Eibergse fietsdagen van 6 tot 9 augustus

Door Redactie op 22-07-2013

EIBERGEN – Tourclub Eibergen organiseert voor de 32ste keer de Eibergse Fietsdagen; dit jaar worden die gehouden van dinsdag 6 tot en met vrijdag 9 augustus. Opnieuw zijn de routebedenkers er in geslaagd vier heel fraaie tochten uit te zetten. Elke dag kan er gefietst worden over twee afstanden: 35 en 60 km. Elke dag kan er gestart worden vanaf 10.00 uur bij eet- en feestcafé De Klok; de korte afstand kan starten tot 19.00 uur; deelnemers aan de 60 km kunnen starten tot 14.00 uur.

De vier fietsdagen hebben -evenals voorgaande jaren- opnieuw thema’s meegekregen. De eerste fietsdag heet de Kerkepadentocht. Dit is een totaal nieuw uitgezette route, die de deelnemers over veel kerkepaden rond Beltrum voert. Na dit kerkdorp volgen er opnieuw kerkepaden; via het prachtige Slingepad komt de 60 km route uit bij uitspanning Kerkemeijer in Borculo. De 35 km buigt wat eerder af en fietst via fraaie weggetjes richting Haarlo, waar bij café Prinsen de koffie klaar staat. De 60 km route loopt door het fraaie en bosrijke Ruurlose buitengebied onder andere langs boerderijmuseum De Lebbenbrugge. Na Ruurlo loopt de route langs pannenkoekenboerderij De Heikamp; hier is wel het verste punt bereikt. De route gaat verder richting het prachtige landgoed Beekvliet en via fraaie weggetjes fietsen de deelnemers ten noorden van Borculo richting Haarlo, waar aangesloten wordt op de 35 km route. Als laatste nog een kerkepad bij Haarlo om daarna via de Olden Eibergsediek terug te keren naar de finish.

De tweede dag  draagt de naam Cultuur en Landschapstocht, genoemd naar de bezienswaardigheden die de fietsers onderweg kunnen aandoen en het fraaie Achterhoekse coulisselandschap waardoor men fietst. Deelnemers fietsen in zuidelijke richting naar het Duits grensdorpje Zwillbrock; hier kan men de fraaie barokkerk Sankt Franziskus bezichtigen. Even later passeert men het Zwillbocker Venn met zijn internationaal vermaarde flamingokolonie. Daarna loopt de route via fraaie paden en padjes over de Gelderesch richting Meddo, waar gelegenheid is om een rustpauze in te lassen. Na dit kerkdorp loopt de route over een kerkepad richting het fietspad langs de mooie Beurzerbeek. Vrij snel daarna buigen de 35 km fietsers af naar rechts om via enkele bijzondere fietspadjes uit te komen bij Marveld Recreatie.

De deelnemers aan de 60 km tocht vervolgen hun route richting het Korenburgerveen; via een klein stukje Corleseweg en de fraaie Goordiek fietsen ze richting de Slingeplas. Over het fietspad langs dit water komt men in het historische stadje Bredevoort, o.a. bekend vanwege zijn boekenmarkt en vele boek- en antiekwinkeltjes. Op ’t Zand kan men bij middeleeuws café Bertram genieten van koffie of i.d. Na deze rust fietsen de deelnemers via een mooi paadje richting ’t Klooster; daarna gaat ‘t richting de Domme Aanleg om vandaar verder te pedaleren naar Vragender. Na dit es dorp volgen fraaie paden en padjes, die er voor zorgen dat de 60 km fietsers aansluiten op de 35 km route. Na Marveld Recreatie fietsen alle deelnemers over het Marhulzenpad naar de Boerijendijk om vervolgens via een stukje rode fietsbaan terug te keren naar de het beginpunt.

De derde dag voert de deelnemers richting Neede en Diepenheim; het is de Natuur- en Kastelentocht. De eerste belevenis is bij de Oale Schole in Noordijk, waar de koffie klaar staat, er zijn ook allerlei oudheidkundige zaken te bezichtigen. De 60 km route voert verder richting boerderijmuseum Erve Brooks en watermolen Den Haller; op beide locaties staat de koffie klaar. Vervolgens fietsen de deelnemers door het fraaie buitengebied van Diepenheim met zijn eeuwenoude kastelen, o.a. Nijenhuis en Westerflier. In het plaatsje Deep’n zélf fietst men door een prachtige rozentuin. In de buurt van Geesteren passeren ze een gezellige theetuin om vervolgens aan te sluiten bij de 35 km. Daarna gaat de route richting Neede langs huize de Kamp en het dieren- en volgelpark aan de oude spoorbaan. De fietsers keren terug via de ‘rode fietsbaan’.

De vierde en laatste dag is de Bos- en Venentocht; de deelnemers fietsen via prachtige fietspaadjes langs de Ramsbeek en de Berkel richting het grensdorpje Oldenkotte voor de eerste rust. Daarna volgt een stukje Duitsland, waarna route door het Haaksbergerveen loopt. De 60 km route gaat verder langs de grens om via fraaie landweggetjes bij de tweede rust te komen, de Haarmühle. Vandaar loopt de route via het prachtige Witte Veen en het Buurserveen, waar een rust mogelijk is bij het Waselbuske.

Daarna voert de tocht richting Haaksbergen en de Oostendorper watermolen, waar opnieuw een rust is. Vervolgens gaat de route via het Assinkbos richting de finish in Eibergen. De route van de 35 km loopt na de eerste passage van het Haaksbergerveen achterlangs dat veen en vervolgens opnieuw erdoor om aan te sluiten op de 60 km route; de tweede rust is eveneens bij de Haaksberger watermolen. Voor nadere informatie, zie: www.tceibergen.nl.

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

KNVB denkt competities uit te kunnen spelen, mits deze op 5 en 6 februari wordt hervat
BERKELLAND - De KNVB heeft goede hoop dat de amateurvoetbal competitie 'gewoon' kunnen worden uitgespeeld. Het is daarbij wel van belang dat de compe......
Lees verder »

Winterwandeling SV Kerkloo Eibergen opnieuw afgelast
EIBERGEN - De winterwandeling die op zondag 13 februari georganiseerd zou gaan worden door Schietvereniging Kerkloo uit Eibergen gaat wederom niet do......
Lees verder »

5x deze relatiegeschenken komen altijd van pas
BERKELLAND - Ben je net een onderneming gestart en ben je op zoek naar geschikte relatiegeschenken? Dan ben je er waarschijnlijk al achter gekomen da......
Lees verder »

Biebboeken laten bezorgen aan huis
BERKELLAND – Ken jij iemand die enorm graag leest, maar aan huis gebonden is? Wijs hem of haar dan op de mogelijkheid om boeken thuisbezorgd te krijg......
Lees verder »

Workshop gebarentaal in Bibliotheek Ruurlo
RUURLO – Na succesvolle edities in Eibergen en Lichtenvoorde start er in maart 2022 in de Bibliotheek Ruurlo een workshopcyclus ‘Kennismaken met geba......
Lees verder »

Bouw een virtuele wereld in het BIEBlab
BERKELLAND – Op 2 februari (Ruurlo) en 9 februari (Eibergen) kun je in het BIEBlab een virtuele wereld bouwen. In beide vestigingen begint het BIEBla......
Lees verder »

Museum de Scheper verlengt expositie over schilder Herman Abbink
EIBERGEN - Museum de Scheper heeft de tentoonstelling over Herman Abbink, de in Eibergen geboren landschapsschilder, verlengd. Deze interessante expo......
Lees verder »

Van wie is deze ring?
BORCULO - Wie is deze ring verloren bij de bushalte aan de Graafwichmanstraat in Borculo.  ......
Lees verder »

Inwonersaantal Berkelland nagenoeg gelijk gebleven
BERKELLAND - Het jaar 2021 leverde 361 geboortes op in onze gemeente. Daarentegen overleden er 491 mensen. Berkelland verwelkomde 1450 nieuwe inwoners......
Lees verder »

Campagne ‘Je schuld delen kost niks’ van start
BERKELLAND - Iedereen kan in de schulden terechtkomen. Je ziet het niet altijd aankomen. En soms juist wel. Een schuld is niks om je voor te schamen.......
Lees verder »

Bijeenkomst voor Berkellandse Boeren: Duurzame landbouw in Berkelland
BERKELLAND - Bent u werkend als agrariër? Denkt u aan stoppen of bent u inmiddels gestopt? Op donderdag 17 februari 2022 van 15.00 tot 17.00 uur nodi......
Lees verder »

Braziliaanse topclub Fluminense FC deelnemer Karel Stegeman Toernooi
RUURLO - Eind augustus heeft de Braziliaanse topclub Fluminense FC de organisatie van het Karel Stegeman Toernooi laten weten in 2022 graag van de pa......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen karsverhaal
NEEDE Wet ie `t ,wet ie `t al, wij goat “neet” samen noar de stal. Het wurdt wear `n kale bedoeling met de feestdaage. Efkes nog gauw noar `t café hen......
Lees verder »

Fratsen Hij is der wear
NEEDE - Sinterkloas is alwear in `t land . Dus `t gemas oaver de kleur`n van de Pieten geet wear an. As ie niks betters te doone hebt kun ie altied w......
Lees verder »

Fratsen Kletskassa
NEEDE - Wat veur de kleine winkeliers heel normaal is wurdt deur de supermarkten op e bloazen of ze iets nieuws hebt oet e vonden. Het preutje met de......
Lees verder »

Fratsen oogsttied
NEEDE - September is natuurlijk de oogstmoand bie oetstek.De boeren meit nog `n leste snit van `t land. Dit joar was natuurlijk biezonder vruchtboar ......
Lees verder »

NUB TV

Het Jaar Van Joost van Oostrum


BERKELLAND – Bij Berkelland FM blikte verslaggever Bas te Velthuis elk jaar op Oudejaarsdag terug op het jaar dat achter ons lag. In een drie uur durende uitzending sprak hij mensen die in het nieuws waren geweest dat jaar, met de weerman nam hij het weer van het afgelopen jaar nog eens door en steevast was er een terugblik met de burgemeester. Vele jaren was toenmalig burgemeester van Berkelland Hein Bloemen bij hem te gast in de studio. Later nam Joost van Oostrum dit stokje over. De afgelopen dagen blikte Bas voor Nieuws uit Berkelland terug met Berkellanders die er in 2021 toededen. Inmiddels met beelden erbij en volledig online verspreid. Uiteraard kunnen we niet anders dan op Oudejaarsdag deze serie te eindigen met Joost van Oostrum.

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »