Eibergse fietsdagen van 6 tot 9 augustus

EIBERGEN – Tourclub Eibergen organiseert voor de 32ste keer de Eibergse Fietsdagen; dit jaar worden die gehouden van dinsdag 6 tot en met vrijdag 9 augustus. Opnieuw zijn de routebedenkers er in geslaagd vier heel fraaie tochten uit te zetten. Elke dag kan er gefietst worden over twee afstanden: 35 en 60 km. Elke dag kan er gestart worden vanaf 10.00 uur bij eet- en feestcafé De Klok; de korte afstand kan starten tot 19.00 uur; deelnemers aan de 60 km kunnen starten tot 14.00 uur.

De vier fietsdagen hebben -evenals voorgaande jaren- opnieuw thema’s meegekregen. De eerste fietsdag heet de Kerkepadentocht. Dit is een totaal nieuw uitgezette route, die de deelnemers over veel kerkepaden rond Beltrum voert. Na dit kerkdorp volgen er opnieuw kerkepaden; via het prachtige Slingepad komt de 60 km route uit bij uitspanning Kerkemeijer in Borculo. De 35 km buigt wat eerder af en fietst via fraaie weggetjes richting Haarlo, waar bij café Prinsen de koffie klaar staat. De 60 km route loopt door het fraaie en bosrijke Ruurlose buitengebied onder andere langs boerderijmuseum De Lebbenbrugge. Na Ruurlo loopt de route langs pannenkoekenboerderij De Heikamp; hier is wel het verste punt bereikt. De route gaat verder richting het prachtige landgoed Beekvliet en via fraaie weggetjes fietsen de deelnemers ten noorden van Borculo richting Haarlo, waar aangesloten wordt op de 35 km route. Als laatste nog een kerkepad bij Haarlo om daarna via de Olden Eibergsediek terug te keren naar de finish.

De tweede dag  draagt de naam Cultuur en Landschapstocht, genoemd naar de bezienswaardigheden die de fietsers onderweg kunnen aandoen en het fraaie Achterhoekse coulisselandschap waardoor men fietst. Deelnemers fietsen in zuidelijke richting naar het Duits grensdorpje Zwillbrock; hier kan men de fraaie barokkerk Sankt Franziskus bezichtigen. Even later passeert men het Zwillbocker Venn met zijn internationaal vermaarde flamingokolonie. Daarna loopt de route via fraaie paden en padjes over de Gelderesch richting Meddo, waar gelegenheid is om een rustpauze in te lassen. Na dit kerkdorp loopt de route over een kerkepad richting het fietspad langs de mooie Beurzerbeek. Vrij snel daarna buigen de 35 km fietsers af naar rechts om via enkele bijzondere fietspadjes uit te komen bij Marveld Recreatie.

De deelnemers aan de 60 km tocht vervolgen hun route richting het Korenburgerveen; via een klein stukje Corleseweg en de fraaie Goordiek fietsen ze richting de Slingeplas. Over het fietspad langs dit water komt men in het historische stadje Bredevoort, o.a. bekend vanwege zijn boekenmarkt en vele boek- en antiekwinkeltjes. Op ’t Zand kan men bij middeleeuws café Bertram genieten van koffie of i.d. Na deze rust fietsen de deelnemers via een mooi paadje richting ’t Klooster; daarna gaat ‘t richting de Domme Aanleg om vandaar verder te pedaleren naar Vragender. Na dit es dorp volgen fraaie paden en padjes, die er voor zorgen dat de 60 km fietsers aansluiten op de 35 km route. Na Marveld Recreatie fietsen alle deelnemers over het Marhulzenpad naar de Boerijendijk om vervolgens via een stukje rode fietsbaan terug te keren naar de het beginpunt.

De derde dag voert de deelnemers richting Neede en Diepenheim; het is de Natuur- en Kastelentocht. De eerste belevenis is bij de Oale Schole in Noordijk, waar de koffie klaar staat, er zijn ook allerlei oudheidkundige zaken te bezichtigen. De 60 km route voert verder richting boerderijmuseum Erve Brooks en watermolen Den Haller; op beide locaties staat de koffie klaar. Vervolgens fietsen de deelnemers door het fraaie buitengebied van Diepenheim met zijn eeuwenoude kastelen, o.a. Nijenhuis en Westerflier. In het plaatsje Deep’n zélf fietst men door een prachtige rozentuin. In de buurt van Geesteren passeren ze een gezellige theetuin om vervolgens aan te sluiten bij de 35 km. Daarna gaat de route richting Neede langs huize de Kamp en het dieren- en volgelpark aan de oude spoorbaan. De fietsers keren terug via de ‘rode fietsbaan’.

De vierde en laatste dag is de Bos- en Venentocht; de deelnemers fietsen via prachtige fietspaadjes langs de Ramsbeek en de Berkel richting het grensdorpje Oldenkotte voor de eerste rust. Daarna volgt een stukje Duitsland, waarna route door het Haaksbergerveen loopt. De 60 km route gaat verder langs de grens om via fraaie landweggetjes bij de tweede rust te komen, de Haarmühle. Vandaar loopt de route via het prachtige Witte Veen en het Buurserveen, waar een rust mogelijk is bij het Waselbuske.

Daarna voert de tocht richting Haaksbergen en de Oostendorper watermolen, waar opnieuw een rust is. Vervolgens gaat de route via het Assinkbos richting de finish in Eibergen. De route van de 35 km loopt na de eerste passage van het Haaksbergerveen achterlangs dat veen en vervolgens opnieuw erdoor om aan te sluiten op de 60 km route; de tweede rust is eveneens bij de Haaksberger watermolen. Voor nadere informatie, zie: www.tceibergen.nl.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven