
BERKELLAND - Regiomedewerker bij Estinea iets voor jou? Manon en Gaby vertellen. Heb jij passie voor het werken met mensen met een beperking? En wil ......
Lees verder »

Getuigen gezocht van Bedrijfsinbraken in Eibergen
EIBERGEN - Tussen maandag 26 oktober 17.30 uur en dinsdagmorgen 27 oktober 07.00 uur zijn er 2 bedrijfsinbraken geweest aan de Mors in Eibergen. De po......
Lees verder »

Brandweermuseum in Borculo past openingstijden noodgedwongen aan
BORCULO - Het Borculose Brandweermuseum heeft haar openingstijden noodgedwongen aan moeten passen. Het covid-19 is nog steeds aanwezig en het brandwee......
Lees verder »

Nieuwe huisstijl voor Careaz
BORCULO - Zorgorganisatie Careaz doet dat waar ze goed in is, wat bij de organisatie past en waar ze in gelooft: zorg leveren aan kwetsbare ouderen me......
Lees verder »

Bohero tot en met 2 november gesloten
BORCULO - Kringloopbedrijf Bohero is per direct gesloten. Een medewerker is positief getest op het corona virus, waardoor zowel de winkel als de innam......
Lees verder »

Attentie voor de mooiste tuinen van Ruurlo
RUURLO – De groep tuinkeurmeesters van Groei en Bloei Berkelland heeft een heel bijzonder jaar achter de rug. Ze waren gewend om met zijn tweeën in de......
Lees verder »

Borculo: Wie mist deze kinderjas?
BORCULO - Wie mist deze kinderjas met maat 128? Deze is in Wijkgebouw De Koppel in Borculo achter gebleven.......
Lees verder »

Bankpas gevonden in Borculo
BORCULO - Op de Veemarkt in Borculo is een bankpas gevonden. Deze ligt nu bij CIGO Esther. ......
Lees verder »

Voedselbank-actie in Eibergen
EIBERGEN - Op zondag 1 november houdt de diaconie van de Protestantse Gemeente Eibergen-Rekken haar maandelijkse inzameling voor de voedselbank. Ook ......
Lees verder »

Columns Marcel & Monique

Column Monique Weiden: Het seizoen loopt ten einde….
BELTRUM - De dagen worden korter, de avonden kouder en het duurt niet lang meer of we belanden in de herfst en voor we het weten zitten we alweer onde......
Lees verder »

Fratsen snoetkap`n
NEEDE - Gedoo is dat toch um dee mondkapjes oftewal snoetkap`n. De leu dee der verstand van hebt of denkt te hemmen blieft deroaver an `t ouwehoeren. ......
Lees verder »

Fratsen wat mot ie der met an
NEEDE - Gedoo hebt wie dervan de leste tied, `t lik wal of ieder der moar wat hen dut. Grappenmakerhaus holt zich neet an de regels en past dan noatie......
Lees verder »

Column Monique Weiden: Kleinvee
BELTRUM - Ik heb volgens mij in de afgelopen columns al de nodige dieren voorgesteld. Volgens mij heb ik het nog niet over onze varkens gehad en niet ......
Lees verder »

NUB TV

film: Erika Klein Kranenbarg heeft een “klik” met Berkelland

Ondernemend Berkelland

‘Je leert de verschillende smaken van begeleiden ontdekken’
BERKELLAND - Regiomedewerker bij Estinea iets voor jou? Manon en Gaby vertellen. Heb jij passie voor het werken met mensen met een beperking? En wil ......
Lees verder »

Hoveniersbedrijf Krabbenborg & Eco Cultuurtechniek slaan handen in een
BORCULO - Na de overname van hoveniersbedrijf Krabbenborg in februari 2013 door Koerselman Boomverzorging is Rutger Elbrink in maart 2020 eigenaar ge......
Lees verder »

Dierendag vier je met Welkoop!
EIBERGEN - Als echte dierenliefhebber heb je het natuurlijk al omcirkeld in je agenda: 4 oktober is het Werelddierendag. Dé dag om je huisdier eens le......
Lees verder »

Eddy Groot Zevert 25 jaar bij Scharenborg Beltrum
BELTRUM - Een klein feestje vandaag (woensdag 9 september) bij Scharenborg Beltrum B.V. Eddy Groot Zevert is namelijk vandaag al 25 jaar in dienst bi......
Lees verder »

Boerderijwinkel Bosheurne voor over (h)eerlijke streekproducten
BARCHEM – Een bedrijf starten midden in de coronacrisis, je moet het maar durven. Eigenlijk overkwam het Gert en Gersina Tessemaker uit de buurtschap ......
Lees verder »